Την ετοιμότητα της κυβέρνησης να ακούσει αλλά και να μελετήσει τις προτάσεις των κομμάτων για ανακούφιση των νοικοκυριών από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, εξέφρασε σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» στη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Οικονομικών απορρίπτει τις προτάσεις της αντιπολίτευσης για οριζόντια στήριξη καταναλωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς τις κοστολογεί στα €282 εκατ.

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, δήλωσε πως αξιολογούνται νέα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του κράτους, λαμβάνει αποφάσεις, με στόχο την άμβλυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτοι. Όπως είπε, η κυβέρνηση παρακολουθεί όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, προσθέτοντας πως θα αναμένουν τις αποφάσεις που πιθανόν να ληφθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Μάλιστα, επικαλούμενος τοποθετήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, σημείωσε, πως «στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του κράτους, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τα οικονομικά του κράτους ή τη μελλοντική πορεία του κράτους, θα λαμβάνουμε αποφάσεις, οι οποίες θα είναι στοχευμένες, με ιδιαίτερη έμφαση στο να αμβλύνουμε το πρόβλημα, κυρίως για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα μέτρα που έλαβαν τα κράτη της ΕΕ για την ακρίβεια

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, σε γραπτή δήλωση του ανέφερε πως το κόμμα του επέμεινε στο ζήτημα της ακρίβειας και στην ανάγκη για δραστικά μέτρα στήριξης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, των εργαζομένων, της μεσαίας τάξης του τόπου. «Θέσαμε εκ νέου τις προτάσεις μας για επιβολή πλαφόν στα καύσιμα και για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των μεγάλων εταιριών στον τομέα της ενέργειας. Αναμένουμε από την κυβέρνηση να εισακούσει τις προτάσεις μας, οι οποίες μόνο στόχο έχουν να ανακουφίσουν τη μεγάλη πλειοψηφία του κυπριακού λαού» πρόσθεσε.

Θέλουν τις δικές τους προτάσεις

Στο μεταξύ, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για τη πιθανή λήψη νέων μέτρων, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιμένουν στις προτάσεις τους για περαιτέρω ελαφρύνσεις στα νοικοκυριά. Ως γνωστό, στη Βουλή εκκρεμούν οι τρεις προτάσεις νόμου του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΔΗΠΑ. Συγκεκριμένα, το ΑΚΕΛ προτείνει κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα μέχρι το τέλος του χρόνου, δηλαδή, να τερματιστεί η επιβολή ΦΠΑ στον φόρο κατανάλωσης. Το ΔΗΚΟ εισηγείται κατάργηση του ΦΠΑ στη ρήτρα αναπροσαρμογής των καυσίμων της ΑΗΚ μέχρι τέλος του έτους. Η ΔΗΠΑ προτείνει για έξι μήνες μηδενικό ΦΠΑ σε τρόφιμα, φάρμακα και στους ρύπους, καθώς και μείωση του ΦΠΑ στο 5% στα εστιατόρια και υπηρεσίες επισιτισμού.

Το αρμόδιο υπουργείο απορρίπτει τις προτάσεις, ωστόσο είναι έτοιμο για διάλογο με τα κόμματα. Κατά τη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, τα μέλη αντάλλαξαν απόψεις για τον τρόπο χειρισμού των προτάσεων νόμου. Τις επόμενες μέρες, το θέμα θα συζητηθεί στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες, έτσι ώστε στις περιπτώσεις που υπάρχουν συγκλίσεις αλλά και κοινές πρόνοιες τότε οι προτάσεις νόμου θα ενοποιηθούν.  Παρόμοιες πρόνοιες υπάρχουν για την κατάργηση του ΦΠΑ από τους ρύπους. Παράλληλα, τα κόμματα θα εξετάσουν τα σημεία αντισυνταγματικότητας που εντοπίζει η κυβέρνηση στις προτάσεις. Στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τον χειρισμό των προτάσεων νόμου.