Στην ανάπτυξη και τρίτου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην ΑΟΖ του Ισραήλ προχωρεί η ελληνική Energean. Συγκεκριμένα, του μικρού κοιτάσματος Katlan, όπως γνωστοποίησε χθες στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ. Με ανακοίνωσή της δε, επανέλαβε την επιθυμία και την ετοιμότητά της να διαθέσει και σε γειτονικές αγορές ποσότητες φυσικού αερίου από τα κοιτάσματά της στο Ισραήλ.

Η Energean είχε προ ετών υποβάλει μερικές φορές προτάσεις στην κυπριακή Κυβέρνηση για μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματά της στο Βασιλικό, αλλά οι προτάσεις της απορρίφθηκαν ή μπήκαν στα συρτάρια, ενόψει της απόφασης για αγορά και εισαγωγή LNG από άλλες αγορές ή της αξιοποίησης κυπριακών κοιτασμάτων. Έως σήμερα, ούτε το ένα έγινε, ούτε το άλλο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Energean, το κοίτασμα Katlan, που είχε ανακαλυφθεί από την Energean το 2022 σε βάθος νερού περί τα 1.800 μέτρα, θα αναπτυχθεί σε φάσεις, με υποθαλάσσια σύνδεση με το ιδιόκτητο FPSO “Energean Power”, μέσω του οποίου ήδη παράγουν τα κοιτάσματα Karish (από τον Οκτώβριο του 2022) και Karish North (από τον Φεβρουάριο του 2024) για τις ανάγκες της ηλεκτροπαραγωγής στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η ανάπτυξη του Katlan θα επεκτείνει την παραγωγή από το FPSO με ποσότητες φυσικού αερίου οι οποίες δεν υπόκεινται σε εξαγωγικούς περιορισμούς ή στην καταβολή δικαιωμάτων.

Με την παραγωγή από το Katlan θα υποστηριχθούν, προστίθεται, οι υφιστάμενες πωλήσεις φυσικού αερίου της εταιρείας και θα υπάρξει στόχευση για εξαγωγές σε διεθνείς αγορές, με την προϋπόθεση να χορηγηθούν όλες οι απαραίτητες άδειες από την ισραηλινή κυβέρνηση. H έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το νέο κοίτασμα τοποθετείται στο πρώτο εξάμηνο του 2027.

Η ανάπτυξη του Katlan θα υλοποιηθεί από την TechnipFMC και προβλέπει τη δημιουργία συστήματος τεσσάρων γεωτρήσεων σε μία μεγάλη παραγωγική γραμμή με αγωγούς περίπου 30 χιλιομέτρων. Η επένδυση είναι της τάξης των 1,2 δισεκ. δολαρίων και σε αυτήν περιλαμβάνονται:

1) Η προαναφερθείσα υποθαλάσσια υποδομή.

2) Η απαιτούμενη αναβάθμιση των μηχανισμών του FPSO.

3) Η πραγματοποίηση των δύο πρώτων παραγωγικών γεωτρήσεων στις δομές «Αθηνά» και «Ζευς», που περιέχουν 170 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου βεβαιωμένα αποθέματα, μεταξύ των οποίων 26 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Η 1η Φάση της ανάπτυξης του κοιτάσματος Katlan περιλαμβάνει και τις δομές «Ήρα» και «Απόλλων» (μαζί με «Αθηνά» και «Ζεύς» περιέχουν συνολικά 229 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου βεβαιωμένα 2P αποθέματα, μεταξύ των οποίων και 35 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου – περίπου 1.2 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια) και εγκρίθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2023. Η ευρύτερη περιοχή του Katlan περιέχει εππλέον 223 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (μεταξύ των οποίων και 34 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου), τους οποίους η Energean θεωρεί ως απομειωμένου ρίκου (de-risked). H ανάπτυξή τους θα πραγματοποιηθεί σε επόμενες φάσεις και θα απαιτήσει την εγκατάσταση ενός μικρότερου αγωγού που θα συνδεθεί με τον αγωγό της 1ης φάσης, με περαιτέρω αξιοποίηση της αναβάθμισης του “Energean Power” και της επένδυσης της 1ης φάσης.

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Ενέργειας και Υποδομών του Ισραήλ χορήγησε στην Energean 30ετή άδεια για το κοίτασμα Katlan, με δυνατότητα παράτασης για 20 ακόμη έτη. Επίσης, το Υπουργείο επιβεβαίωσε και την ανακάλυψη «Ερμής», στην οποία προχώρησε η Energean το 2022.