Ο γενικός πληθωρισμός υποχώρησε τον Ιούλιο, τουλάχιστον στατιστικά και στα χαρτιά, αλλά η ακρίβεια στα τρόφιμα και τα γεωργικά προϊόντα που συμπεριλαμβάνονται φρούτα και λαχανικά, παραμένει και μάλιστα είναι στα ύψη, γεγονός που οφείλεται εν μέρει και στις ψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν και επηρεάζουν την παραγωγή.
Η άλλη πλευρά του νομίσματος που ενδιαφέρει χιλιάδες πολίτες, είναι ότι κεντρικό πλήγμα δέχεται ο πληθωρισμός των τροφίμων ο οποίος δεν λέει να υποχωρήσει κυρίως λόγω των κλιματολογικών συνθηκών και πλήττει συνήθως τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Ο δείκτης πληθωρισμού των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών σημείωσε μεταβολή 3,57% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση και των γεωργικών προϊόντων 6,67%.
Αν δεν υπήρχε και η κρατική στήριξη η οποία περιλαμβάνει μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2024 σε μια σειρά βασικών ειδών διατροφής όπως ψωμί, γάλα, καφές, ζάχαρη, κρέας, λαχανικά, παιδικές τροφές και πάνες, τότε η ακρίβεια θα είχε εκτοξευτεί στα ύψη. Όπως επισημαίνουν αναλυτές, ο πληθωρισμός και η ακρίβεια δεν είναι έννοιες. ταυτόσημες Ο πληθωρισμός καταγράφει τη μεταβολή των τιμών σε κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών, σε σύγκριση με μια χρονική στιγμή σε σχέση με το παρελθόν. Η ακρίβεια σχετίζεται με το πόσο δυσκολεύονται οι καταναλωτές να αγοράσουν τα συγκεκριμένα αγαθά/υπηρεσίες, ανάλογα με το εισόδημά τους. Επιπλέον, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σημαίνει ότι οι ανατιμήσεις συνεχίζονται, απλώς με μικρότερη ένταση, και όχι ότι οι τιμές επιστρέφουν σε χαμηλότερα επίπεδα.
Ανεβαίνει το κόστος ζωής
Οι συγκρίσεις που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, δείχνουν ότι οι τιμές ανεβαίνουν κάθε μήνα και το κόστος ζωής γίνεται ακόμη ακριβότερο και ειδικά για προϊόντα που καταναλώνουμε το καλοκαίρι, όπως είναι τα φρούτα. Την μεγαλύτερη αύξηση σ’ ένα μήνα παρουσίασαν τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά με 20% αύξηση, οι πατάτες με 17%. Στον τομέα των υπηρεσιών, οι οργανωμένες διακοπές σημείωσαν άνοδο 15%, τα αεροπορικά εισιτήρια 12% και τα ξενοδοχεία 10%. Κατά την ίδια περίοδο, τις μεγαλύτερες μειώσεις παρουσίασαν τα είδη υπόδησης με 15% (ο Ιούλιος είναι μήνας εκπτώσεων), είδη ένδυσης με 9% και η ζάχαρη με 7%.
Τη μεγαλύτερη αύξηση μέσα σ’ ένα χρόνο (Ιούλιος 2023 με Ιούλιος 2024) παρουσίασαν: ελαιόλαδο 62%, φρέσκα λαχανικά 20%, οργανωμένες διακοπές στο εξωτερικό 17%, πατάτες 16%, σοκολάτες 14%, οργανωμένες διακοπές στο εσωτερικό 12%, υγραέριο 11% και έλαια και λίπη 11%. Κατά την ίδια περίοδο, τις μεγαλύτερες μειώσεις παρουσίασαν η ζάχαρη με 26%, αεροπορικά εισιτήρια 13%, υπηρεσίες αποχέτευσης και έπιπλα κήπου με 10%.
Μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος παρουσίασε μείωση 3,18% σε ετήσια βάση κάτι που οφείλεται και στο μέτρο κλιμακωτής επιδότησης της τιμής χρέωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος για τους τιμολογούμενους μήνες Ιούλιο 2024 – Οκτώβριο 2024, για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας με καταμέτρηση μέχρι τις 31/10/2024.
Τα νέα δεν είναι ευχάριστα για τις τιμές των καυσίμων καθώς έχει τερματιστεί το μέτρο μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμε με αποτέλεσμα η αύξηση σε ετήσια βάση με μήνα αναφοράς τον Ιούλιο να είναι 4,12% και σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα η άνοδος είναι 0,71%.