Η Συντονιστική Επιτροπή Αγελαδοτρόφων δεν συναντήθηκε ποτέ με την Υπουργό Γεωργίας για καθορισμό της ελάχιστης συμμετοχής του αιγοπρόβειου γάλακτος για παρασκευή του χαλλουμιού ΠΟΠ στη βάση της διαβούλευσης που πραγματοποιείται με όλους τους εμπλεκόμενους προτού εκδοθεί το σχετικό διάταγμα για καθορισμό των ποσοστώσεων. Αντί αυτού, με επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, η Συντονιστική Επιτροπή Αγελαδοτρόφων ζητεί συνάντηση για συζήτηση των θέσεων της για οριστική επίλυση του θέματος του χαλλουμιού.

Περαιτέρω, οι αγελαδοτρόφοι στην επιστολή προς τον Πρόεδρο ισχυρίζονται ότι ο πρώην Υπουργός Γεωργίας σε συνάντηση στο Προεδρικό παραδέχτηκε ότι τον τροφοδότησαν με λανθασμένα στοιχεία. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι όλα τα διατάγματα της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη μέχρι σήμερα, ήταν με αναληθή στοιχεία στην προσπάθειά της να κατοχυρώσει στα χαρτιά ότι υπάρχουν ικανοποιητικές ποσότητες αιγινού και πρόβειου γάλακτος όπως αυτό καταγράφεται και απαιτείται από τα εκδοθέντα διατάγματα.

Όπως αναφέρουν, την 27η Ιουνίου, 2024 δέχτηκαν τηλεφωνική πρόσκληση από το Υπουργείο Γεωργίας για συνάντηση με την Υπουργό Γεωργίας στις 4 Ιουλίου 2024 για συζήτηση του θέματος του Χαλλουμιού. Την 3η Ιουλίου 2024 ενημερώθηκαν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι η Υπουργός Γεωργίας θα διενεργούσε συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους για έκδοση νέου διατάγματος για καθορισμό της ελάχιστης ποσόστωσης συμμετοχής του αιγοπρόβειου γάλακτος για την παρασκευή του χαλλουμιού ΠΟΠ.

Περαιτέρω, αναφέρουν ότι ήρθε εις γνώση τους μέσω δημοσιεύματος του philenews, ότι η Υπουργός Γεωργίας μετά την συνάντηση που είχε με τους τυροκόμους, αιγοπροβατοτρόφους και αγελαδοτρόφους, θα εκδώσει νέο διάταγμα με το οποίο θα οριστεί από 10 Ιουλίου 2024 μέχρι και τις 15 Αυγούστου 2024 ποσοστό αιγοπρόβειου γάλακτος στην παραγωγή χαλλουμιού 25%, όπως είναι σήμερα. Την περίοδο μεταξύ της 16ης Αυγούστου 2024 και της 15ης Φεβρουαρίου 2025 περιλαμβανομένων ανέρχεται στο 19% και την περίοδο μεταξύ της 16ης Φεβρουαρίου 2025 και της 9ης Ιουλίου 2025 περιλαμβανομένων, αυξάνεται στο 30%.

Οι αγελαδοτρόφοι προσθέτουν ότι τόσο τα ποσοστά γάλακτος που θα καθοριστούν στο νέο διάταγμα όσο και η πολιτική που προδιαγράφεται είναι καταστροφική, τόσο για την αγελαδοτροφία όσο και για την γαλακτοβιομηχανία του τόπου. Είναι φανερό, σημειώνουν, ότι η Κυβέρνηση προαποφάσισε το περιεχόμενο του νέου διατάγματος και κάλεσε τα εμπλεκόμενα μέρη όχι για να διαβουλευτεί αλλά για να τους ανακοινώσει την απόφαση της. 

Στην επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι αγελαδοτρόφοι σημειώνουν: «Υποσχεθήκατε στις συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους, ότι στόχος σας είναι η διασφάλιση και η αύξηση των εξαγωγών χαλλουμιού,  η διατήρηση και αύξηση των θέσεων εργασίας, η διάθεση όλων των ειδών γάλακτος και γενικά η ανάπτυξη του γαλακτοκομικού τομέα».

Να σας υπενθυμίσουμε, συνεχίζει η επιστολή, ότι υποσχεθήκατε δημόσια περί τα τέλη του περασμένου έτους, ότι το Υπουργείο Γεωργίας θα ήταν έτοιμο για να καταγράφει κατά την συλλογή του, την παραγωγή αιγινού και πρόβειου γάλακτος με σύστημα GPS όπως ακριβώς γίνεται με την συλλογή του αγελαδινού γάλακτος εδώ και 40 χρόνια περίπου.  Δυστυχώς, σημειώνεται, ούτε αυτή την υπόσχεση κατάφερε η Κυβέρνηση να υλοποιήσει και από τα σημερινά συμβάντα φαίνεται ότι δεν ήταν τυχαία η μη καταγραφή του αιγοπρόβειου γάλακτος αλλά ήταν ενσυνείδητα προκειμένου να εκδίδονται διατάγματα με «μαγειρεμένους» αριθμούς και μεθοδολογίες.

Θέση των αγελαδοτρόφων είναι ότι σε αυτήν τη φάση και μέχρι να βρεθεί οριστική λύση, πρέπει τα ποσοστά στα διατάγματα να είναι τέτοια που να μην περισσεύει ούτε λίτρο αγελαδινό και αιγοπρόβειο γάλα.

Στην επιστολή τους προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, οι αγελαδοτρόφοι αναφέρουν ακόμα ότι έχουν γίνει τεράστιες επενδύσεις στην αγελαδοτροφία με την χρήση και ευρωπαϊκών κονδυλίων οι οποίες θα πρέπει να τιμηθούν, ενώ τονίζεται ότι το χαλλούμι κτίστηκε από την αγελαδοτροφία και δεν αποδέχονται πολιτικές οι οποίες θα την εκτοπίσουν.