Μπορεί από τη μια το Δημοσιονομικό Συμβούλιο να δίνει τα εύσημα για την αύξηση των κρατικών εσόδων, τα οποία οφείλονται στα φοροεισπρακτικά μέτρα και άλλες ενέργειες που εφαρμόζει το Τμήμα Φορολογίας, από την όμως προχωρεί σε αυστηρές συστάσεις και εφιστά την προσοχή στην αύξηση των ανελαστικών δαπανών του κράτους.
Μπορεί από τη μια το Δημοσιονομικό Συμβούλιο να δίνει τα εύσημα για την αύξηση των κρατικών εσόδων, τα οποία οφείλονται στα φοροεισπρακτικά μέτρα και άλλες ενέργειες που εφαρμόζει το Τμήμα Φορολογίας, από την όμως προχωρεί σε αυστηρές συστάσεις και εφιστα την προσοχή στην αύξηση των ανελαστικών δαπανών του κράτους.
Όπως αναφέρεται στην ενδιάμεση έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, «η παράλληλη αύξηση των δαπανών και δη των ανελαστικών, οδηγούν σε µία εξίσωση ανισορροπίας για τα επόµενα έτη, η οποία θα ήταν συνετό να αποφευχθεί νωρίς». Παράλληλα, υποδεικνύει πως ενώ οι ενδείξεις για το 2024 είναι πως η εκτίμηση στην οποία βασίστηκε ο φετινός προϋπολογισμός για αύξηση των εσόδων κατά 6.5% είναι πλέον ρεαλιστική, την ίδια ώρα, θα πρέπει ο συνολικός σχεδιασµός να λάβει υπόψη την υποχώρηση του ρυθµού αύξησης των εσόδων στο µέσο διάστηµα.
«Έτσι, εξακολουθούμε να θεωρούµε ως επείγουσα τη συγκράτηση των ανελαστικών δαπανών στον προϋπολογισµό 2025 και στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο ( ΜΔΠ) 2026-2027» τονίζει. Όπως αναφέρεται στην ενδιάμεση έκθεση, η αύξηση των κρατικών εσόδων τους τελευταίους 18 μήνες οφείλεται στον συνδυασμό του πληθωρισμού, της ονομαστικής ανάπτυξης του ΑΕΠ και στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, το οποίο έφερε στο φως πολλά αδήλωτα εισοδήματα.
«Τα σχετικά στοιχεία και δεδοµένα µάς οδηγούν στο συμπέρασμα πως σηµαντική παράµετρος των αυξηµένων εσόδων της Δηµοκρατίας αποτελεί η προσπάθεια του Τµήµατος Φορολογίας να προχωρήσει σε αναβάθµιση των εργασιών του. Για παράδειγμα, διαφαίνεται από τα επί µέρους στοιχεία πως η ολοκλήρωση των «εκκαθαρίσεων», µε την οποία γίνεται είσπραξη οφειλών προηγούµενων ετών, έχει συµβάλει σηµαντικά στην αύξηση των εσόδων του εταιρικού φόρου».
Ενώ την προηγούμενη πενταετία οι κρατικές εισπράξεις που αφορούσαν τα προηγούμενα δύο χρόνια ανέρχονταν στο 37%, πέρσι τα κρατικά έσοδα κατέγραψαν σημαντική αύξηση, ανεβαίνοντας στο 52%. Όπως υποστηρίζει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, τεκµηριώνεται η εκτίµηση πως η εκκαθάριση παλαιών οφειλών από πλευράς του Τµήµατος Φορολογίας αποτελεί ικανή αλλά µερική επεξήγηση για τη συνέχιση της αύξησης των κρατικών εσόδων.
Όσον αφορά στον ΦΠΑ, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο διαπιστώνει πως παρατηρούνται έµµεσες αλλά συνεχιζόµενες και πειστικές ενδείξεις πως το «φορολογικό κενό» του ΦΠΑ στην Κύπρο συνεχίζει να συρρικνώνεται. Το φορολογικό κενό είναι η διαφορά µεταξύ των πραγµατικών εσόδων σε σχέση µε το θεωρητικά µέγιστο ποσό που θα µπορούσε να εισπραχθεί.
«Οι σχετικές αναλύσεις από πλευράς της ΕΕ, αλλά και ενδείξεις τις οποίες εντοπίζει επίσης το Διεθνές Νοµισµατικό Ταµείο, συγκλίνουν επίσης προς το συγκεκριµένο συµπέρασµα. Η µείωση του φορολογικού κενού, επιβεβαιώνει πως οι προσπάθειες που γίνονται από πλευράς Τµήµατος Φορολογίας έχουν συµβάλει σηµαντικά στην διατήρηση των ρυθµών αύξησης των φορολογικών εσόδων, στην προκειµένη από τον ΦΠΑ. Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν προς το συµπέρασµα πως έχει µειωθεί σηµαντικά η φοροδιαφυγή από τον ΦΠΑ» υπογραμμίζει.
Ταυτόχρονα, επισημαίνει πως το φορολογικό κενό βελτιώθηκε και από τη µείωση των εταιρικών αποτυχιών, εξυγιάνσεων και χρεοκοπιών. Καταλήγοντας, επισημαίνει ότι η ενίσχυση της φοροειπρακτικής ικανότητας του κράτους, η εκκαθάριση οφειλών και η μείωση της φοροδιαφυγής, οδηγούν στο συμπέρασμα πως η αύξηση των εσόδων δεν είναι παροδική και πως δεν πρέπει να αναµένεται επιστροφή σε επίπεδα εσόδων των προηγούµενων ετών. Ωστόσο, η συνέχιση του ρυθµού αύξησης µπορεί να κριθεί ως επισφαλής.