Πλάνο δράσης με ορίζοντα οκτώ χρόνων με έμφαση τρεις κοινωνικούς στόχους σε επίπεδο ΕΕ για θέσεις εργασίας, δεξιότητες και μείωση της φτώχειας περιλαμβάνει ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων. Ώς το 2030 πρέπει να επιτευχθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο:

● Τουλάχιστον το 78% των ατόμων ηλικίας 20 έως 64 ετών θα πρέπει να εργάζεται.

● Τουλάχιστον το 60% όλων των ενηλίκων θα πρέπει να παρακολουθεί κατάρτιση κάθε χρόνο.

● Ο αριθμός των ατόμων που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού θα πρέπει να μειωθεί κατά τουλάχιστον 15 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 5 εκατομμυρίων παιδιών, συγκριτικά με το 2019.

Στο σχέδιο δράσης, η Επιτροπή κάλεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εγκρίνει τους τρεις πρωταρχικούς στόχους της ΕΕ και ζήτησε από τα κράτη μέλη να καθορίσουν εθνικούς στόχους, ως συμβολή στην κοινή αυτή προσπάθεια. Όλα τα κράτη μέλη έχουν πλέον υποβάλει προτάσεις για τους εθνικούς τους στόχους, τις οποίες παρουσίασαν στο Συμβούλιο EPSCO. Οι εθνικοί στόχοι θα συμβάλουν στην υλοποίηση της κοινής φιλοδοξίας για την επίτευξη των πρωταρχικών στόχων της ΕΕ έως το 2030 στους τομείς της απασχόλησης, των δεξιοτήτων και της μείωσης της φτώχειας.

Ο συνδυασμός των δεσμεύσεων όλων των κρατών μελών θέτει την ΕΕ σε σταθερή πορεία για την επίτευξη ή ακόμη και την υπέρβαση των πρωταρχικών στόχων της ΕΕ. Όσον αφορά την απασχόληση, οι εθνικοί στόχοι συνολικά υπερβαίνουν τον πρωταρχικό στόχο της ΕΕ. Όσον αφορά την εκπαίδευση των ενηλίκων, οι στόχοι που έχουν θέσει μέχρι στιγμής τα κράτη μέλη σχεδόν επιτυγχάνουν τον πρωταρχικό στόχο της ΕΕ. Σχετικά με τη μείωση του αριθμού των ατόμων που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, οι εθνικοί στόχοι συνολικά υπερβαίνουν τον πρωταρχικό στόχο της ΕΕ.

Στα επόμενα βήματα σημειώνεται ότι η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή τους στο πλαίσιο του κύκλου του ευρωπαϊκού εξαμήνου 2023, του πλαισίου συντονισμού των πολιτικών της ΕΕ για την οικονομία και την απασχόληση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι οι εθνικοί στόχοι είναι αποτέλεσμα εντατικής διαδικασίας διαβούλευσης από τα κράτη μέλη, η οποία περιελάμβανε εσωτερικές διαβουλεύσεις με βασικούς κοινωνικούς φορείς (π.χ. εθνικά κοινοβούλια, κοινωνικούς εταίρους, μη κυβερνητικές οργανώσεις, τοπικές αρχές ή πανεπιστήμια), διμερείς συναντήσεις με την Επιτροπή και πολυμερείς συνεδριάσεις στο πλαίσιο της επιτροπής απασχόλησης και της επιτροπής κοινωνικής προστασίας.

Που βρισκόμαστε

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κρίση του κορωνοϊού σταμάτησε την εξαετή θετική πρόοδο στον τομέα της απασχόλησης, με ποσοστό απασχόλησης 72,4 % έως το τρίτο τρίμηνο του 2020. Έως το 2016 μόνο το 37% των ενηλίκων συμμετείχε σε μαθησιακές δραστηριότητες κάθε χρόνο. Επίσης, το 2019 περίπου 91 εκατομμύρια άτομα (εκ των οποίων 17,9 εκατομμύρια ήταν παιδιά ηλικίας 0-17 ετών) αντιμετώπιζαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού στην ΕΕ.

Ιστορικό

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή διακήρυξαν τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων το 2017 στη σύνοδο κορυφής του Γκέτεμποργκ. Ο πυλώνας διατυπώνει 20 βασικές αρχές και δικαιώματα καθοριστικής σημασίας για δίκαιες και εύρυθμες αγορές εργασίας και συστήματα κοινωνικής πρόνοιας στην Ευρώπη του 21ου αιώνα. Ο πυλώνας διαρθρώνεται γύρω από τρία κεφάλαια: 1) ισότητα ευκαιριών και πρόσβαση στην αγορά εργασίας 2) δίκαιοι όροι εργασίας και 3) κοινωνική προστασία και ένταξη.

Στο σχέδιο δράσης, η Επιτροπή κάλεσε τα κράτη μέλη να καθορίσουν εθνικούς στόχους, ως συμβολή στην κοινή αυτή προσπάθεια. Με την ευκαιρία της κοινωνικής συνόδου κορυφής στο Πόρτο, που πραγματοποιήθηκε στις 7 και 8 Μαΐου 2021, τα κράτη μέλη επιβεβαίωσαν εκ νέου τη δέσμευση και τη φιλοδοξία τους.