Η προσοχή όλων όσων ενδιαφέρονται για την εξέλιξη του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης είναι στραμμένη στη ΡΑΕΚ και την απόφαση που αναμένεται να πάρει το επόμενο διάστημα κατά πόσο θα δεχθεί τελικά να αρχίσει η χρέωση των καταναλωτών ρεύματος από 1/1/2025.
Ωστόσο, ενέργειες γίνονται και σε άλλα μέτωπα που αφορούν τη διασύνδεση.
Οι πληροφορίες του Φιλελευθέρου αναφέρουν ότι η DNV δεν είναι βέβαιο πως θα αναλάβει το έργο της αξιολόγησης της μελέτης κόστους – οφέλους που ετοίμασε η Exergia για λογαριασμό του ΑΔΜΗΕ σε σχέση με την ηλεκτρική διασύνδεση, παρόλο που ήταν η μόνη εταιρεία που κατέθεσε πρόταση στον σχετικό διαγωνισμό που προκήρυξε το Υπουργείο Ενέργειας.
Πληροφορούμαστε ότι λειτουργοί του Υπουργείου Ενέργειας είναι σε επαφές με στελέχη της DNV σε σχέση με τις προδιαγραφές και το εύρος της μελέτης που θα γίνει και αναλόγως της κατάληξης της διαβούλευσης θα αποφασιστεί κατά πόσο θα προχωρήσει η υπογραφή σύμβασης με την εν λόγω εταιρεία ή αν θα επιλεγεί να γίνει νέα προκήρυξη, με τρόπο ώστε να πειστούν και άλλοι οίκοι να καταθέσουν προσφορές.
Χθες, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι θα πρέπει η μελέτη κόστους – οφέλους να αναλυθεί και να αξιολογηθεί από οίκους, οι οποίοι εξειδικεύονται στον τομέα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων και με βάση αυτή την αξιολόγηση και τη γνωμάτευση η Κυπριακή Δημοκρατία θα τοποθετηθεί. «Αυτό χρειάζεται περίπου τρεις μήνες για να γίνει», σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά τη ΡΑΕΚ και τη δική της απόφαση, η πληροφόρηση είναι πολύ περιορισμένη. Το βέβαιο είναι ότι είναι σε εξέλιξη δύο δυναμικές αξιολογήσεις του οικονομικού μοντέλου του έργου της διασύνδεσης, όπως το κατέθεσε ο ΑΔΜΗΕ. Η μία αξιολόγηση γίνεται από αρμόδιους λειτουργούς της ΡΑΕΚ και η άλλη από ελεγκτικό οίκο.
Για το τερματικό
Ο υπουργός Ενέργειας ρωτήθηκε χθες και για τις εξελίξεις γύρω από το έργο του τερματικού φυσικού αερίου στο Βασιλικό. Είπε ότι «δεν μπορεί αυτή τη στιγμή, με βάση νομική γνωμάτευση, να γίνει χρήση υφιστάμενων υπεργολάβων (αυτών που αξιοποίησε γιαένα διάστημα η CPP) για τη συνέχιση των εργασιών» και ότι «θα πρέπει να προκρυχθεί ένας διαγωνισμός με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, για να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από διάφορες εταιρείες για την ολοκλήρωση των εργασιών», προσθέτοντας ότι θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για τα παραπάνω.
Θυμίζουμε ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να αγοράσει υπηρεσίες από ειδικούς τεχνοκράτες που έχουν εμπειρία στη διαχείριση μεγάλων ενεργειακών έργων και δη έργων με προβλήματα στην προώθησή τους. Αυτοί οι ειδικοί θα καταγράψουν το ακριβές σημείο στο οποίο βρίσκονται τα έργα όπως τα παράτησε η CPP αλλά θα κληθούν να δώσουν και μία αξιόπιστη εικόνα των έργων που πρέπει να γίνουν στη συνέχεια, χωρίς να είναι σαφές σε αυτή τη φάση αν υπάρχει πρόθεση ή δυνατότητα να διαφοροποιηθούν οι προδιαγραφές που πρπέβλεπε το αρχικό συμβόλαιο με τη CPP, ώστε το έργο να ολοκληρωθεί ταχύτερα και φθηνότερα.
Εκτιμάται πως οι προσφορές για τον εργολάβο που θα επιλεγεί για να ολοκληρώσει την προβλήτα και τη χερσαία υποδομή θα προκηρυχθούν μετά την πρόσληψη των εμπειρογνωμόνων – τεχνοκρατών.
Ουδέν νεότερο για τον Προμηθέα
Ο Γιώργος Παπαναστασίου ρωτήθηκε χθες και για τις επαφές που γίνονται με τη CPP για την παράδοση της πλωτής μονάδας επαναεριοποίησης φυσικού αερίου, Προμηθέας, στην ΕΤΥΦΑ. Από την απάντηση του υπουργού συνάγεται ότι δεν υπάρχει κάποια θετική εξέλιξη ακόμα.
Ο κ. Παπαναστασίου είπε μόνο ότι η προσπάθεια της ΕΤΥΦΑ έχει επικεντρωθεί στο να έχει κατοχή του πλοίου και να μεταφερθεί το πλοίο στο Βασιλικό. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει διαβούλευση μεταξύ των δύο μερών, της ΕΤΥΦΑ και της κινεζικής κοινοπραξίας, για την παραλαβή και τον απόπλου του πλοίου από τη Σαγκάη», είπε.
Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν οι μηχανικοί που παρακολουθούσαν την εξέλιξη του πλοίου και ξέρουν ακριβώς τι υπάρχει στο πλοίο αλλά και τι υπάρχει στο Βασιλικό. Με αυτή τη γνώση, εμείς σαν Υπουργείο Ενέργειας θα προχωρήσουμε να ολοκληρώσουμε το έργο. Έχουμε δηλώσει πολλές φορές ότι αυτή η εταιρεία δεν έπρεπε να είχε πάρει το έργο, για τους λόγους που είδαν και το φως της δημοσιότητας».