Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του Υπουργείου Εργασίας για πάταξη της αδήλωτης και παράνομης εργασίας και ήδη τα νέα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν για περιορισμό του φαινομένου που εντάθηκε το τελευταίο διάστημα πήραν το δρόμο προς τη Βουλή.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου γνωστοποίησε πως στη χθεσινή του συνεδρίαση το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τρία νομοσχέδια για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της παράνομης και αδήλωτης απασχόλησης, στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για την καλύτερη ρύθμιση της αγοράς εργασίας.
Πρόκειται για τα νομοθετήματα με τα οποία θα διπλασιαστεί το εξώδικο πρόστιμο για παράνομη και αδήλωτη εργασία από 500 σε 1,000 ευρώ, για την υποχρεωτική ηλεκτρονική απογραφή όλων των εργαζομένων και των όρων εργοδότησής τους -στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ- και στη συμπερίληψη ευθύνης στον κυρίως εργολάβο, επιπροσθέτως του υπεργολάβου, για περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας.
Ζητήματα και νομοθετήματα που απασχόλησαν προ διμήνου περίπου το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα και για τα οποία ο υπουργός Εργασίας ζήτησε γραπτώς τις θέσεις όλων των κοινωνικών εταίρων.
Ως αποτέλεσμα, τα τρία νομοσχέδια εγκρίθηκαν χθες και θα κατατεθούν επισήμως μάλλον σήμερα στη Βουλή, ήτοι πριν το κλείσιμο του Σώματος για το καλοκαίρι, ως και η δέσμευση του Γιάννη Παναγιώτου. Όπως είπε ο υπουργός, σε συνεργασία με την κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας θα επιδιωχθεί η ολοκλήρωση της συζήτησης το συντομότερο δυνατό. Η ψήφισή τους, όμως, εκ των πραγμάτων παραπέμπεται για τον Σεπτέμβριο, καθώς θα μεσολαβήσει διακοπή των εργασιών τςη Βουλής για το καλοκαίρι.
Αναφερόμενος στα νομοσχέδια που εγκρίθηκαν, ο υπουργός είπε πως προνοούν αφενός την αξιοποίηση της τεχνολογίας μέσα από την ηλεκτρονική καταγραφή των όρων εργοδότησης όλων των εργαζομένων και αφετέρου την αυστηροποίηση των ποινών μέσα από τη δυνατότητα επιβολής εξώδικων προστίμων. Συγκεκριμένα, θα καταστεί υποχρεωτική η καταχώρηση συγκεκριμένων στοιχείων όλων των νέων και υφιστάμενων εργαζομένων στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας, ενώ επίσης θα επιβάλλεται εξώδικο πρόστιμο ύψους €1,000 για κάθε περίπτωση παράνομης και αδήλωτης απασχόλησης. Το πρόστιμο θα αυξάνεται για τις επαναλήψεις της παράβασης.
Ανέφερε επίσης ότι ετοιμάστηκε και εγκρίθηκε και το νομοσχέδιο σχετικά με την ευθύνη των κυρίως εργολάβων για τις περιπτώσεις υπεργολάβων τους όταν εντοπίζεται παράνομη και αδήλωτη εργασία καθώς και για τις περιπτώσεις προσώπων που εγκαταλείπουν τους χώρους εργασίας κατά τις επιθεωρήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Υπενθύμισε, επίσης, πως για πάταξη του φαινομένου που πλήττει τόσο τα κοινωνικά ταμεία όσο και τον ανταγωνισμό στην αγορά βρίσκονται σε εξέλιξη αυξημένοι έλεγχοι. Κατέγραψε και το γεγονός ότι για να καταστεί εφικτή η μεθοδική αντιμετώπιση της παράνομης και της αδήλωτης εργασίας έχει προηγουμένως διασφαλιστεί η δυνατότητα των εργοδοτών για ενημέρωση σχετικά με το καθεστώς διαμονής των αλλοδαπών εργαζομένων μέσω της διασύνδεσης των βάσεων δεδομένων των αρμόδιων υπηρεσιών και έχει επιταχυνθεί σημαντικά η διαδικασία αξιολόγησης των αιτημάτων για έκδοση αδειών εργασίας υπηκόων τρίτων χωρών, σε συνδυασμό με την μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του διαθέσιμου εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού.
Σημειώνουμε ότι τα μέτρα κατά της αδήλωτης και παράνομης εργασίας προωθήθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα, μετά τη διαπίστωση για έξαρση του φαινομένου, στο οποίο ενδέχεται να συνέβαλε και η μεγάλη έξοδος από την αγορά αιτητών πολιτικού ασύλου.
Για το θέμα, ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας στα τέλη Μαΐου στη συνέλευση της ΟΣΕΟΚ, επιβεβαίωσε την αυξητική τάση το τελευταίο διάστημα, σημειώνοντας πως στην οικοδομική βιομηχανία η αδήλωτη και παράνομη εργασία προσεγγίζει ποσοστά 25%, κάτι που χαρακτήρισε προβληματικό για όλους και κυρίως για τον υγιή ανταγωνισμό.