Οι ψηφιακές τεχνολογίες μεταμορφώνουν τον κόσμο στον οποίο ζούμε και εργαζόμαστε. Αγγίζουν πολλές διαφορετικές πτυχές της ζωής μας, από καθημερινές εργασίες όπως τηλεφωνήματα και αγορές έως τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων και των δημόσιων υπηρεσιών.
Η πρωτοβουλία για την ψηφιακή δεκαετία καθορίζει τους στόχους της ΕΕ που θα καθοδηγήσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό έως το 2030.
Η έκθεση του 2024 που δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα η Eurostat αναφέρει ότι, σύμφωνα με τον στόχο της ΕΕ, το 80% όλων των ενηλίκων θα πρέπει να έχει τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες έως το 2030. Για να έχουν τουλάχιστον βασικές συνολικές ψηφιακές δεξιότητες, οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν πώς να κάνουν τουλάχιστον μία δραστηριότητα σε καθεμία από πέντε διαφορετικούς τομείς ικανοτήτων.
Σε όλες τις χώρες της ΕΕ, το μερίδιο των ατόμων με βασικές ή πάνω από τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες το 2023 ήταν υψηλότερο στην Ολλανδία (83%), Φινλανδία (82%), Ιρλανδία (73%), Δανία (70%) και Τσεχία (69%). Στην Κύπρο το ποσοστό είναι πολύ χαμηλό και φθάνει στο 49,5%, ενώ στην Ελλάδα είναι ψηλότερο, στο 52,4%.
Το 2023, σχεδόν 10 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ εργάζονταν ως ειδικοί στον τομέα της Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 5% της συνολικής απασχόλησης. Το μερίδιο των ειδικών στις ΤΠΕ στην ΕΕ αυξάνεται την τελευταία δεκαετία, κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες από το 2013.
Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, το μερίδιο των απασχολούμενων ειδικών στις ΤΠΕ ήταν υψηλότερο στη Σουηδία (9%), στο Λουξεμβούργο και στη Φινλανδία (8%). Τα μικρότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα (2%) και στη Ρουμανία (3%). Στην Κύπρο το ποσοστό ήταν 5,4%, πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, που είναι 4,8%.
Επίσης, μια στις πέντε επιχειρήσεις της ΕΕ εκπαιδεύει το προσωπικό της για την ανάπτυξη δεξιοτήτων στον τομέα ΤΠΕ. Οι ψηφιακές δεξιότητες μπορούν να αποκτηθούν σε διαφορετικό περιβάλλον, όπως είναι τα σχολεία και η εργασία.
Το 2023, το 22% των επιχειρήσεων της ΕΕ παρείχαν εκπαίδευση στο προσωπικό τους για να αναπτύξουν ή να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους στον τομέα ΤΠΕ. Η Φινλανδία (40%), η Σουηδία (34%), η Δανία και το Βέλγιο (και οι δύο 33%).
Στην Κύπρο το ποσοστό είναι 28,4% κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο που είναι 22,4% ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό είναι ιδιαίτερα χαμηλό στο 13,4%.
Ψηφιακές τεχνολογίες στις επιχειρήσεις
Το 2023, το 59% όλων των επιχειρήσεων της ΕΕ έφτασε σε ένα βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης. Το μερίδιο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν 58%, περίπου 30 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον στόχο της ΕΕ για το 2030, ενώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στο 91%.
Οι μεγάλες επιχειρήσεις είχαν μεγαλύτερο μερίδιο για πολύ υψηλή (26%) και υψηλή ψηφιακή ένταση (42%) σε σύγκριση με μόνο 4% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με πολύ υψηλό επίπεδο και σχεδόν 20% με υψηλό επίπεδο ψηφιακής έντασης.
Οι περισσότερες από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατέγραψαν χαμηλά (34%) ή πολύ χαμηλά (42%) επίπεδα ψηφιακής έντασης. Το ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης κυμαινόταν από 27% στη Ρουμανία και 28% στη Βουλγαρία έως 80% στη Σουηδία και 86% στη Φινλανδία.
Στην Κύπρο οι ΜΜΕ είχαν πολύ υψηλή (4,8%) και υψηλή ψηφιακή ένταση (25,7%) ενώ το ποσοστό στην χαμηλή και πολύ χαμηλή ψηφιακή ένταση ήταν 37,3% και 32,1% αντίστοιχα.
Cloud για μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Το 2023, το 45% των επιχειρήσεων στην ΕΕ αγόρασε υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους. Οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι πιο πιθανό να επιλέξουν λύσεις cloud σε σύγκριση με τις μικρομεσαίες.
