Απόρριψη του αιτήματος για αποδέσμευση πιστώσεων με σκοπό την αγορά του κτηρίου Metropolitan για στέγαση του υπουργείου Εργασίας εισηγείται ο Γενικός Ελεγκτής στη Βουλή, θεωρώντας πως τυχόν έγκριση συνεπάγεται ανεπίτρεπτης μορφής και έκτασης διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

Σε επιστολή του με χθεσινή ημερομηνία προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης εισηγείται «οριστική απόρριψη του αιτήματος για αποδέσμευση των σχετικών πιστώσεων, προς αποφυγή της αγοράς ενός κτηρίου πολύ ακριβότερου από το πραγματικό του κόστος, το οποίο χαρακτηρίζει λειτουργικά προβληματικό, υπό την έννοια ότι η διαρρύθμιση του δεν εξυπηρετεί το Δημόσιο το οποίο δρομολόγησε την αγορά του κτηρίου. Υποστηρίζει, επίσης, πως τυχόν αγορά του συγκεκριμένου κτηρίου νομιμοποιεί και επιβραβεύει μία πολεοδομικά απαράδεκτη ανάπτυξη, υπό την έννοια ότι δεν διαθέτει πιστοποιητικό τελικής έγκρισης, κάτι το οποίο αποτελεί ποινικό αδίκημα. Κάνει επίσης αναφορά σε υπέρβαση των συντελεστών κατά 135%.

Στην επιστολή αναφέρεται πως ο σχεδιασμός του κτηρίου έχει ως αποτέλεσμα επιμέρους εσωτερικές λειτουργικές δυσχέρειες ενώ παρουσιάζει υπέρβαση άνω των 1.000 τετραγωνικών μέτρων (τ.μ) σε χώρους διακίνησης και άνω των 300τ.μ. σε βοηθητικές χρήσεις σε σχέση με όσα απαιτούνται βάση κτιριολογικού προγράμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: To μισό κράτος ζει με ακριβό νοίκι – Τι εντοπίζει ο Ελεγκτής

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης αναφέρει επίσης, πως η άδεια οικοδομής αφορούσε 18 ορόφους (ισόγειο, μεσοπάτωμα, μηχανολογικός όροφος και 15 ορόφους) και όχι 19 ορόφους (ισόγειο, μεσοπάτωμα, μηχανολογικός όροφος και 16 ορόφους) όπως τελικά κατασκευάστηκαν.

Σύμφωνα πάντα με τον Γενικό Ελεγκτή, με βάση την άδεια οικοδομής, το προτεινόμενο δομήσιμο εμβαδό είναι 3.892τ.μ και όπως εξηγεί, ακόμη και με τα κίνητρα υπάρχει υπέρβαση κατά 868τ.μ. Ο Ελεγκτής αναφέρει, επίσης, πως το σύνολο του πρόσθετου δομήσιμου εμβαδού είναι 1.069τ.μ. κάτι το οποίο μεταφράζεται σε ποσοστό 55% του κανονικώς επιτρεπόμενου.

Στην επιστολή αναφέρεται εξάλλου, πως στα σχέδια ο τέταρτος όροφος προοριζόταν από τον ιδιοκτήτη ως γυμναστήριο και, ως τέτοιο, δεν θα προσμετρούσε στο δομήσιμο εμβαδό που λαμβάνεται υπόψη. Στην πράξη όμως, μετέτρεψε και τον όροφο αυτό σε γραφείο, ενώ ταυτόχρονα έκλεισε και τις καλυμμένες βεράντες στους 15 ορόφους. Για τις αλλαγές αυτές ο ιδιοκτήτης ανάφερε ότι θα εξαγοράσει πρόσθετο δομήσιμο εμβαδό ίσο με 703τ.μ., αυξάνοντας το προτεινόμενο δομήσιμο εμβαδό από τα 3.892τ.μ. σε 4.595τ.μ.

Κατά τον Γενικό Ελεγκτή, αυτό σημαίνει ότι σε ένα τεμάχιο εμβαδού 782τ.μ. στο οποίο θα μπορούσε με βάση τους ισχύοντες πολεοδομικούς συντελεστές να κατασκευαστεί κτήριο με δομήσιμο εμβαδό 1.955τ.μ. (που αυξάνεται στα 2.797 αν ληφθούν υπόψη όλα τα κίνητρα), κατασκευάστηκε κτήριο με δομήσιμο εμβαδό 4.595τ.μ., δηλαδή υπάρχει υπέρβαση κατά 135% από τους πολεοδομικούς συντελεστές και κατά 64% αν ληφθούν υπόψη και όλα τα κίνητρα. Ουσιαστικά, λέει ο Γενικός Ελεγκτής, το κτήριο κατασκευάστηκε ως εάν ο συντελεστής δόμησης να είναι ίσος με 5,88, τη στιγμή που ο πραγματικός συντελεστής είναι 2,5 (που ούτως ή άλλως είναι πολύ μεγάλος).

«Προφανώς πρόκειται για πολεοδομικό έκτρωμα το οποίο θα επιβραβεύσει, νομιμοποιώντας το και αγοράζοντάς το, η Κυπριακή Δημοκρατία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γενικός Ελεγκτής.

«Το κράτος αγοράζει τα πιο ακριβά κτήρια;»

Στην επιστολή του Οδυσσέα Μιχαηλίδη γίνεται αναφορά στην προφορά €18,7 εκατ. που συμφωνήθηκε για αγορά του κτηρίου και επικαλούμενος υπολογισμούς καταλήγει ότι το συγκεκριμένο κτήριο αξίζει περίπου €15 εκατ. και διερωτάται: «Ακόμη όμως κι αν η ανάλυση του Τμήματος Κτηματολογίου είναι ορθή, αποτελεί συνετή πολιτική για ένα κράτος να αγοράζει κτήρια τα οποία είναι με διαφορά τα πιο ακριβά κτήρια της αγοράς;». Παρατηρεί επίσης, πως όταν το Τμήμα Κτηματολογίου πήρε προσφορές για να κτίσει ιδιόκτητο κτήριο (προτού προκύψει το κτήριο Metropolitan) για το κτήριο του ΤΚΧ οι 3 χαμηλότερες προσφορές ήταν €18,7 εκατ., €20,5 εκατ. και €20,5 εκατ. και μάλιστα θα έκτιζε το κτήριο όπως βόλευε το Τμήμα από λειτουργικής απόψεως.