Καθοριστικά για την εργατική ειρήνη στην οικοδομική βιομηχανία κρίνονται τα επόμενα 24ωρα αφού θα διαφανεί σε μεγάλο βαθμό κατά πόσο οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις στο Υπουργείο Εργασίας για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στον κλάδο θα οδηγήσουν σε συμφωνία ή σε αδιέξοδο και σύγκρουση.

Σε μια προσπάθεια οι συντεχνίες να πιέσουν έστω και την υστάτη για βελτίωση του πλαισίου που παρουσίασε προφορικά ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου για το θέμα την περασμένη εβδομάδα, το οποίο δεν τις άφησε απόλυτα ικανοποιημένες, συνέρχονται από κοινού σήμερα το πρωί για ανασκόπηση των εξελίξεων.

Συγκεκριμένα τα συμβούλια των συντεχνιών οικοδόμων της ΣΕΚ, της ΠΕΟ και της ΔΕΟΚ θα συνέλθουν το πρωί στο κτήριο της ΣΕΚ για εξέταση των έως τώρα εξελίξεων αλλά , όπως πληροφορείται ο «Φ» και για σύγκληση γενικών συνελεύσεων των μελών τους σε όλες τις επαρχίες για τις 25 του μήνα. Η σύγκληση από τώρα γενικών συνελεύσεων γίνεται επίσης στο πλαίσιο των προσπαθειών να υπάρξει βελτίωση του πλαισίου που παρουσιάστηκε όσον αφορά στο θέμα της κατοχύρωσης της συλλογικής σύμβασης που συμφωνείται μεταξύ των δύο πλευρών. Εντούτοις, συνδικαλιστικές πηγές ανέφεραν πως η έγκαιρη σύγκληση των συνελεύσεων που θα είναι κοινές για τις τρεις συντεχνίες γίνεται προκειμένου να μην χαθεί άλλος χρόνος υπενθυμίζοντας πως η σύμβαση στην οικοδομική βιομηχανία έχει λήξει από το τέλος Μαΐου του 2022.

Οι ίδιες πηγές ξεκαθάρισαν, πάντως, πως στόχος τους δεν είναι η λήψη μέτρων ιδιαίτερα εφόσον στην γραπτή πρόταση που θα καταθέσει ο Υπουργός Εργασίας αυτήν την εβδομάδα διασφαλίζονται κάποια πράγματα και καταγράφονται σε αυτή συγκεκριμένα κάποιες σκέψεις που λέχθηκαν προφορικά από τον Υπουργό. Αυτό στην ουσία θα φανεί εκτός απροόπτου την Τετάρτη σε νέα συνάντηση του Υπουργού Εργασίας με τις ηγεσίες οικοδόμων των συντεχνιών ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ και με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ) για απόδοση στις δύο πλευρές γραπτής μεσολαβητικής πρότασης για το θέμα της ανανέωσης της σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία που σύμφωνα με εκτιμήσεις καλύπτει γύρω στις 40 χιλ. εργαζομένους.

Εντούτοις, κάποιες πληροφορίες δεν αποκλείουν τελικά η συνάντηση για κατάθεση της τελικής πρότασης να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή καθαρά για πρακτικούς λόγους. Όπως και να έχει πάντως, οι γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων που θα συνέλθουν την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουν σίγουρα όλα τα δεδομένα μπροστά τους για το θέμα , δηλαδή και την τελική πρόταση του Υπουργού.

Αυξήσεις αλλά όχι νόμο

Όπως γράψαμε, το προφορικό πλαίσιο/περίγραμμα που παρουσίασε ο Υπουργός την περασμένη εβδομάδα στα εμπλεκόμενα μέρη προβλέπει ανανέωση της σύμβασης στον κλάδο έως το τέλος 2027 παράλληλα με επαναφορά ωφελημάτων που μειώθηκαν εξαιτίας της κρίσης. Ταυτόχρονα το πλαίσιο φαίνεται να προβλέπει και για την παροχή μισθολογικών αυξήσεων. Από αυτό, όμως απουσιάζει αναφορά στο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος για περαιτέρω νομοθετική ρύθμιση δικαιωμάτων της σύμβασης που συμφωνούνται, όπως η συμπερίληψη στον νόμο «περί της οικοδομικής βιομηχανίας» και των μισθών πρόσληψης στον κλάδο.

Ως αποτέλεσμα, οι εκπρόσωποι των συντεχνιών ήδη εξέφρασαν δημοσίως την αντίδραση τους, υποστηρίζοντας πως η ανάγκη αυτή προκύπτει και από τα στοιχεία που τους παρουσίασε ο Υπουργός Εργασίας όπου διαπιστώνεται πως μεγάλος αριθμός εργαζομένων στον κλάδο υποαμείβεται.
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο γ.γ. της συντεχνίας οικοδομών της ΠΕΟ Μιχάλης Πανανικολάου αναφέρθηκε στα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός μετά από έρευνα στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, που αποδεικνύουν όπως είπε ότι οι μισθοί που δηλώνονται στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις είναι κάτω από τον κατώτατο μισθό της σύμβασης των οικοδόμων, και πολλές φορές κάτω και από τον εθνικό κατώτατο μισθό. «Υπάρχει φοβερή παραβίαση. Άρα, εμείς, δικαιολογημένα ζητήσαμε στήριξη, για να σταματήσει αυτή η παραβίαση». Την εκτίμηση ότι η νομική κατοχύρωση και των μισθών θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος εξέφρασαν επίσης στο ΚΥΠΕ και ο γ.γ. της συντεχνίας οικοδομών της ΣΕΚ Στέλιος Τσιαπουτής, αλλά και ο γ.γ. της συντεχνίας οικοδόμων της ΔΕΟΚ Στέλιος Ευστρατίου.

Ίσως διαφορετικά

Ο  Στέλιος Τσιαπουτής, πάντως, παραδέχθηκε ότι στο πλαίσιο που έθεσε ο υπουργός έχουν μπει κάποιες σημαντικές παράμετροι, όσον αφορά την αδήλωτη και την υποδηλωμένη εργασία και την απόκλιση των μισθών που καταβάλλονται στον κατασκευαστικό τομέα σε σχέση με τους μισθούς που καταγράφονται στη Συλλογική Σύμβαση.

Εντούτοις, όπως πληροφορούμαστε, οι συντεχνίες θέλουν να δουν και γραπτώς τα συγκεκριμένα σημεία για να τα αξιολογήσουν. Το ίδιο και η ΟΣΕΟΚ, καθώς ο αθέμιτος ανταγωνισμός στον κλάδο και η αδήλωτη ή και παράνομη εργασία είναι ένα θέμα που απασχολεί επίσης έντονα και τα δικά της μέλη.

Ενόψει των πιο πάνω αναμένεται πλέον με ενδιαφέρον από όλους το γραπτό κείμενο της πρότασης του Υπουργού που εκ των πραγμάτων θα κρίνει και τις εξελίξεις των επόμενων ημερών. Ο Γιάννης Παναγιώτου, πάντως, είχε εκφράσει την περασμένη εβδομάδα της αισιοδοξία του για κατάληξη σε συμφωνία παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν γύρω από το θέμα.