Διαφοροποιείται σημαντικά με βάση το 25% που είναι σήμερα το ποσοστό συμμετοχής του αιγοπρόβειου γάλακτος στην παρασκευή του χαλλουμιού Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).
Το Υπουργείο Γεωργίας προσανατολίζεται να διαμορφώσει την προσεχή Δευτέρα την τελική του πρόταση που θα περιλαμβάνεται στο διάταγμα και θα έχει ισχύ από τις 10 Ιουλίου 2024. Σε ότι αφορά τους μήνες που με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας υπάρχει διαθέσιμο γάλα (16/2-10/7), φαίνεται να υπάρχει η ευχέρεια για αύξηση της συμμετοχής του αιγοπρόβειου γάλακτος στην παρασκευή του προϊόντος από το 25% που είναι σήμερα στο 30%. Ωστόσο, για τους μήνες που υπάρχει περιορισμένη γαλακτοφορία (16/8-15/2) φαίνεται να υπάρχει έντονος προβληματισμός για μείωση της συμμετοχής του αιγοπρόβειου γάλακτος κάτω από 20%. Από τις 10/7-15/8 η ελάχιστη ποσόστωση θα παραμείνει στο 25%.
Εκ μέρους του Υπουργείου Γεωργίας θεωρείται ότι δεν μπορεί να επέλθει συμφωνία όλων των εμπλεκομένων για την πλήρη εφαρμογή του ΠΟΠ. Επομένως, θα καθοριστεί η συμμετοχή του αιγοπρόβειου γάλακτος στην παραγωγή χαλλουμιού σε μια προσπάθεια συγκερασμών των διαφορετικών απόψεων όπως αυτές εκφράστηκαν στις συναντήσεις για καθορισμό του διατάγματος. Από τη μια οι τυροκόμοι που διεκδικούν 10% συμμετοχή αιγοπρόβειου γάλακτος στο χαλλούμι και από την άλλη οι αιγοπροβατοτρόφοι που επιθυμούν ένα διάταγμα που να καλύπτει και τα πέντε χρόνια της παράτασης της μεταβατικής περιόδου 2024-2029, με σταδιακή αύξηση της ποσόστωσης του αιγοπρόβειου γάλακτος που χρησιμοποιείται στην παραγωγή του χαλλουμιού κατά 5% κάθε χρόνο. Με τη σειρά τους οι αγελαδοτρόφοι προτείνουν όπως τα ποσοστά στα διατάγματα να είναι τέτοια που να μην περισσεύει ούτε λίτρο αγελαδινό και αιγοπρόβειο γάλα, κάτι που σημαίνει ότι την ξηρά περίοδο επιδιώκουν όπως η χρήση αιγινού και πρόβειου γάλακτος περιοριστεί στο 10%, συγκλίνοντας με τη θέση των τυροκόμων.
Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι η νομοθεσία ως έχει σήμερα προβλέπει ότι το χαλλούμι με το τέλος της μεταβατικής περιόδου, θα παρασκευάζεται με κατ’ ελάχιστο 51% αιγοπρόβειο γάλα.
Σημειώνεται ότι η Συντονιστική Επιτροπή Αγελαδοτρόφων δεν συναντήθηκε με την υπουργό Γεωργίας για καθορισμό της ελάχιστης συμμετοχής του αιγοπρόβειου γάλακτος για παρασκευή του χαλλουμιού ΠΟΠ στη βάση της διαβούλευσης που πραγματοποιείται με όλους τους εμπλεκόμενους προτού εκδοθεί το σχετικό διάταγμα για καθορισμό των ποσοστώσεων. Αντί αυτού, με επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, η Συντονιστική Επιτροπή Αγελαδοτρόφων ζητεί συνάντηση για συζήτηση των θέσεων της για οριστική επίλυση του θέματος του χαλλουμιού.
Επιπλέον, οι εκπρόσωποι όλων των Ομάδων και του Συνδέσμου Αιγοπροβατοτρόφων διερωτώνται με ποια λογική επεκτάθηκε η ξηρά περίοδος κατά ένα μήνα και πώς οι προτεινόμενες ποσοστώσεις (19% την ξηρά περίοδο και 30% την υπόλοιπη) που είναι πολύ χαμηλότερες από την πραγματική παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος θα αφήσουν την αγορά να λειτουργήσει.