Πιάνει δουλειά την Παρασκευή η τεχνική ομάδα που συστάθηκε ως αποτέλεσμα της συμφωνίας του περασμένου Απριλίου για τους ξένους εργάτες, με στόχο να υπάρξουν συγκλίσεις για τον καθορισμό ελάχιστων αποδεκτών προτύπων για τη δωρεάν στέγαση που προσφέρουν κάποιοι εργοδότες σε προσωπικό τους από τρίτες χώρες.

Η βελτίωση του πλαισίου των συνθηκών διαβίωσης αλλοδαπών εργαζομένων μέσα από τη διαμόρφωση των κατάλληλων προτύπων ήταν ένα από τρία σημεία της συμφωνίας «για τη συμμετοχή αλλοδαπών εργαζομένων στη στελέχωση της αγοράς εργασίας», στην οποία κατέληξαν οι κοινωνικοί εταίροι με τον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου, στις 22 Απριλίου.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται την Παρασκευή να εξεταστούν κάποια πρότυπα που φαίνεται ήδη να ετοιμάστηκαν από το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων, το οποίο θα προεδρεύσει της σύσκεψης, όπως επίσης και ο τρόπος ελέγχου τήρησης των όποιων προτύπων τελικά αποφασιστούν.
Όπως γράψαμε στο παρελθόν, ο διάλογος για τα πρότυπα στέγασης θα αφορά τις άδειες που παραχωρεί για ξένο προσωπικό το Υπουργείο Εργασίας, περιλαμβανομένων αυτών για τη γεωργία και την κτηνοτροφία, αλλά δεν θα αφορά τους οικιακούς εργαζόμενους, αφού οι διαδικασίες και οι εγκρίσεις αυτές αφορούν το Υπουργείο Εσωτερικών.

Στην συνάντηση της Παρασκευής δεν αποκλείεται να τεθεί εκ νέου και το θέμα της αύξησης της αποκοπής μισθού των ξένων εργαζομένων για παροχή δωρεάν στέγασης, θέμα που απασχολεί έντονα την εργοδοτική πλευρά, η οποία έθεσε μάλιστα το αίτημά της και στην πρόσφατη συνάντηση που υπήρξε στο Προεδρικό, μεταξύ του ΠτΔ και στελεχών της Κυβέρνησης με τον επιχειρηματικό κόσμο, την περασμένη Πέμπτη.

Στην απουσία, όμως, του Υπουργού Εργασίας από την σύσκεψη της Παρασκευής και υψηλόβαθμων στελεχών από πλευράς εργοδοτικών οργανώσεων και συνδικαλιστικού κινήματος, θεωρείται δύσκολο να υπάρξει απόφαση σε σχέση με το ποσοστό αποκοπής μισθού.

Θεωρείται, όμως, βέβαιο πως μια κατάληξη στα πρότυπα στέγασης θα ανοίξει ακριβώς το θέμα της αύξησης της αποκοπής μισθού, καθώς πρόκειται για αίτημα που θέτουν επίμονα οι εργοδότες, λόγω της αύξησης των ενοικίων και γενικότερα του κόστους στέγασης τα τελευταία χρόνια.

Σήμερα η αποκοπή που γίνεται από τους μισθούς ξένων εργαζομένων, εφόσον τους παρέχεται δωρεάν στέγαση, ανέρχεται στο 10% και βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο εδώ και πολλά χρόνια -από το 1991- παρά τη σημαντική αύξηση που κατέγραψαν τα ενοίκια και γενικότερα το κόστος στέγασης. Οι εργοδότες ζήτησαν όπως η αποκοπή του 10% αυξηθεί στο 25%.

Όπως αναφέρθηκε, η τελευταία στρατηγική απασχόλησης αλλοδαπών, όπως αναθεωρήθηκε παραμονές των προηγούμενων προεδρικών εκλογών, διατήρησε για σκοπούς παροχής στέγασης τη δυνατότητα αποκοπής από το μισθό των ξένων εργαζομένων ποσοστό μέχρι 10%. Επιπρόσθετα, εάν ο εργοδότης, πέραν από στέγη προσφέρει και δωρεάν διατροφή, «δηλαδή 3 τουλάχιστον ημερήσια γεύματα αποδεκτής ποιότητας και ποσότητας, θα δικαιούται να αποκόπτει από το μισθό τους για το σκοπό αυτό πρόσθετο ποσό μέχρι 15%».

Ως εκ τούτου, η αποκοπή σε περίπτωση παροχής δωρεάν στέγασης και διατροφής φτάνει το 25%, ενώ εάν ικανοποιηθεί το αίτημα των εργοδοτών για αύξηση της αποκοπής για στέγασης από το 10% στο 25% θα αγγίξει το 40%.

Σε μια τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο κείμενο της στρατηγικής, καθώς τα πιο πάνω ποσοστά καταγράφονται σε αυτήν.