Μεγάλος αριθμός αιτήσεων για επιχορήγηση αγοράς αερόσακου για μοτοσυκλετιστές υποβλήθηκε ηλεκτρονικά, χθες, πρώτη μέρα έναρξης υποβολής των σχετικών αιτήσεων και το ενδιαφέρον αναμένεται να συνεχιστεί και τις υπόλοιπες ημέρες μέχρι τη λήξη της προθεσμίας που ορίστηκε για τις 7 Ιουλίου.

Η επιλογή του αερόσακου σώματος μοτοσυκλετιστών έγινε ύστερα από έρευνα που διενεργήθηκε σε άλλες χώρες από λειτουργούς του υπουργείου, από την οποία προέκυψε πως οι σοβαροί τραυματισμοί μοτοσυκλετιστών, αφορούν κυρίως το στήθος, τον αυχένα και την πλάτη, οπόταν αποφασίστηκε η διάθεση του κονδυλίου στη χορηγία της αγοράς αερόσακων σώματος. Αξίζει να σημειωθεί πως, παρ’ όλον ότι η συμβολή του συγκεκριμένου τύπου αερόσακων είναι σημαντική στην προστασία των μοτοσυκλετιστών, όπως μας ελέχθη, στην Κύπρο ο αριθμός όσων διαθέτουν τέτοιους αερόσακους είναι σχετικά πολύ μικρός. Με βάση τα δεδομένα αυτά και δεδομένου ότι μέχρι τη λήξη του προγράμματος θα επιχορηγηθούν εκατοντάδες μοτοσυκλετιστές, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι κάποιοι οι οποίοι θα έχαναν τη ζωή τους σε περίπτωση σοβαρού τροχαίου ατυχήματος, θα διασωθούν. 

Η χορηγία καθορίστηκε στα €500 για κάθε αερόσακο ώστε τα χρήματα αυτά να επαρκούν για την αγορά του, χωρίς ο μοτοσυκλετιστής να χρειάζεται, κατ’ ανάγκη, να προσθέσει χρήματα από την τσέπη για την προμήθεια του αερόσακου. Όπως πληροφορείται ο «Φ», η τιμή του συγκεκριμένου τύπου αερόσακου αρχίζει από περίπου €250 με τους αερόσακους καλύτερης ποιότητας να κυμαίνονται στα €400-€450. Ο λειτουργός του Τμήματος Οδικών Μεταφορών Αντώνος Μινίδης εξέφρασε ικανοποίηση για την κίνηση των αιτήσεων την πρώτη μέρα και πρόσθεσε πως αναμένεται να υποβληθούν και άλλες αιτήσεις. Σημείωσε δε, πως δεν θα ληφθεί υπόψη η σειρά προτεραιότητας υποβολής των αιτήσεων και αν ο αριθμός τους υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στο κονδύλι, θα γίνει κλήρωση μεταξύ των αιτητών, ανεξαρτήτως του χρόνου που υπεβλήθη η αίτηση, φτάνει αυτή να υποβληθεί μέχρι το μεσημέρι της 7ης Ιουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών, το σχέδιο είναι τριετούς διάρκειας (2022-2024), με συνολικό προϋπολογισμό ύψους €1.050.000 για 3 έτη (€350.000 ανά έτος) και σταδιακά θα επιχορηγηθεί η αγορά αερόσακου σώματος για μοτοσυκλετιστές, για κράνος, γάντια, προστατευτικές επιγονατίδες ή άλλου εξοπλισμού που θα κριθεί απαραίτητος από τη Μονάδα Υποστήριξης του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης, πως για αγορά προστατευτικού εξοπλισμού τύπου «αερόσακος σώματος για μοτοσυκλετιστές», το ποσό επιδότησης ανέρχεται στα €500 ή το πραγματικό κόστος αγοράς του, όποιο από τα δύο είναι χαμηλότερο. Το ύψος της επιδότησης θα υπολογίζεται βάσει της τιμής αγοράς, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Το υπουργείο διευκρινίζει πως η επιχορήγηση δεν αφορά αγορά υπηρεσιών και το κόστος αγοράς δεν καλύπτει συνδρομές (subscription) για αγορά προστατευτικού εξοπλισμού ή εξασφάλιση προστατευτικού εξοπλισμού με τη μέθοδο ενοικιαγοράς (leasing).

Με βάση την εξαγγελία, δικαιούχοι επιδότησης είναι όλοι οι Κύπριοι, Ευρωπαίοι και πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στις περιοχές υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας και πληρούν όλα τα πιο κάτω κριτήρια: Είναι κάτοχοι άδειας οδήγησης μηχανοκίνητων οχημάτων το λιγότερο μιας εκ των Κατηγοριών Α ή Α1 ή Α2, είναι καταχωρημένοι στο Μητρώο του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, και είναι φυσικά πρόσωπα, κάτοχοι ενεργούς άδειας κυκλοφορίας μοτοσυκλέτας, εγγεγραμμένης στο όνομά τους.

Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μόνο αν υποβληθούν ηλεκτρονικά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.motosafety.gov.cy, καταχωρώντας τον αριθμό ταυτότητας, την ημερομηνία γέννησης, τον αριθμό εγγραφής οχήματος, τον αριθμό κινητού τηλεφώνου και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Οι αιτήσεις θα εξετάζονται στη βάση των κριτηρίων του σχεδίου και όσες πληρούν τις προϋποθέσεις θα καταχωρισθούν στις προς έγκριση αιτήσεις. Σε περίπτωση που εκδηλωθεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τον προκαθορισμένο αριθμό αιτήσεων, θα διεξαχθεί ηλεκτρονική κλήρωση, και οι αιτητές θα ενημερωθούν για την προκαταρκτική έγκριση ηλεκτρονικά (μέσω email) ή με γραπτό μήνυμα (sms) ή ταχυδρομικώς.

Το υπουργείο προτρέπει τους ενδιαφερόμενους να μελετήσουν προσεκτικά τις προϋποθέσεις του Σχεδίου στην ιστοσελίδα www.motosafety.gov.cy ή να επικοινωνούν με ηλεκτρονικό μήνυμα στο email [email protected] για περισσότερες πληροφορίες και ερωτήματα, πριν την υποβολή αίτησης.