Παρά τις επιφυλάξεις της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) αλλά του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού (ΤΔΔΠ), η Βουλή, με 26 υπέρ και 12 αποχές από τους βουλευτές του ΑΚΕΛ, ενέκρινε την πρόταση νόμου με την οποία αλλάζει προσωρινά το νέο σύστημα αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων.

Την πρόταση νόμου κατέθεσαν ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ και με αυτήν αναθεωρείται η βαρύτητα που θα έχουν τα κριτήρια για τις προαγωγές στο Δημόσιο. Για φέτος, το κριτήριο της αξιολόγησης για τους συγκεκριμένους υποψηφίους θα έχει βαρύτητα στη γενική βαθμολογία 15 μονάδες.

Βάσει του ισχύοντος νέου συστήματος αξιολόγησης το κριτήριο της αξιολόγησης προσμετρά 45 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί πως την έγκριση της πρότασης νόμου του ΔΗΚΟ, της ΔΗΠΑ και της ΕΔΕΚ φέτος η αξιολόγηση θα λαμβάνει μέχρι 15 μονάδες, αντί 45 που προβλέπει ο βασικός νόμος, μέχρι 25 μονάδες η σύσταση του προϊστάμενου και μέχρι 30 μονάδες η πρόσθετη πείρα και τα προσόντα.

Το 2025 η αξιολόγηση θα βαθμολογείται μέχρι 30 μονάδες με βάση τον βαθμό στις ετήσιες υπηρεσιακές εκθέσεις του 2023 και 2024, μέχρι 20 μονάδες η σύσταση του προϊστάμενου και μέχρι 25 μονάδες η πείρα και τα προσόντα.

Το 2026 θα επανέλθει το υφιστάμενο σύστημα και η αξιολόγηση θα λαμβάνει μέχρι 45 μονάδες, μέχρι 15 μονάδες η σύσταση προϊσταμένου και μέχρι 20 μονάδες η πείρα και τα προσόντα.

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε και τροπολογία των συγκυβερνώντων κομμάτων, σύμφωνα με την οποία μειώνεται η βαρύτητα του κριτηρίου των πρόσθετων προσόντων από 20 σε 10 μονάδες για τις περιπτώσεις που η προαγωγή αφορά θέσεις στη μη επιστημονική δομή θέσεων.