Το 2023, το 78% των μεγάλων επιχειρήσεων αγόρασε υπηρεσίες cloud, ενώ μόνο το 44% των μικρομεσαίων. Από τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν cloud computing, η πλειονότητα (83%) βασίστηκε στο cloud για να φιλοξενήσει τα συστήματα email τους, το 68% το χρησιμοποιούσε για την αποθήκευση αρχείων και το 66% για λογισμικό γραφείου, όπως ο επεξεργαστής κειμένου και τα υπολογιστικά φύλλα.
Η απορρόφηση του cloud ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ, με τα υψηλότερα μερίδια να καταγράφονται στην Φινλανδία (78%), Σουηδία (72%) και Δανία (70%). Στην Κύπρο το ποσοστό είμαι ιδιαίτερα χαμηλό στο 52%.
Τεχνητή νοημοσύνη στις επιχειρήσεις
Μια έξυπνη τεχνολογία, που αναπτύσσεται γρήγορα, είναι η τεχνητή νοημοσύνη (AI). Η τεχνητή νοημοσύνη δίνει σε μηχανές και συστήματα τη δυνατότητα να μαθαίνουν και να λαμβάνουν αποφάσεις με κάποιο βαθμό αυτονομίας για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. Το 2023, το 8% των επιχειρήσεων στην ΕΕ χρησιμοποιούσαν τεχνητή νοημοσύνη. Όπως και με το cloud computing, η χρήση του ήταν πιο συνηθισμένη στις μεγάλες επιχειρήσεις (30%) παρά στις μικρομεσαίες (7%).
Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης ήταν υψηλότερη στη Δανία και τη Φινλανδία (και οι δύο 15%), ακολουθούμενες από το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο (και οι δύο 14%). Αντίθετα, το χαμηλότερο ποσοστό σημειώθηκε στη Ρουμανία (2%), τη Βουλγαρία, την Πολωνία, την Ουγγαρία και την Ελλάδα (4%). Στην Κύπρο το ποσοστό ήταν 4,7%.
Οικιακές συσκευές και διαδίκτυο
Σήμερα χρησιμοποιούμε ολοένα και περισσότερο μια ποικιλία συσκευών που είναι συνδεδεμένες με το διαδίκτυο. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούμε έξυπνες οικιακές συσκευές, όπως ηλεκτρικές σκούπες ρομπότ και έξυπνους μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας για να διαχειριστούμε την κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι.
Σε όλες τις χώρες της ΕΕ, το ποσοστό των χρηστών του διαδικτύου που χρησιμοποιούν λύσεις IoT κυμάνθηκε από 44% στη Βουλγαρία και 52% στη Ρουμανία έως 92% στη Μάλτα και 95% στην Ολλανδία. Στην Κύπρο το ποσοστό ήταν 74,3%.
Internet banking
Κοιτάζοντας πιο προσεκτικά το internet banking, το 70% των χρηστών του διαδικτύου χρησιμοποίησε διαδικτυακές τραπεζικές υπηρεσίες το 2023 σε σύγκριση με 55% το 2013. Η διαδικτυακή τραπεζική είναι κυρίως δημοφιλής μεταξύ των ατόμων ηλικίας 25 έως 64 ετών (73%), σε σύγκριση με το 62% των ατόμων ηλικίας 16 έως 24 ετών και το 57% των ατόμων ηλικίας 65 έως 74 ετών.
Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η διαδικτυακή τραπεζική χρησιμοποιείται περισσότερο στη Δανία και τη Φινλανδία (και οι δύο 97%), την Ολλανδία (96%), την Εσθονία και τη Λετονία (και οι δύο 91%). Στην Κύπρο το ποσοστό είναι 77,7%.
Πρώτη η Κύπρος στις online αγορές ρούχων
Το 2023, το 70% των ατόμων αγόρασε διαδικτυακά ρούχα, παπούτσια ή αξεσουάρ. Οι διαδικτυακοί αγοραστές αγόρασαν επίσης τα ακόλουθα αγαθά και υπηρεσίες: Το 36% αγόρασε εισιτήρια για πολιτιστικές ή άλλες εκδηλώσεις, το 35% κατέβασε ταινίες και σειρές, το 33% ενοικίασε καταλύματα, όπως δωμάτιο, διαμέρισμα ή σπίτι, το 33% αγόρασε υπηρεσία μεταφοράς, το 30% παρήγγειλε από εστιατόρια και το 28% αγόρασε καλλυντικά.
Όσον αφορά την αγορά ρούχων, παπουτσιών και αξεσουάρ, η Κύπρος κατέγραψε το υψηλότερο μερίδιο των online αγοραστών που παρήγγειλαν ρούχα (82%), μπροστά από τη Ρουμανία (80%) και τη Βουλγαρία (78%). Αντίθετα, τα μικρότερα ποσοστά βρέθηκαν μεταξύ των online αγοραστών στη Λετονία (56%), την Εσθονία (57%) και τη Φινλανδία (58%).