Η οικονομία θα δεχθεί πλήγμα αν φύγουν εταιρείες ουκρανικών συμφερόντων από την Κύπρο, οι οποίες ήρθαν στο νησί μετά τη ρωσική εισβολή, επισημαίνει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο και καλεί την Κυβέρνηση να μην εμφανίζει εφησυχασμό, αλλά να αναπτύξει ολοκληρωμένη πολιτική.

Στην ενδιάμεση έκθεση το Δημοσιονομικό Συμβούλιο επισημαίνει «την επανάπαυση που παρατηρείται στο θέμα, καθοδηγούμενη από το γεγονός ότι έχουν γίνει αγορές ακινήτων και έχουν ανεγερθεί σχολικές µονάδες για την εξυπηρέτηση Ουκρανών προσφύγων. Ωστόσο, κρίνουμε πως αυτά τα δεδομένα δεν είναι αρκούντως πειστικά για να δικαιολογήσουν εφησυχασμό».

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο καταθέτει τον έντονο προβληματισμό του προς την Κυβέρνηση και αναφέρει πως «δεν είναι δυνατή η ανάπτυξη πολιτικών και κινήτρων στην απουσία ολοκληρωμένης εικόνας για τα οικογενειακά, δημογραφικά, επιχειρηματικά και άλλα χαρακτηριστικά της ουκρανικής παρουσίας στην Κύπρο, µετά την έναρξη του πολέμου.

 Η ουκρανική παρουσία στην Κύπρο συνεχίζει να επεκτείνεται µετά τη ρωσική εισβολή, έχοντας δημιουργήσει πολλαπλά οφέλη για την οικονομία. Υπολογίζεται πως περίπου 24,000 Ουκρανοί παραµένουν στην Κύπρο, εκ των οποίων οι 7,000 έχουν καθεστώς τουρίστα και υπολογίζονται στα στοιχεία του τουρισµού. Η παρουσία του ουκρανικού παράγοντα στην Κύπρο έχει, σύμφωνα µε έµµεσες αλλά εκτενείς μετρήσεις, δράσει σημαντικά σε σειρά τομέων, περιλαμβανομένων των κρατικών εσόδων, του τοµέα των ακινήτων και της εκπαίδευσης, αλλά και στη δραστηριοποίηση (περιλαμβανομένων και εξαγωγών) στον τομέα των υπηρεσιών τεχνολογίας».

Φόβος για μαζική έξοδο

Στην ενδιάμεση έκθεση καταγράφεται ανησυχία για την οικονομία και σημειώνεται ότι τα «στοιχεία που αφορούν σε ταξίδια-επισκέψεις στην Ουκρανία από Ουκρανούς πολίτες, καταναλωτικές συµπεριφορές, σε συνδυασμό µε τη συμπεριφορά των εσόδων από ΦΠΑ, αλλά και την παρουσία νεοφυών επιχειρήσεων, δικαιολογούν την εκτίμηση πως η ουκρανική παρουσία είναι πιθανότατα µμακροοικονομικά σημαντική, έστω και χωρίς απτή ή ολοκληρωμένη ποσοτικοποίηση αυτής της παρουσίας. Ταυτόχρονα, οι ενδείξεις είναι εκτενείς πως συνολική και έντονη δυτική πολιτική µετά το τέλος των εχθροπραξιών θα είναι η ανάπτυξη ενός «cordon sanitaire» προς περιορισµό των όποιων (πραγματικών ή όχι) επεκτατικών διαθέσεων µπορεί να ακολουθήσουν από πλευράς Ρωσίας στη συνέχεια».

Σημειώνεται επίσης στην έκθεση ότι «τα χαρακτηριστικά των Ουκρανών που βρίσκονται στην Κύπρο -εισοδηματικά, δημογραφικά, επιχειρηματικής και καταναλωτικής συμπεριφοράς, αλλά και απόψεις και ανάγκες- πρέπει να καταγραφούν μέσα από διοικητικά στοιχεία, τα οποία θα µπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη πολιτικών προς αποφυγή µιας µαζικής εξόδου, µε την οποία μέχρι και το 40-50% των Ουκρανών µπορεί δυνητικά να εγκαταλείψει την Κύπρο μέσα σε διάστημα µερικών µόνο µηνών».

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο καλεί την Κυβέρνηση να μην αγνοήσει τη διαχείριση της επόμενης μέρας και την επιστροφή εταιρειών ουκρανικών συμφερόντων στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον δυτικών εταιρειών για τη χώρα. «Αυτή τη στιγμή, σημειώνουμε πως τους τελευταίους 10 µήνες, σειρά από διεθνείς δυτικές επιχειρήσεις µεγάλης εµβέλειας έχουν λάβει απόφαση και έχουν ανακοινώσει αύξηση της παρουσίας τους στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι τα ζητήµατα ασφάλειας για το προσωπικό παραμένουν σοβαρά. Επιπλέον, άλλες πολυεθνικές ανακοινώνουν σταδιακά την πρόθεσή τους για δραστηριοποίηση ή για επέκταση δραστηριοτήτων στην Ουκρανία, µόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν».

Πρέπει να θεωρείται ιδιαίτερα υψηλή η πιθανότητα αντιστροφής των εισροών προς την Κύπρο, αναφέρει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο «και, στον βαθμό που οι προσπάθειες των δυτικών κρατών θα αποδειχθούν επιτυχείς, επιστροφή Ουκρανών και ουκρανικών επιχειρήσεων στη χώρα καταγωγής τους. Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία, για τις οποίες θα πρέπει να γίνει εκ των προτέρων προετοιμασία, µε την ανάπτυξη κινήτρων και άλλων πολιτικών, που να ενθαρρύνουν τα ουκρανικά συμφέροντα να µην εγκαταλείψουν την Κύπρο αλλά αντίθετα να επεκταθούν προς την Ουκρανία».

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, στην ενδιάμεση έκθεσή του, καταγράφει το γεγονός ότι «πληροφορίες και δημοσιεύματα που πηγάζουν από τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστηρίζουν πως βρίσκονται σε διάλογο µε την Ουκρανία για αναθεώρηση των πολιτικών µετανάστευσης της ΕΕ µετά το πέρας του πολέμου, µε στόχο την «ενθάρρυνση» του επαναπατρισμού Ουκρανών προσφύγων στη χώρα τους. Έτσι, επιβεβαιώνεται εκ νέου η ανάπτυξη πολιτικής επαναπατρισμού, τόσο ατόµων, όσο και επιχειρήσεων».