Την ώρα που Εκτελεστική και Νομοθετική Εξουσία αναζητούν τρόπους για μείωση του ενεργειακού κόστους των καταναλωτών και είναι σε εξέλιξη συζήτηση στη Βουλή για απλοποίηση της διαδικασίας επιβολής πλαφόν στην τιμή πώλησης των καυσίμων, η Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή, του Υπουργείου Ενέργειας, έδωσε στη Βουλή τις ζητηθείσες λεπτομέρειες για τη νέα φόρμουλα ελέγχου και αξιολόγησης των τιμών καυσίμων.

Σύμφωνα με επιστολή του Διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, Κωνσταντίνου Καραγιώργη, το Υπουργείο Ενέργειας προχώρησε στην αγορά υπηρεσιών για την υποβολή νέας μεθοδολογίας και μηχανογραφημένου πλαισίου για την αξιολόγηση των τιμών, λόγω των σημαντικών αλλαγών που σημειώθηκαν στον τομέα εμπορίας και λειτουργίας των εταιριών εισαγωγής πετρελαιοειδών (δηλαδή μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγρών καυσίμων από τη Λάρνακα στο Βασιλικό, χρήση βιοκαυσίμου, κλπ). Η εταιρεία που ανέλαβε τη διεκπεραίωση του νέου πλαισίου είναι η G.D Positive.Το νέο σύστημα παραδόθηκε στο υπουργείο τον περασμένο Φεβρουάριο και το τελευταίο διάστημα γίνονται δοκιμαστικές καταχωρήσεις. Κατά το υπουργείο, πρόκειται για ένα σύγχρονο και ευέλικτο σύστημα, στο οποίο εισάγονται καινοτόμα στοιχεία. Όπως επισημαίνεται, η κοστολόγηση των προϊόντων της κάθε εταιρείας στηρίζεται στην πολιτική που ακολουθεί, αυξήθηκε η αυτοματοποίηση ενώ παράγονται και συγκεντρωτικοί πίνακες για αναλύσεις και συγκρίσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στο μεταξύ, άλλη μια διαφορά που έχει το νέο πλαίσιο με το υφιστάμενο είναι ότι προσομοιώνει τις συναλλαγές των εταιρειών (κάθε εισαγωγή/αγορά, μεταφορές στα πρατήρια, αγοραπωλησίες μεταξύ εταιρειών, αναπροσαρμογές αξίας και ποσοτήτων) για τα προϊόντα που θα τυγχάνουν παρακολούθησης, δηλαδή βενζίνης 95 οκτανίων και πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης.

Το σημερινό πλαίσιο παρακολούθησης

Το σημερινό πλαίσιο παρακολούθησης των τιμών είναι διαφορετικό και βασίστηκε στην έκθεση της Grant Thomton. Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή επικαιροποιεί τους υπολογισμούς των άμεσων και έμμεσων δαπανών και του κέρδους των εταιρειών. Επιπρόσθετα, καθορίζει τις αποδεκτές αποκλείσεις μεταξύ της προβλεπόμενης και πραγματικής χονδρικής τιμής πώλησης, Επίσης, συλλέγει και καταγράφει πληροφορίες αναφορικά με τα φορτία και τα  αποθέματα πετρελαιοειδών.

Η Υπηρεσία, μέσω του λογισμικού κοστολόγησης του υφιστάμενου πλαισίου, ετοιμάζει πρόβλεψη της χονδρικής τιμής που αναμένεται να προκύψει από κάθε φορτίο καυσίμων. Την ίδια ώρα, παρακολουθεί τους διεθνείς δείκτες τιμών των πετρελαιοειδών και συσχετίζει τη μεταβολή τους με τη μεταβολή των τιμών στην Κύπρο.

Ο χρόνος αλλαγής των τιμών

Σύμφωνα με απαντήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Ενέργειας, έξι συντελεστές καθορίζουν τις τιμές των καυσίμων: η μέση σταθμισμένη τιμή αποθέματος, τα λιμενικά και εκτελωνιστικά έξοδα, το κόστος των πρόσθετων ουσιών (βιοκαύσιμα για πετρέλελαιο κίνησης), φόροι κατανάλωσης, χρεώσεις από ΚΟΔΑΠ, καθώς και έξοδα και κέρδος εταιρείας ανά λίτρο.  Ωστόσο, το Υπουργείο Ενέργειας δεν μπορεί να προσδιορίσει τον χρόνο που όταν αυξάνονται οι διεθνείς τιμές των καυσίμων υξάνονται και οι τιμές στην Κύπρο. Όπως σημειώνεται, οι λιανικές τιμές των πετρελαιοειδών στην Κύπρο επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες, όπως η τιμή εισαγωγής των προϊόντων, η συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ευρώ, τα αποθέματα που διατηρούν οι εταιρείες κατά τη χρονική στιγμή εισαγωγής των καυσίμων και οι φόροι που επιβάλλονται από το κράτος. Επίσης, αναφέρει πως το Πανεπιστήμιο Κύπρου και η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού προχώρησαν σε μελέτες, διερευνώντας κατά πόσο οι τιμές των πετρελαιοειδών αυξάνονται γρήγορα σε περιόδους αυξήσεων του κόστους εισαγωγής και μειώνονται αργά σε περιόδους μειώσεων του κόστους εισαγωγής, χωρίς όμως να  αποδεικνύεται η συγκεκριμένη εντύπωση.