Στο Ανώτατο Δικαστήριο ενδέχεται πλέον να κριθεί η τύχη της τροποποίησης του περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα Νόμου καθώς η Βουλή ομόφωνα σήμερα απέρριψε την αναπομπή του νόμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το θέμα συζητήθηκε νωρίτερα σε έκτακτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, στη διάρκεια της οποίας η αρμόδια Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου αναφέρθηκε στο σκεπτικό της αναπομπής, τονίζοντας πως ο υπό αναπομπή νόμος καταστρατηγεί την αρχή της διάκρισης των εξουσιών με τη νομοθετική εξουσία να επεμβαίνει στην άσκηση των εξουσιών της εκτελεστικής εξουσίας, στην προκειμένη περίπτωση του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος σχετικά ζητήματα με τα διατάγματα, που μπορούσε να εκδίδει προτού η Βουλή με την εν λόγω νομοθεσία καταργήσει την εξουσία αυτή. Σύμφωνα με τα όσα είπε ενώπιον της Επιτροπής η Υπουργός με τον τρόπο αυτό η νομοθετική εξουσία επεμβαίνει στον τομέα αρμοδιότητας της εκτελεστικής εξουσίας, κατά παράβαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών.

Το δεύτερο σημείο που πρέπει να σημειωθεί, πρόσθεσε, είναι ότι οι κατηγορίες των έργων που περιλαμβάνονται στο 1ο ή στο 2ο Παράρτημα του βασικού Νόμου, καθορίζονται σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία ΕΕ2011/92, και αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας.

Η Μαρία Παναγιώτου εξήγησε ότι όπως για κάθε οδηγία της ΕΕ έτσι και για τη συγκεκριμένη, τα κράτη μέλη δεν μπορούν να είναι λιγότερο αυστηρά στη μεταφορά των προνοιών της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο. «Έτσι οι τροποποιήσεις των παραρτημάτων γίνονται προς εφαρμογή της οδηγίας κατά αυστηρότερο τρόπο και όχι κατά ηπιότερο» υπέδειξε.

Καταληκτικά η Υπουργός Γεωργίας τόνισε πως με τη νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή αφαιρείται μια εξουσία που δεν θα έπρεπε να αφαιρεθεί για πρακτικούς και τεχνικούς λόγους, και διαβεβαίωσε πως αν το αντικείμενο της συζήτησης είναι το glamping, και ο στόχος είναι να αντιμετωπιστεί ως ένα είδος δραστηριότητας που πρέπει να ενταχθεί στο παράρτημα 1, τότε μπορούμε να το βάλουμε στο παράρτημα 1.

Στη δική της τοποθέτηση η Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας σημείωσε πως ο υπό αναπομπή νόμος συγκρούεται με το Σύνταγμα, αποκλίνει από το ενωσιακό δίκαιο και εγείρει θέματα πρακτικής δυσλειτουργίας, καθώς και άλλα νομοτεχνικά θέματα και πως η Νομική Υπηρεσία θεωρεί ότι είναι νομικά εσφαλμένος και ανυπόστατος.

Όπως εξήγησε, με τον υπό αναπομπή νόμο επιχειρείται η διαγραφή του άρθρου 51 που εξουσιοδοτεί την Υπουργό να εκδίδει διατάγματα και περαιτέρω μεταφέρεται το glamping από το ένα παράρτημα του νόμου στο άλλο.

Η Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας εξήγησε ότι η νομικά ορθή λύση θα ήταν η Υπουργός να τροποποιούσε το Διάταγμα, μεταφέροντας το glamping από το ένα παράρτημα στο άλλο, υπενθυμίζοντας ότι ο τότε Υπουργός Κώστας Καδής είχε εκδώσει Διάταγμα με δύο παραρτήματα που καταργούσε το παράρτημα του Νόμου και η Βουλή ήρθε ακριβώς να τροποποιήσει τα καταργηθέντα παραρτήματα. «Τα διατάγματα είναι σε ισχύ και η Υπουργός δεν μπορεί από τώρα και στο εξής να εκδώσει νέα διατάγματα» ανέφερε. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιμένει στη θέση της δεν αποκλείεται όπως αναφέρθηκε πλέον ο ΠτΔ αφού η αναπομπή απορρίφθηκε από τη Βουλή να προβεί σε αναφορά του νόμου, προκειμένου το Ανώτατο να αποφασίσει πλέον για την συνταγματικότητα του.