Έγινε αυτό που απεύχονταν οι κουρεμένοι καταθέτες, οι κάτοχοι αξιογράφων και οι παλιοί μέτοχοι τραπεζών, καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης μετά από σκέψη και μελέτη πολλών ημερών, προχώρησε σε αναφορά του νόμου σε σχέση με την αναπλήρωση των απωλειών που είχαν οι επηρεαζόμενοι από το κούρεμα των καταθέσεων το Μάρτιο του 2013.

Η νομοθεσία αφορούσε πρόταση νόμου του βουλευτή του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, που εγκρίθηκε ομόφωνα στις 11 Ιουλίου από την Ολομέλεια της Βουλής. Μετά από νομική συμβουλή από τον Γενικό Εισαγγελέα, Γιώργο Σαββίδη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο κάνοντας αναφορά της νομοθεσίας με την οποία τροποποιείτο ο νόμος περί Επιβολής Ειδικού Φόρου Πιστωτικού Ιδρύματος.

Με το νόμο καθορίζεται ο τρόπος κατανομής των εσόδων του Ταμείου Αλληλεγγύης. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, επέλεξε να προχωρήσει σε απευθείας αναφορά του νόμου στο Ανώτατο, καθώς θεώρησε πως σε περίπτωση που έκανε αναπομπή της νομοθεσίας στη Βουλή, η Ολομέλεια θα την απέρριπτε. Σημειώνεται πως το Ανώτατο Δικαστήριο όρισε την υπόθεση για οδηγίες στις 4 Σεπτεμβρίου.

Αντισυνταγματικός ο νόμος

Βάσει του λεκτικού της αναφοράς, ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, καθώς συγκρούεται με πέντε άρθρα του Συντάγματος. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», συγκρούεται με το άρθρο 80 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει πως δεν μπορεί να υποβληθεί καμία πρόταση νόμου βουλευτή, η οποία συνεπάγεται με αύξηση δαπανών του κράτους. Επίσης, διαπιστώθηκε πως είναι αντίθετος με το άρθρο 165, το οποίο προνοεί ότι τα έσοδα που εισπράττονται από τη Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να κατατίθενται στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας. Επιπρόσθετα, εντοπίστηκε πως η νομοθεσία είναι ασύμφωνη με το άρθρο 167 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο ο υπουργός Οικονομικών έχει την ευθύνη του προϋπολογισμού του Κράτος. Στην επιχειρηματολογία που περιλαμβάνεται στην αναφορά, σημειώνεται πως διαπιστώθηκεότιη νομοθεσία είναι αντίθετη και με το άρθρο 179, το οποίο προβλέπει πως το Σύνταγμαείναι ο υπέρτατος νόμος τηςΔημοκρατίας και καμία απόφαση της Βουλής δεν πρέπει να είναι ασύμφωνος με αυτόν.

Οι πρόνοιες

Υπενθυμίζεται πως η νομοθεσία, η οποία έγινε αναφορά προβλέπει ότι τα έσοδα από την είσπραξη της συγκεκριμένης φορολογίας θα χρησιμοποιούνται για χρηματοδότηση του Ταμείου Αλληλεγγύης, αλλά και για τις ανάγκες καταβολής του ποσοστού αναπλήρωσης του 22,5% των Ταμείων Προνοίας, μέσω του ισχύοντος σχεδίου αυξημένης αναπλήρωσης, προκειμένου το συνολικό ποσό αναπλήρωσης να φτάσει το καθορισθέν ποσοστό ύψους 75% του ταμείου προνοίας για κάθε μέλος.

Δηλαδή, το ποσό που αναλογεί στο 75% των εσόδων από τον εισπρακτέο ειδικό φόρο πιστωτικού ιδρύματος θα διοχετεύεται πλέον στο Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης. Το υπόλοιπο εισπρακτέο ποσό, δηλαδή το 25% θα παραμένει στο Πάγιο Ταμείο και θα διοχετεύεται αποκλειστικά για την καταβολή του ποσοστού αναπλήρωσης του 22,5% των ταμείων προνοίας, μέσω του ισχύοντος σχεδίου αυξημένης αναπλήρωσης, προκειμένου το συνολικό ποσό αναπλήρωσης να φτάσει στο 75% του ταμείου προνοίας για το κάθε μέλος.

Έξω φρενών ο Αβέρωφ

Την έντονη αντίδραση του βουλευτή του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, προκάλεσε η ενέργεια του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Νεοφύτου μιλώντας στον «Φ», δήλωσε πως η ενέργεια δείχνει έλλειψη πολιτικής βούλησης και ακόμη μια ανακολουθία της πολιτικής δέσμευσης του Προέδρου της Δημοκρατίας που είχε δώσει προεκλογικά. Όπως είπε, είχαν συναντήσεις στην παρουσία των μελών της ΕΤΥΚ.

«Παρουσίασα την πρόταση Νόμου, δηλαδή με ποιο τρόπο θα λυνόταν το πρόβλημα των τραπεζικών υπαλλήλων για να πάρουν το 75% και θα στηρίζονταν το Ταμείο Αλληλεγγύης. Ακολούθησε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος στην παρουσία των μελών της ΕΤΥΚ είχε δηλώσει πως συμφωνεί με την προτεινόμενη λύση, αναφέροντας πως όταν θα εκλεγεί θα την εφαρμόσει» πρόσθεσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ.

Παράλληλα, ο κ. Νεοφύτου, είπε πως είναι σεβαστό κάθε Πρόεδρος της Δημοκρατίας να κάνει αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο για κάτι που κρίνει ως αντισυνταγματικό. Την ίδια ώρα ο βουλευτής του ΔΗΣΥ διερωτήθηκε εάν ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί ως αντισυνταγματικό το νόμο με τον οποίο επιβάλλεται τέλος 0,4% στις πωλήσεις ακινήτων για στήριξη των προσφύγων.

«Ο τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση, στην οποία υπηρετούσε ως υπουργός ο κ. Χριστοδουλίδης, με τους ίδιους γενικούς εισαγγελείς δεν έκρινε ως αντισυνταγματικό το νόμο για την επιβολή του συγκεκριμένου τέλους» συμπλήρωσε. Τόνισε, επίσης πως με τον παρόντα νόμο δεν εισάγεται νέα φορολογία σε αντίθεση με την άλλη νομοθεσία με την οποία επιβάλετε νέος φόρος και προνοείτε ρητά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα λεφτά. «Δηλαδή, εάν αύριο που είναι πιθανόν να κάνουμε νέα πρόταση νόμου που θα προβλέπει πως τα εισοδήματα από τις κοινωνικές ασφαλίσεις θα πρέπει να παραμένουν στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα στείλει και αυτό το νόμο στο Συνταγματικό Δικαστήριο» κατέληξε.