Επανήλθε η ενόχληση του συνδικαλιστικού κινήματος όσον αφορά διαδικασίες για λήψη αποφάσεων για εργασιακά θέματα, με παράπονα για απαξίωση του κοινωνικού διαλόγου, αυτή τη φορά με αφορμή τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Προεδρικό με τον επιχειρηματικό κόσμο.
Στη διάρκεια της σύσκεψης η Κυβέρνηση φέρεται να ικανοποίησε κατ’ αρχάς το πάγιο αίτημα των εργοδοτικών οργανώσεων για μείωση κατά το ήμισυ της εισφοράς που καταβάλλουν στο ταμείο πλεονάζοντος προσωπικού και συγκεκριμένα από το 1,2% να περιοριστεί στο 0,6% επί του μισθολογίου τους και των αποδοχών του προσωπικού τους.
Τα έσοδα του ταμείου, όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη στο Προεδρικό, είναι σχεδόν τετραπλάσια των εξόδων του ετησίως.
Για το θέμα ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής ανέφερε χθες μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ότι στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε στο Προεδρικό υπήρξε ενημέρωση από το Υπουργείο Εργασίας αλλά και από τον Πρόεδρο πως το αποθεματικό του ταμείο πλεονάζοντος προσωπικού είναι πλέον κοντά στα 630 εκατομμύρια ευρώ, με την ετήσια εισροή στο ταμείο από τις εισφορές των εργοδοτών να αγγίζει τα 117 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εκροές/πληρωμές είναι μόλις στα 36 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφόρηση του «Φ», στη σύσκεψη η Κυβέρνηση άφησε να νοηθεί ότι διάκειται θετικά στο αίτημα των εργοδοτών, αφού όμως γίνει αναλογιστική μελέτη τον Σεπτέμβριο.
Η εξέλιξη στο Προεδρικό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του συνδικαλιστικού κινήματος. Πιο έντονη ίσως η ΠΕΟ, με τη γ.γ. Σωτηρούλα Χαραλάμπους να υποστηρίζει ότι η Κυβέρνηση βάζει χέρι στο εν λόγω ταμείο -το οποίο χαρακτήρισε κοινωνικό- χωρίς οποιονδήποτε διάλογο.
Μιλώντας στον «Φ», η κ. Χαραλάμπους είπε ότι προκύπτουν σοβαρά ζητήματα όσον αφορά τη διαδικασία και την ουσία και κυρίως την ευκολία με την οποία ο ΠτΔ φέρεται να δίνει οδηγίες για αλλαγές σε ένα κοινωνικό ταμείο στο οποίο εισφέρουν μεν μόνο οι εργοδότες αλλά αφορά τους εργαζόμενους.
Χαρακτήρισε, επίσης, κοντόφθαλμη πολιτική να αφαιρούνται έσοδα από ένα κοινωνικό ταμείο, που πρέπει να έχει επαρκή αποθέματα για αντιμετώπιση εξόχως κρίσιμων καταστάσεων, όπως συνέβη στο παρελθόν, όπου οι δαπάνες του έφτασαν και τα 100 εκατ. ετησίως. Χαρακτήρισε την απόφαση που φαίνεται να προωθείται μονομερή, καθώς το ίδιο το ταμείο έχει συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν τα τρία μέρη ισότιμα και το οποίο δεν έτυχε καμίας ενημέρωσης.
Ούτε και ο γ.γ. της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας έκρυψε τη δυσαρέσκεια του, εφόσον όπως διευκρίνισε δόθηκαν όντως εντολές για μείωση της εισφοράς στο ταμείο πλεονάζοντος προσωπικού. Πρόκειται, είπε μιλώντας στον «Φ», για θέματα που αφορούν τον κοινωνικό διάλογο, τους κοινωνικούς εταίρους στο σύνολο τους και δεν γίνεται να αποφασίζονται χωρίς διάλογο.
Ο ίδιος υποστήριξε πως η μη ολοκληρωμένη και αποσπασματική διαχείριση ζητημάτων προκαλούν προβλήματα και αχρείαστη τριβή. Σημείωσε πως δεν είναι η ώρα να αφαιρούνται έσοδα από ταμεία που στηρίζουν τους εργαζόμενους, τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση αδυνατεί να εξεύρει τρόπο καθολικής ρύθμισης της αναλογιστικής μείωσης του 12%.
Το 2013 το σύνολο των εσόδων του ταμείου πλεονάζοντος προσωπικού υπολογίστηκαν σε 76,5 εκατ., ενώ το σύνολο των δαπανών του σε 103,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 88,5 εκατ. αφορούσαν πληρωμές λόγω πλεονασμών. Το 2014, το σύνολο των εσόδων του ανήλθε σε 74 εκατ. ευρώ και των εξόδων του σε 114 εκατ. ευρώ, εκ των οποία τα 99,5 εκατ. αφορούσαν πληρωμές λόγω πλεονασμού.
Ως αποτέλεσμα, το αποθεματικό του ταμείου από 396 εκατ. στο τέλος του 2012 περιορίστηκε στα 368 εκατ. στο τέλος του 2013 και στα 329 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2014. Έκτοτε το απόθεμα του Ταμείου σημειώνει ετήσια αύξηση και οι πληρωμές λόγω πλεονασμού ετήσια μείωση.Οι πληρωμές σε αποζημιώσεις λόγω πλεονασμών/απολύσεων περιορίστηκαν στα 50 εκατ. περίπου ετησίως τη διετία 2015- 2016 και περαιτέρω στα 28 εκατ. το 2017.
Τα επόμενα τρία χρόνια περιορίστηκαν κάτω από 20 εκατ. ευρώ (17,18 και 19 εκατ.) για να αυξηθούν όμως στα 22 εκατ. ευρώ το 2021, ως αποτέλεσμα των συνεπειών της πανδημίας και στα 30 εκατ. ευρώ το 2022. Πέρσι, οι πληρωμές λόγω πλεονασμού ανήλθαν σε 27 εκατ. ευρώ.