Μπορεί το Brexit να μην επηρέασε αρνητικά τον κυπριακό τουρισμό και την κυπριακή οικονομία γενικότερα, ωστόσο, οι παρενέργειές του στην κυπριακή αγορά δεν εξέλειπαν, όπως αποδεικνύεται από συστάσεις του Υπουργείου Εργασίας προς εισαγωγείς μεταχειρισμένων μηχανημάτων από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Συγκεκριμένα, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, αρμόδιο για τη διαφύλαξη της ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας, γνωστοποίησε την απουσία Οδηγιών Χρήσης και στην ελληνική γλώσσα μηχανημάτων που εισάγονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, καλώντας τους εισαγωγείς να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας.
Αφορμή για τις συστάσεις του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση που το ίδιο εξέδωσε προχθές, φαίνεται να αποτέλεσε η εισαγωγή και χρήση ανυψωτικών οχημάτων και άλλων μηχανημάτων έργων από το Ηνωμένο Βασίλειο –που από το 2020 δεν ανήκει στην ΕΕ- δίχως τα μηχανήματα αυτά να συνοδεύονται από οδηγίες χρήσης στην ελληνική και από άλλα έγγραφα που ορίζει ο περί της Εποπτείας της Αγοράς Νόμος και άλλες νομοθεσίες που ελέγχει το Τμήμα.
Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΤΕΕ) ενημερώνει πως στο πλαίσιο της εποπτείας της αγοράς για τα προϊόντα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του περιήλθε στην αντίληψη των Επιθεωρητών του «ότι εισάγονται στην Κυπριακή Δημοκρατία μεταχειρισμένα μηχανήματα από το Ηνωμένο Βασίλειο τα οποία δεν συνοδεύονται από τη σχετική Δήλωση (ΕΚ) Συμμόρφωσης, ούτε από οδηγίες χρήσης στην ελληνική».
Μετά την αποχώρηση του ΗΒ από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31.12.2020, συνεχίζει το ΤΕΕ, όλα τα μηχανήματα κατά την εισαγωγή τους στην ΕΕ και στην Κύπρο θα πρέπει να συνοδεύονται με σήμανση CE, Δήλωση ΕΚ Συμμόρφωσης, και Οδηγίες Χρήσης στην ελληνική σύμφωνα με την ισχύουσα Οδηγία 2006/42/ΕΚ για τα μηχανήματα. Αναφέρει μάλιστα πως «τα εναρμονισμένα πρότυπα τροποποιούνται και βελτιώνουν συνέχεια τις απαιτήσεις ασφάλειας και μπορεί πλέον παλαιότερα μεταχειρισμένα μηχανήματα να μην πληρούν τα σύγχρονα επίπεδα ασφάλειας για διάθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Σημειώνει περαιτέρω πως κι άλλες νομοθεσίες που αφορούν τη χρήση και έλεγχο των εξοπλισμών κατά την εργασία υποχρεώνουν επίσης τον εργοδότη να διαθέτει Δήλωση (ΕΚ) Συμμόρφωσης και Οδηγίες Χρήσης.
Ενόψει των πιο πάνω το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας καλεί όλους τους εισαγωγείς μεταχειρισμένων μηχανημάτων από το Ηνωμένο Βασίλειο «να βεβαιώνονται κατά την παραγγελία και πριν την εισαγωγή ότι όλα τα μηχανήματα που εισάγουν, συμπεριλαμβανομένων και των «μη οδικών» μηχανημάτων (Forklifts κ.ά.) και μηχανημάτων έργων (π.χ. εκσκαφείς) ότι εκτός της σήμανσης CE συνοδεύονται απαραίτητα από Οδηγίες Χρήσης στην ελληνική καθώς και από έγκυρη Δήλωση (ΕΚ) Συμμόρφωσης».
Σημειώνεται συνοπτικά ότι δήλωση συμμόρφωσης αποτελεί συνήθως έγγραφο του κατασκευαστή ή του αντιπροσώπου ενός προϊόντος ότι αυτό συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις και τους κανονισμούς νομοθεσιών. Η δε σήμανση συμμόρφωσης CE αποτελεί ένα σήμα που υποδεικνύει τη συμμόρφωση ενός προϊόντος με την νομοθεσία της ΕΕ, ιδιαίτερα σε θέματα ασφάλειας και υγείας, και επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά χωρίς κατ’ ανάγκη αυτό να κατασκευάστηκε στην ΕΕ.