Tην πρώτη δημοσιογραφική διάσκεψη για το ψηφιακό ευρώ πραγματοποίησε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.
Στον χαιρετισμό του, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Πατσαλίδης επεσήμανε πως το Ευρωσύστημα εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης ψηφιακού ευρώ, όπως πράττουν σχεδόν όλες οι κεντρικές τράπεζες ανά το παγκόσμιο. Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας τόνισε ότι ενώ το Ευρωσύστημα προετοιμάζεται για το μέλλον του ευρώ, η ευημερία των πολιτών παραμένει ο απώτερος σκοπός. Αυτό συνάδει άλλωστε με το όραμα της ίδιας της Κεντρικής Τράπεζας που είχε γνωστοποιήσει πρόσφατα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δηλαδή «να είμαστε κορυφαίος οργανισμός προσφοράς προς τον πολίτη».
Ο κ. Piero Cipollone, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Πρόεδρος του ‘High-Level Task Force on the Digital Euro’, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του τόνισε ότι «Η Κύπρος προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Ο τουρισμός είναι ένα σημαντικό μέρος της οικονομίας σας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για όλους. Και η πραγματοποίηση πληρωμών είναι ένα βασικό μέρος της ζωής μας, ακόμη και όταν είμαστε σε διακοπές. Αυτή τη στιγμή, οι Ευρωπαίοι τουρίστες που δεν επιθυμούν να πληρώσουν με μετρητά εξαρτώνται πλήρως από μη ευρωπαϊκά μέσα πληρωμής για συναλλαγές με κυπριακά ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταξί και για άλλες υπηρεσίες. Αυτή η απουσία εναλλακτικών λύσεων αναγκάζει τους εγχώριους εμπόρους να δέχονται αυτές τις μη ευρωπαϊκές επιλογές πληρωμών, ενώ λόγω της επακόλουθης έλλειψης ανταγωνισμού αυξάνονται τα κόστη που επωμίζονται οι έμποροι. Για το λόγο αυτό το Ευρωσύστημα διεξάγει εργασίες για το ψηφιακό ευρώ, το οποίο θα προσφέρει στους καταναλωτές μία επιπρόσθετη επιλογή πληρωμής, η οποία θα συμπληρώνει τα μετρητά».
Την παρουσίαση του ψηφιακού ευρώ έκανε ο Αναπληρωτής Ανώτερος Διευθυντής της Διεύθυνσης Τραπεζικών Εργασιών της ΚΤΚ, Στέλιος Γιωργάκης, ο οποίος επεξήγησε μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα γιατί το ψηφιακό ευρώ αποτελεί βασικό πυλώνα στο ταξίδι μας προς πραγματικά Ευρωπαϊκές, καινοτόμες, άμεσες και απρόσκοπτες λιανικές πληρωμές.
Ο κ. Γιωργάκης διασαφήνισε ότι το Ευρωσύστημα διεξάγει προπαρασκευαστικές εργασίες ώστε να είναι σε θέση να εκδώσει το ψηφιακό ευρώ, εάν και όποτε κριθεί αυτό αναγκαίο και νοουμένου ότι θα έχει ήδη οριστικοποιηθεί το πακέτο των νομοθετικών πράξεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο αφενός θα θεσπίσει και θα ρυθμίζει το ψηφιακό ευρώ εάν αυτό εκδοθεί, και αφετέρου θα διατηρήσει την φυσική μορφή των τραπεζογραμματίων και των κερμάτων σε ευρώ.
Συνοψίζοντας, ο κ. Γιωργάκης τόνισε τα κύρια σημεία της παρουσίασης. Ειδικότερα:
- Το ψηφιακό ευρώ θα ήταν η φυσική εξέλιξη του νομίσματός μας στον ψηφιοποιημένο κόσμο, συνδυάζοντας τα οφέλη των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής με τα μοναδικά χαρακτηριστικά των μετρητών.
- Εξετάζουμε πως θα γινόταν το νόμισμα μας ψηφιακό. Ο τρόπος με τον οποίο οι πολίτες επιθυμούν να πληρώνουν αλλάζει και είναι σημαντικό το νόμισμα μας να εξελίσσεται παράλληλα. Θα συμπλήρωνε – δεν θα αντικαθιστούσε – τα μετρητά.
- Το ψηφιακό ευρώ είναι μία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που θα προσέφερε κάτι πρωτόγνωρο: ένα πραγματικά ευρωπαϊκό ψηφιακό μέσο πληρωμής αποδεκτό σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, θα διεπόταν από καθεστώς νόμιμου χρήματος, θα προσέφερε την υψηλότερη προστασία της ιδιωτικής ζωής και θα προστάτευε τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.
- Ό,τι και να γίνει, το ευρώ θα συνεχίσει να είναι αξιόπιστο χρήμα. Είτε σε ψηφιακή είτε σε φυσική μορφή, «ένα ευρώ θα είναι πάντα ευρώ».
- Το Ευρωσύστημα δεν θα άλλαζε τη σχέση που έχει σήμερα ο πελάτης με τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών: οι τράπεζες, τα ιδρύματα πληρωμών και τα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος που έχουν αδειοδοτηθεί και βρίσκονται υπό εποπτεία θα ήταν σε θέση να προσφέρουν στους πελάτες τους μία επιπρόσθετη επιλογή πληρωμής, αυτήν δηλαδή του δημόσιου χρήματος.
- Οι επιχειρήσεις θα αποκτούσαν άμεση πρόσβαση σε κεφάλαια που θα εισέπρατταν μέσω του ψηφιακού ευρώ, ενώ θα βρίσκονταν σε καλύτερη θέση για να διαπραγματεύονταν χαμηλότερα τέλη σε σχέση με τα υφιστάμενα που επωμίζονται.
- Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης οι παρευρεθέντες είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν διευκρινιστικές ερωτήσεις.