Μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου είπε, πως το τελικό κόστος της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης (το οποίο για την ώρα υπολογίζεται σε 1.94 δισ. ευρώ) εμπεριέχει δύο αβεβαιότητες, οι οποίες ενδεχομένως να διαφοροποιήσουν το ύψος του στη συνέχεια:
Η πρώτη αβεβαιότητα αφορά τη μη υπογραφή ακόμα του συμβολαίου (και του κόστους που θα προβλέπει) του ΑΔΜΗΕ με τη Siemens για τους σταθμούς μετατροπής της τάσης της ηλεκτρικής ενέργειας, στην Κοφίνου και σε περιοχή της Κρήτης και η δεύτερη αβεβαιότητα αφορά την τελική επιλογή του υποθαλάσσιου διαδρόμου που θα περάσει το καλώδιο που θα ενώνει την Κύπρο με την Κρήτη. Οι τελικές βυθομετρήσεις για την επιλογή της διαδρομής του καλωδίου είναι σε εξέλιξη και από αυτές ίσως επηρεαστεί το μήκος του καλωδίου και το τελικό του κόστος.
Για το γεωπολιτικό ρίσκο του έργου, ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε πως ο ΑΔΜΗΕ ζήτησε από τη ΡΑΕΚ να περιληφθεί στις αποφάσεις των ρυθμιστών πρόνοια που θα επιτρέπει στον φορέα υλοποίησης την ανάκτηση των εξόδων που θα κάνει για το έργο, μέχρι το χρονικό σημείο που ενδεχομένως κάποιοι γεωπολιτικοί λόγοι θα επιβάλουν τη διακοπή ή τον τερματισμό του έργου, χωρίς ευθύνη του ΑΔΜΗΕ.
Ο κ. Παπαναστασίου είπε ακόμα ότι υπάρχουν πολλοί επενδυτές που επέδειξαν ενδιαφέρον να μπουν στην επένδυση της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Κατά τον ίδιο, μέχρι σήμερα δεν υπήρξαν συμφωνίες του ΑΔΜΗΕ με επενδυτές γιατί οι ενδιαφερόμενοι αναμένουν τις αποφάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά πόσο θα είναι μέτοχος στη θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ, Great Sea Interconnector. Σύμφωνα με τον υπουργό, το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε καταρχήν συμφωνία για συμμετοχή του κράτους στην επένδυση, αλλά εκκρεμεί η αξιολόγηση της μελέτης κόστους – οφέλους από συμβουλευτικούς οίκους.