Το θέμα για την φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών που προέκυψαν κατά κύριο λόγο, από την αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), δεν είναι ένα θέμα που απασχολεί την Κύπρο, αλλά μερικούς μήνες πριν  άνοιξε συζήτηση σε αρκετά ευρωπαϊκά κράτη.

Στην Κύπρο το θέμα ανακινήθηκε από το ΑΚΕΛ που έφερε πρόταση νόμου που προνοεί τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης και Στήριξης Δανειοληπτών, μέσω της επιβολή έκτακτου τέλους επί των απροσδόκητων κερδών των πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία ως απότοκο της συνεχούς αύξησης των επιτοκίων.

 Ο «Φ» μέσω του πρακτορείου Reuters συγκέντρωσε αρκετά στοιχεία για τις συζητήσεις που έχουν γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δεν αφορούν μόνο τις τράπεζες αλλά και άλλες εταιρείες όπως της ενέργειας. Η Κάτω Βουλή της Τσεχίας ενέκρινε πέρυσι έναν απροσδόκητο φόρο 60% στις ενεργειακές εταιρείες και τις τράπεζες για τη χρηματοδότηση βοήθειας για ανθρώπους και επιχειρήσεις που πλήττονται από τις αυξανόμενες τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε τον Μάρτιο του 2023  ότι οι εταιρείες με περισσότερα από 5.000 άτομα θα πρέπει να μοιράζονται περισσότερα από τα «εξαιρετικά υψηλά» κέρδη τους με τους υπαλλήλους αντί να αγοράζουν μετοχές.

Αλλά αυτός και ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ απέκλεισαν την πιθανότητα απροσδόκητου φόρου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι γαλλικές τράπεζες υπόκεινται σε νόμο κατά της τοκογλυφίας που περιορίζει τον ρυθμό τριμηνιαίας αύξησης των τιμών των δανείων.

Το θέμα δεν είναι τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και ποια είναι τα δεδομένα του κυπριακού τραπεζικού συστήματος. Ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών Μιχάλης Καμμάς εξηγεί γιατί αντιδρούν οι τράπεζες στην Κύπρο από την στιγμή που καταγράφουν κέρδη.

«Αποτελεί πάγια θέση μας ότι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη σταθερότητα στο νομικό αλλά και το φορολογικό καθεστώς που επικρατεί στη χώρα μας». Σημειώνει ότι « ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου, επιβαρύνεται με το ειδικό τραπεζικό τέλος της τάξης του 0,15% επί των καταθέσεων που διατηρούν, το οποίο επιβάλλεται από το 2011 ανεξαρτήτως ζημιών ή κερδών, κόστους ή επιπλέον πόρων που απαιτούνται για την κανονιστική συμμόρφωση, την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση ή την εφαρμογή κυρώσεων».