Περαιτέρω διεύρυνση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ ιδιωτικών και κρατικών εργαζομένων -το οποίο διαπιστώνει σε έκθεσή του το ΔΝΤ– αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση χθες να δοθεί μικρή γενική μισθολογική αύξηση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, για πρώτη φορά μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, εφόσον φυσικά δεν υπάρξουν γενναίες αυξήσεις και στον ιδιωτικό τομέα.
Η συμφωνία για την πρώτη μετά από 15 χρόνια γενική αύξηση 1,5%, από τον Οκτώβριο φέτος, στους χιλιάδες εργαζομένους του δημοσίου, του ευρύτερου δημοσίου τομέα και των συνταξιούχων κρατικών υπαλλήλων έρχεται να επιβεβαιώσει τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών αλλά και την επιστροφή στην κανονικότητα, όσον αφορά τα εργασιακά στο δημόσιο, η οποία είναι σε εξέλιξη σταδιακά, με τις επιστροφές αποκοπών, την επανέναρξη προσαυξήσεων και με την επανεκκίνηση της ΑΤΑ.
Πάει στα 4 δισ. το μισθολόγιο
Η συμφωνία για γενικές μισθολογικές αυξήσεις της τάξης του 1,5% κλείδωσε χθες στο Υπουργείο Οικονομικών, μετά από συναντήσεις που είχε ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, αρχικά με τις συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ και αργότερα με την ΠΑΣΥΔΥ. Εκτιμάται ότι η αύξηση θα διογκώσει περαιτέρω το κρατικό μισθολόγιο – στο οποίο περιλαμβάνονται και οι κρατικές συντάξεις – κατά 60 εκατ. ευρώ περίπου, λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτό αναμένεται να ανέλθει στο τέλος του χρόνου γύρω στα 4 δισ. ευρώ και του χρόνου να τα ξεπεράσει. Η συμφωνία για τον ημιδημόσιο τομέα επιτεύχθηκε με τη συμφωνία πλαίσιο που καλύπτει την περίοδο 1.1.2022 – 31.12.2024 στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης που υπέγραψαν οι ηγεσίες των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ και ο κ. Κεραυνός, ενώ οι ίδιες σε ποσοστό αυξήσεις για το δημόσιο κλείδωσαν στο πλαίσιο συνεδρίασης της ΜΕΠ, που σύμφωνα με πληροφορίες ακολούθησε.
Τι είπαν ΠΕΟ και ΣΕΚ
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΕΟ, το πλαίσιο συμφωνίας προνοεί γενική αύξηση ύψους 1,5% στους βασικούς μισθούς των εργαζομένων του ημιδημόσιου τομέα, από 1η Οκτωβρίου 2024, με την γ.γ. της συντεχνίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους να τονίζει πως σημαντική παράμετρος είναι πως στη Συμφωνία Πλαίσιο καθορίζεται το ποσό των 27.60 ευρώ τον μήνα ως ελάχιστο ποσό αύξησης, για κάλυψη των πιο χαμηλόμισθων -πρόνοια που θα ισχύσει και στο δημόσιο, με ελάχιστη αύξηση μηνιαίως τα 27,40 ευρώ, όπως ανακοίνωσε η ΠΑΣΥΔΥ.
Η συμφωνία, αναφέρει σε δική της ανακοίνωση η ΣΕΚ, είναι τριετούς διάρκειας και αφορά τα έτη 2022 μέχρι 2024 και καλύπτει μόνιμους υπαλλήλους, εργοδοτούμενους ορισμένου και αορίστου χρόνου, καθώς και ωρομίσθιο εργατοτεχνικό προσωπικό των ημικρατικών οργανισμών και των Τοπικών Αρχών Αυτοδιοίκησης.
Οι δύο συντεχνίες εξέφρασαν ικανοποίηση για τη συμφωνία, όπως και η ΠΑΣΥΔΥ, με δική της ανακοίνωση. Αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας-πλαισίου, ο γ.γ. της ΣΕΚ Ανδρέας Φ. Μάτσας υπογράμμισε πως η συμφωνία θα δώσει τη δυνατότητα σε περίπου 50 χιλιάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα να απολαμβάνουν τη βελτίωση των μισθολογικών τους ωφελημάτων. Είπε επίσης πως αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά πως μέσα από τον θεσμοθετημένο και υγιή κοινωνικό διάλογο μπορούν όλα τα συμβαλλόμενα μέρη να καταλήγουν σε κοινά αποδεκτές λύσεις, προς όφελος των εργαζομένων και της οικονομίας.
Σε δικές της δηλώσεις η γ.γ. της ΠΕΟ, Σωτηρούλλα Χαραλάμπους υπέδειξε είπε πως «η συμφωνία που υπογράψαμε αποτελεί για εμάς μια επιβεβαίωση της σημασίας που πρέπει όλοι να δώσουμε στη στήριξη των Συλλογικών Συμβάσεων, ως εκείνου του μηχανισμού που ρυθμίζει τους όρους απασχόλησης των εργαζομένων».
Την ίδια ώρα αναφέρθηκε στην εκκρεμότητα που υπάρχει «σε ό,τι αφορά τους χαμηλόμισθους της κλίμακας Α1-Α2, όπως και για το θέμα των αποπαγοποιήσεων των θέσεων», υποδεικνύοντας ότι «για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό οι ανάγκες που υπάρχουν στους οργανισμούς να πληρώνονται έγκαιρα για να ελαχιστοποιήσουμε και το φαινόμενο των εργαζομένων άλλων ταχυτήτων που δημιουργούν προβλήματα και στους ίδιους τους Οργανισμούς αλλά και στον χειρισμό αυτών των περιπτώσεων».
Σύμφωνα με πληροφόρηση του «Φ», το πλαίσιο που υπογράφηκε χθες περιλαμβάνει και δέσμευση των δύο συντεχνιών πως δεν θα διεκδικήσουν μισθολογικές αυξήσεις για το 2025, γεγονός που μαζί με την μικρή αύξηση που συμφωνήθηκε φαίνεται να διευκόλυνε τις συζητήσεις.
Μάκης Κεραυνός: Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας
Ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, ανακοινώνοντας τη συμφωνία, είπε πως αυτή «είναι προς το καλό των εργαζομένων, της κοινωνίας γενικότερα, αλλά και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της οικονομίας μας».
Ο υπουργός ευχαρίστησε τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων για τη θετική τους στάση για επίτευξη αυτής της συμφωνίας και παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση του προς αυτές, γιατί για τέσσερις διαδοχικές συμφωνίες, όπως είπε, «οι κοινωνικοί εταίροι συναίνεσαν σε μηδενικές αυξήσεις».
Είπε ακόμη ότι η συμφωνία καταδεικνύει ότι «μέσα από σωστές διαβουλεύσεις, μέσα από αλληλοκατανόηση των συγκυριών από τις οποίες περνά σήμερα η οικονομίας μας, με όλες αυτές τις γεωπολιτικές εξελίξεις, οι συντεχνίες έχουν δείξει μια υπεύθυνη στάση και έχουν κατανοήσει απόλυτα την ανάγκη για συγκράτηση των μισθολογικών δαπανών και τη δημοσιονομική πειθαρχία που πρέπει να ακολουθούμε, με σκοπό να διασφαλίσουμε την ανάπτυξη της οικονομίας μας».