Αστραπιαία και χωρίς καθυστέρηση θα γίνονται από τον Απρίλιο του 2025 οι μεταφορές ευρώ σε καταναλωτές και επιχειρήσεις που διατηρούν τραπεζικό λογαριασμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις χώρες του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου.

Αυτό θα επέλθει μετά την υιοθέτηση από την Κυπριακή Δημοκρατία του ευρωπαϊκού κανονισμού που αφορά τις άμεσες μεταφορές πίστωσης σε ευρώ.

Το Υπουργείο Οικονομικών ετοίμασε δέσμη νομοσχεδίων τα οποία έθεσε σε δημόσια διαβούλευση, αφού προηγουμένως οι επηρεαζόμενοι φορείς έχουν υποβάλει τις παρατηρήσεις τους.

Με τα νομοσχέδια θα θεσπιστούν ενιαίοι κανόνες για τις διασυνοριακές άμεσες μεταφορές πίστωσης σε ευρώ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Ο ευρωπαϊκός κανονισμός καθιστά δυνατές τις άμεσες πληρωμές σε ευρώ για καταναλωτές και επιχειρήσεις που διατηρούν τραπεζικό λογαριασμό στην ΕΕ και στις χώρες του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου.

Συγκεκριμένα, θα επιτρέπει στους πολίτες να μεταφέρουν χρήματα εντός δέκα δευτερολέπτων οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ακόμη και εκτός των εργάσιμων ωρών, όχι μόνον εντός της ίδιας χώρας αλλά και σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ.

Οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών, όπως οι τράπεζες, που εκτελούν συνήθεις μεταφορές πίστωσης σε ευρώ, θα υποχρεούνται να προσφέρουν υπηρεσίες αποστολής και λήψης άμεσων πληρωμών σε ευρώ.

• Να καταστούν καθολικά διαθέσιμες οι άμεσες πληρωμές σε ευρώ, με την υποχρέωση για τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών της ΕΕ , οι οποίοι προσφέρουν ήδη μεταφορές πιστώσεων σε ευρώ, να προσφέρουν επίσης την άμεση εκδοχή τους εντός καθορισμένου διαστήματος.

• Να καταστούν οικονομικά προσιτές οι άμεσες πληρωμές σε ευρώ, με την υποχρέωση για τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών να διασφαλίζουν ότι η τιμή που χρεώνεται για τις άμεσες πληρωμές σε ευρώ δεν υπερβαίνει την τιμή που χρεώνεται για τις παραδοσιακές, μη άμεσες μεταφορές πιστώσεων σε ευρώ.

• Να αυξηθεί η εμπιστοσύνη στις άμεσες πληρωμές, υποχρεώνοντας τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών να επαληθεύουν την αντιστοιχία ανάμεσα στον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) και στο όνομα του δικαιούχου, το οποίο παρέχει ο πληρωτής, προκειμένου να ειδοποιείται ο πληρωτής για πιθανό σφάλμα ή απάτη προτού πραγματοποιηθεί η πληρωμή.

• Να απλουστευθεί η επεξεργασία των άμεσων πληρωμών σε ευρώ, διατηρώντας παράλληλα τον αποτελεσματικό έλεγχο των προσώπων που υπόκεινται σε κυρώσεις της ΕΕ, μέσω διαδικασίας όπου οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών θα επαληθεύουν τουλάχιστον καθημερινά τους πελάτες τους με βάση τους καταλόγους κυρώσεων της ΕΕ, αντί να ελέγχουν όλες τις συναλλαγές μία προς μία.

Με το πρώτο προσχέδιο του νομοσχεδίου τροποποιείται ο νόμος περί της υλοποίησης του ενιαίου χώρου πληρωμών σε ευρώ. Με το νομοσχέδιο προστίθεται νέο άρθρο, σύμφωνα με το οποίο η Κεντρική Τράπεζα μπορεί να επιβάλλει διοικητικές κυρώσεις.

Στην περίπτωση νομικού προσώπου, το ανώτατο διοικητικό πρόστιμο ύψους θα είναι 10% του συνολικού ετήσιου καθαρού κύκλου εργασιών του συγκεκριμένου νομικού προσώπου, κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος.

Επίσης, σε περίπτωση φυσικού προσώπου, ανώτατο διοικητικό πρόστιμο ύψους τουλάχιστο €5 εκατ. Σε περίπτωση που το διοικητικό πρόστιμο που επιβάλλεται δεν καταβάλλεται εντός των προθεσμιών η Κεντρική Τράπεζα, έχει την εξουσία να λάβει δικαστικά μέτρα με σκοπό την είσπραξη του οφειλόμενου ποσού ως αστικού χρέους οφειλόμενου στη Δημοκρατία.