Τις χώρες που αναμένεται να έχουν φέτος τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση από και προς τα κυπριακά αεροδρόμια, αλλά και τις αεροπορικές εταιρείες με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς σε αυτά, παρουσίασε η Hermes Airports, σε μια πρώτη εκτίμησή της βάσει του προγραμματισμού που υπάρχει από τη βιομηχανία.
Στις πρώτες θέσεις όσον αφορά αφίξεις και αναχωρήσεις επιβατών δεν παρουσιάζονται εκπλήξεις, καθώς η Αγγλία, λόγω του μεγάλου αριθμού τουριστών που φτάνει στην Κύπρο από τη συγκεκριμένη αγορά, βρίσκεται στην πρώτη θέση, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ελλάδα, στην οποία φοιτούν χιλιάδες Κύπριοι φοιτητές και που κάθε καλοκαίρι αποτελεί πόλο έλξης για τους Κύπριους, όσον αφορά τις διακοπές τους.
Χωρίς εκπλήξεις και οι αεροπορικές εταιρείες με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στα δύο αεροδρόμια, καθώς στις δύο πρώτες θέσεις βρίσκονται οι εταιρείες Ryan Air και Wizz Air, με αμφότερες να διατηρούν βάση στο νησί μας και να συνδέουν την Κύπρο με δεκάδες προορισμούς. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Aegean.
Το Top-10 όσον αφορά επιβάτες και αερογραμμές αφορά την εκτίμηση της Hermes Airports για το σύνολο του 2024 και βασίστηκε μεταξύ άλλων στον προγραμματισμό των αεροπορικών εταιρειών για το καλοκαίρι και το υπόλοιπο του έτους.
Στα θετικά των όσων παρουσίασε πρόσφατα η διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων είναι και η υψηλή επιβατική κίνηση που αναμένεται και φέτος από το Ισραήλ, με τις αφίξεις, όπως επιβεβαιώνεται πλέον και από τη Στατιστική Υπηρεσία, να ανακάμπτουν, παρά τον πόλεμο στη Γάζα.
Πιο αναλυτικά, στις δέκα αγορές από τις οποίες αναμένεται φέτος η μεγαλύτερη κίνηση περιλαμβάνονται με σειρά κατάταξης: Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Πολωνία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ρουμανία, η Γαλλία, η Ουγγαρία και η Ιταλία.
Όπως αναφέρθηκε, από τις πιο πάνω αγορές αναμένονται οι περισσότερες αφίξεις και αναχωρήσεις, ήτοι διακίνηση επιβατών, στους οποίους εκτός από επισκέπτες/τουρίστες προς το νησί μας περιλαμβάνονται οι κάτοικοι Κύπρου.
Σημειώνεται ότι οι επιβάτες που υπολογίζονται μπορεί να κάνουν και περισσότερα από ένα ταξίδι μετ’ επιστροφής. Πιο αναλυτικά, ο αριθμός επιβατών από το Ηνωμένο Βασίλειο – αναχωρήσεις και αφίξεις – εκτιμάται ότι φέτος θα κυμανθεί λίγο πιο κάτω από 3,5 εκατομμύρια και από την Ελλάδα στα 2 εκατομμύρια. Από το Ισραήλ αναμένονται οι επιβάτες να φτάσουν λίγο πιο κάτω από το 1 εκατομμύριο, όπως και από την Πολωνία, με τις υπόλοιπες χώρες να αναμένεται να διακινήσουν/μεταφέρουν μικρότερους αριθμούς επιβατών.
Οι εταιρίες αιμοδότες
Τη φετινή χρονιά, τους περισσότερους επιβάτες από και προς τα δύο αεροδρόμια αναμένεται να μεταφέρουν οι δύο μεγαλύτερες πλέον αερογραμμές της Ευρώπης –και δη χαμηλού κόστους- Ryanair και Wizz, με την Aegean όπως γράψαμε να ακολουθεί.
Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η EasyJet και ο Όμιλος TUI (Αγγλία, Βέλγιο, Σκανδιναβία, Ολλανδία και Γερμανία). Τη δεκάδα με τις αεροπορικές εταιρείες που αναμένεται φέτος να έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στα δύο αεροδρόμια του τόπου συμπληρώνουν η Jet2.com, η British Airways, η Cyprus Airways, η Sky Express και η Lufthansa.
Οι εκτιμήσεις της Hermes Airports, βάσει του έως τώρα προγραμματισμού των εταιρειών, είναι πως η Wizz Air θα μεταφέρει 2 εκατομμύρια επιβάτες περίπου και η Ryanair ελαφρώς λιγότερους. Κοντά στο ένα εκατομμύριο επιβάτες αναμένεται να ταξιδέψουν από και προς την Κύπρο με την Aegean και την EasyJet και λίγο πιο κάτω από ένα εκατομμύριο με την TUI Group και την Jet2.com.
Στις 56 οι εταιρείες που πετούν από και προς Κύπρο
Από και προς την Κύπρο εκτελούν δρομολόγια και πολλές άλλες εταιρείες, πέραν της δεκάδας με τις περισσότερες πτήσεις.
Συνολικά οι εταιρείες που θα πετάξουν φέτος από και προς την Κύπρο θα ανέλθουν σε 56, συγκριτικά με 30 τον χειμώνα και με αυξημένα δρομολόγια.
Βάσει δε του τελευταίου προγραμματισμού των εταιρειών, ηHermes Airports εκτιμά πως το σύνολο της επιβατικής κίνησης για φέτος θα κλείσει εκ νέου με θετικό πρόσημο καταγράφοντας και νέο ρεκόρ.
Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ενέργειες που έγιναν έγκαιρα από τη διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων και τα αρμόδια υπουργεία, το Υπουργείο Μεταφορών και το Υφυπουργείο Τουρισμού προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση που ξέσπασε στην αεροπλοΐα με επακόλουθο την ανάγκη επιθεώρησης μηχανών αεροσκαφών, εξέλιξη που επηρέασε και την Κύπρο, όταν στις αρχές του χρόνου καταγραφόταν μείωση στις διαθέσιμες θέσεις προς το νησί.