Το ρόλο του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς κοινωνικής συνεργασίας μεταξύ των εργαζομένων, των εργοδοτών και της πολιτείας ανέδειξε ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου αμέσως μετά τη σημερινή υπογραφή της συμφωνίας για ανανέωση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία.
Σύμβαση που βάσει στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα χθες το Υπουργείο Εργασίας είναι η παλαιότερη συλλογική σύμβαση που εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ, αφού η πρώτη συμφωνία στον κλάδο συνομολογήθηκε το 1939.
Στις δηλώσεις του ο Υπουργός ανέφερε πως η θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων μετά από μια μακρά περίοδο εκκρεμότητας από το 2022, επιβεβαιώνει το σημαντικό ρόλο του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς κοινωνικής συνεργασίας μεταξύ των εργαζομένων, των εργοδοτών και της πολιτείας συμπληρώνοντας πως οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες μπορούν μέσα από τη συλλογική διαπραγμάτευση και τη μεσολαβητική συμβολή του Υπουργείου Εργασίας, να καταλήγουν σε συμφωνίες που αναβαθμίζουν τις εργασιακές σχέσεις, τόσο για την ανάπτυξη της οικονομίας όσο και για τη συνοχή της κοινωνίας.
Αναφερόμενος στη συμφωνία που υπεγράφη σήμερα από τις συντεχνίες και της Ομοσπονδία Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ) είπε πως η κλαδική σύμβαση ανανεώθηκε με χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2027, διασφαλίζοντας έτσι μια μακρά περίοδο εργατικής ειρήνης στην οικοδομική βιομηχανία, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υλοποίηση των αναπτυξιακών προοπτικών της κυπριακής οικονομίας.
Είπε ακόμα πως η ανανεωμένη συλλογική σύμβαση της οικοδομικής βιομηχανίας προνοεί την αποκατάσταση των μειώσεων και των αποκοπών της προηγούμενης δεκαετίας, με βελτιωμένα και αυξημένα ωφελήματα για τους εργαζόμενους, αναφορικά με το ύψος των μισθών, το φιλοδώρημα για τον 13° μισθό και τις εισφορές στο ταμείο πρόνοιας. «Παράλληλα, με εισήγηση του Υπουργείου Εργασίας έχει συμφωνηθεί ως κοινός στόχος όλων των πλευρών, η ενίσχυση της σύγκλισης μεταξύ των μισθών που συμφωνούνται και των μισθών που καταβάλλονται, όπου δυστυχώς σύμφωνα με τα στοιχεία των ασφαλιστικών εισφορών διαπιστώνονται σημαντικές αποκλίσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση θα υλοποιηθούν συγκεκριμένες ενέργειες που περιλαμβάνονται στην πρόταση του Υπουργείου και αποσκοπούν στην καλύτερη ρύθμιση της αγοράς εργασίας για να περιοριστεί ουσιαστικά η παράνομη, η αδήλωτη, η υποδηλωμένη και η υπαμειβόμενη απασχόληση στον κλάδο. Ο χρονοπρογραμματισμός για τη σταδιακή υλοποίηση αυτών των ενεργειών κατά του επόμενους δώδεκα μήνες θα παρουσιαστεί δημόσια εντός Σεπτεμβρίου από το Υπουργείο Εργασίας», συμπλήρωσε ο κ. Παναγιώτου.
Τέλος ο Υπουργός εξέφρασε τις συντεχνίες οικοδόμων της ΠΕΟ, της ΣΕΚ και της ΔΕΟΚ και τους εργοδότες του συνδέσμου εργολάβων οικοδόμων που εκπροσωπούνται από την ΟΣΕΟΚ, καθώς και τη διεύθυνση και τα στελέχη του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας για την εποικοδομητική συνεργασία και τη σημαντική συμβολή τους στην επίτευξη της συμφωνίας για την ανανέωση της σύμβασης. «Είμαι βέβαιος ότι η αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της πολιτείας θα συνεχιστεί, με την συνομολόγηση πολλών σημαντικών συμφωνιών, σύμφωνα με τις δυνατότητες της οικονομίας και ανάλογα με τις ανάγκες της κοινωνίας», κατέληξε.
Η παλαιότερη σύμβαση
Σε ανακοίνωση το Υπουργείο Εργασίας δίδει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό της κλαδικής συλλογικής σύμβασης της οικοδομικής βιομηχανίας καθώς και το περιεχόμενο της σημερινής ανανέωσης. Όπως σημειώνει η κλαδική σύμβαση της οικοδομικής βιομηχανίας είναι η παλαιότερη συλλογική σύμβαση που εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ, αφού η πρώτη συμφωνία στον κλάδο συνομολογήθηκε το 1939. Μέσα από τον κοινωνικό διάλογο μεταξύ των εργαζομένων και των εργοδοτών, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις που έχουν επισυμβεί κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, η συλλογική σύμβαση έλαβε τη σημερινή της μορφή που καθορίζει τους όρους εργασίας δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων, σε εκατοντάδες επιχειρήσεις και οργανισμούς.
Σήμερα εκτιμάται ότι οι όροι της συλλογικής σύμβασης εφαρμόζονται για πέραν των 20.000 εργαζομένων του κλάδου, σε κατασκευαστικά έργα του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Η σύμβαση αφορά εργαζομένους σε τεχνικά και εργατικά επαγγέλματα του κλάδου, όπως π.χ. κτίστες, καλουψίηδες, μπογιατζήδες, σιδεράδες, οδηγούς, μηχανοδηγούς, υδραυλικούς, ηλεκτροκολλητές κ.α.
Διαχρονικά η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης της οικοδομικής βιομηχανίας ήταν σημείο αναφοράς για την εξέλιξη των εργασιακών σχέσεων, την αναβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων, την διασφάλιση της εργατικής ειρήνης και την λήψη απεργιακών μέτρων, ενώ ταυτόχρονα θεωρείται προπομπός για εξελίξεις στα εργασιακά θέματα είτε αυτές είναι θετικές είτε είναι αρνητικές.
Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι πριν από μια δεκαετία, το 2013, πραγματοποιήθηκαν απεργίες διάρκειας 22 ημερών στις οποίες εκτιμάται ότι συμμετείχαν περίπου 20.000 απεργοί.
Η σημερινή ανανέωση της κλαδικής σύμβασης της οικοδομικής βιομηχανίας εξελίχθηκε χωρίς ο κοινωνικός διάλογος να εκτροχιαστεί, αλλά μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες του Κώδικά Βιομηχανικών Σχεδίων, η μεσολαβητική πρόταση που κατατέθηκε από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έγινε αποδεκτή.