Ενώπιον μιας νέας κατάστασης όσον αφορά στη διαδικασία δανειοδότησής τους βρίσκονται οι ξενοδόχοι. Το θέμα τέθηκε εν είδειπροβλήματος από τους ξενοδόχους στην προ ημερών συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αφορά σε οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με την αυστηροποίηση του πλαισίου παραχώρησης νέων δανείων.
Συγκεκριμένα, η οδηγία της Κεντρικής, η οποία να σημειωθεί ότι ετοιμάστηκε πέρσι, ωστόσο λόγω κάποιων θεμάτων τέθηκε φέτος σε ισχύ, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι για να παραχωρηθεί ένα δάνειο θα πρέπει ο αιτητής να προσκομίσει και την άδεια οικοδομής, μαζί με τα υπόλοιπα έγγραφα. Η μέχρι σήμερα πρακτική ήταν ότι με την καταχώρηση της πολεοδομικής άδειας, δινόταν η κατ’ αρχήν έγκριση για το δάνειο, και η άδεια οικοδομής καταχωρείτο στο φάκελο μετά την έκδοση της.
Το πρόβλημα εστιάζεται στις καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών οικοδομής, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει την παραχώρηση νέων δανείων στους ξενοδόχους για νέες αναπτύξεις. Οι ξενοδόχοι, ως γνωστό, είναι από τους μεγαλύτερους δανειολήπτες στην κυπριακή αγορά.
Μιλώντας στον «Φ», ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, ο οποίος ήταν και ο άνθρωπος που έβαλε στο τραπέζι το συγκεκριμένο ζήτημα κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη προβληματίζει ιδιαίτερα τους ξενοδόχους, από τη στιγμή μάλιστα που, όπως είπε, δεν είχαμε ειδοποιηθεί από κανένα για την πρόθεση έκδοσης αυτής της οδηγίας.
Ο κ. Ρουσουνίδης τόνισε ότι πρόκειται για μια πολύ αρνητική εξέλιξη, καθώς είναι γνωστό ότι το σύστημα με τις άδειες οικοδομής δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην έκδοση τους. Είναι προφανές πως αν το σύστημα λειτουργούσε σε ιδανικές συνθήκες δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα, σημείωσε. Όμως, με τα σημερινά δεδομένα, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στη δανειοδότηση των ξενοδοχείων, ανέφερε.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ είπε ακόμα ότι μετά τον Σεπτέμβριο οι ξενοδόχοι αναμένεται να ξεκινήσουν τις εργασίες ανακαίνισης ή και επέκτασης των μονάδων τους, με στόχο να αναβαθμίσουν το τουριστικό τους προϊόν. Άλλωστε, σημείωσε, ένα αναβαθμισμένο προϊόν προσφέρει καλύτερες ευκαιρίες εξόφλησης ενός δανείου. Επομένως, συνέχισε, στην περίπτωση που οι τράπεζες δεν προχωρήσουν για να δανειοδοτήσουν αυτές τις εργασίες, τότε θα υπάρξει πρόβλημα στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.
Πρόβλημα όμως, υπογράμμισε, θα αντιμετωπίσουν και οι ίδιες οι τράπεζες, οι οποίες δεν θα μπορούν να αδειοδοτήσουν ένα σημαντικό κλάδο της οικονομίας και γι’ αυτό και οι ίδιες φαίνεται να παρουσιάζονται προβληματισμένες με τη συγκεκριμένη εξέλιξη.
Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Ρουσουνίδη, η Προεδρία της Δημοκρατίας φαίνεται να αντιλήφθηκε το πρόβλημα που δημιουργείται και γι’ αυτό υπήρξε ανταπόκριση από τον ίδιο τον Πρόεδρο, ώστε να εξευρεθεί λύση στο ζήτημα. Ο κ. Ρουσουνίδης, καταλήγοντας, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το θέμα θα επιλυθεί και δεν θα υπάρξει εν τέλει κώλυμμα με τη δανειοδότηση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.