Μπορεί ο πληθωρισμός και η ακρίβεια να ροκανίζουν τα εισοδήματα όλων μας, ιδιαίτερα για τους χαμηλόμισθους, ωστόσο κατά το 2023 θα ισορροπηθούν κάπως οι επιπτώσεις για τους εργαζόμενους του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2023, πέραν της μικρής αύξησης που θα έχουν οι μισθοί λόγω της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ), οι εργαζόμενοι της κρατικής μηχανής θα λάβουν άλλες δύο αυξήσεις. Πρόκειται μεν για σχετικά μικρές αυξήσεις, οι οποίες όμως θα είναι σημαντικές στην πράξη, καθώς θα συμβάλουν στην ανακούφιση και πολιτών που βλέπουν μήνα με μήνα να πληρώνουν περισσότερα και να προμηθεύονται με λιγότερα προϊόντα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Στραγγαλίζει» την Ευρώπη η Gazprom – 21% πάνω οι τιμές

Συγκεκριμένα, η πρώτη αύξηση θα προέλθει, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, με την παραχώρηση ετήσιων προσαυξήσεων στους υπαλλήλους στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο του αρμόδιου υπουργείου, με αφορμή την ετοιμασία του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς, οι προσαυξήσεις θα παραχωρηθούν την τριετία 2023-2025. Ωστόσο, την ίδια περίοδο δεν αναμένεται να παραχωρηθούν γενικές αυξήσεις. Παράλληλα, η δεύτερη αύξηση θα προέλθει από την πλήρη κατάργηση των μνημονιακών αποκοπών από τους μισθούς των εργαζομένων, με αποτέλεσμα οι μισθοί να επιστρέψουν στα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 2012. Από την 1η Ιανουαρίου δεν θα μπαίνει ψαλίδι στους μισθούς και στις συντάξεις των εργαζομένων και συνταξιούχων του δημοσίου, λόγω της αποκατάστασης των απολαβών τους.

Συνεπώς, από του χρόνου, όσοι έχουν απολαβές πέραν των €2.001 τον μήνα δεν θα έχουν αποκοπές. Εκτιμάται πως με την έκτη και τελευταία φάση του σχεδίου μερικής άρσης των αποκοπών, σωρευτικά οι υψηλόμισθοι της κρατικής μηχανής μέχρι το 2023 θα έχουν επιπρόσθετες απολαβές €500 το μήνα.

Υπενθυμίζεται πως φέτος, από την πρώτη του χρόνου, είχαν μηδενιστεί οι αποκοπές από τις απολαβές των εργαζομένων που λαμβάνουν μηνιαίες απολαβές από €1001 μέχρι €2.000. Παράλληλα, είχαν συρρικνωθεί οι μειώσεις των μισθών των υπαλλήλων που είχαν απολαβές πέραν των €2.001, οι οποίες θα μηδενιστούν από τον Γενάρη του 2023. Υπενθυμίζεται πως τα προηγούμενα χρόνια είχαν μηδενιστεί και μνημονιακές αποκοπές από τις απολαβές των εργαζομένων με πιο χαμηλούς μισθούς.

Το σχέδιο μερικής άρσης των αποκοπών τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου του 2018 και θα ολοκληρωθεί το 2023. Το κράτος, μέσω έξι φάσεων, θα επιστρέψει στους εργαζόμενους περίπου €265 εκατ. Εκτιμάται πως κάθε χρόνο, λόγω της εφαρμογής του σχεδίου, παραχωρούνταν €40 εκατ. στους εργαζόμενους, με εξαίρεση τον Ιούλιο του 2018, που τους είχε δοθεί ποσό €20 εκατ.

Η τρίτη πηγή αυξήσεων θα προέλθει, όπως έγραψε χθες ο «Φ», από την ΑΤΑ, η οποία αναμένεται να διπλασιαστεί, σε σχέση με αυτήν του 2022, λόγω της αύξησης του πληθωρισμού. Το 2023, όπως εκτιμά το Υπουργείο Οικονομικών, η ΑΤΑ θα ανέλθει σε 2.25% επί των μισθών (έναντι 1,27% φέτος), το 2024 στο 0.75% και το 2025 στο 1%. Από το 2018, βάσει της συμφωνίας του Υπουργείου Οικονομικών με τους κοινωνικούς εταίρους, η ΑΤΑ καταβάλλεται μία φορά το χρόνο, κάθε Γενάρη, εφόσον το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου χρόνου υπάρχει θετικός ρυθμός ανάπτυξης και η απόδοσή της περιορίζεται στο 50% της ετήσιας αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Οι συντεχνίες διεκδικούν τη συνομολόγηση νέας συμφωνίας, ώστε η αναπροσαρμογή να αφορά το 100% της αύξησης του δείκτη τιμών. Να σημειωθεί πως από την ΑΤΑ θα επωφεληθούν και κάποιοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, όπου η ΑΤΑ προνοείται στις συλλογικές συμβάσεις.