Σε συστάσεις που αφορούν προβλήματα σε διάφορους κλάδους της οικονομίας προχώρησε το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας (ΣΟΑΚ).
Εστίασε σε εφτά σημεία, μεταξύ των οποίων η ανταγωνιστικότητα του τομέα της γεωργίας, η ενδυνάμωση του συνταξιοδοτικού εισοδήματος, η αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας και η εξεύρεση προσιτής στέγης, ενώ την ίδια ώρα το Συμβούλιο προχώρησε στην ανάπτυξη του δικού του εργαλείου παρακολούθησης και εκτίμησης των πιθανών κινδύνων/ρίσκων της κυπριακής οικονομίας.
Αναλυτικότερα, το Συμβούλιο προχώρησε στην παρουσίαση συγκεκριμένων συστάσεων πολιτικής που έχει υποβάλει.
1 Ανταγωνιστικότητα τομέα γεωργίας
Προτείνονται κατά προτεραιότητα: Αξιοποίηση της γνώσης και της τεχνολογίας. Διαφοροποίηση, εξειδίκευση και προώθηση προϊόντων. Βελτίωση της ποιότητας και νέο σύστημα διάθεσης προϊόντων από τους παραγωγούς. Κατανομή και αξιοποίηση αδιάθετων πόρων στον τομέα. Εστίαση σε εξειδικευμένα προϊόντα (niche), όπως βιολογικά και τοπικά, εγγραφή περισσότερων τοπικών προϊόντων ως ΠΟΠ και ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη).
2 Πράσινη μετάβαση
Προτάσεις, μεταξύ άλλων, για: Δημιουργία Υφυπουργείου για το Κλίμα, το Περιβάλλον και την Πράσινη Βιωσιμότητα. Χάραξη Μακροπρόθεσμης Ενεργειακής Στρατηγικής. Αναβάθμιση Δικτύου και Υποδομών Ηλεκτρικής Ενέργειας. Ελευθεροποίηση Αγοράς Ενέργειας. Αύξηση Παραγωγής από ΑΠΕ και Ενίσχυση της Ενεργειακής Απόδοσης. Ηλεκτρική Διασύνδεση με γειτονικά κράτη. Αξιοποίηση των πόρων φυσικού αερίου της Κύπρου.
3 Βελτίωση ανταγωνιστικότητας
Θέση του Συμβουλίου είναι ότι πρέπει να δοθεί περαιτέρω έμφαση στην ενθάρρυνση των εξαγορών και των συγχωνεύσεων επιχειρήσεων, αποσκοπώντας έτσι στη δημιουργία μεγαλύτερων επιχειρήσεων, που θα μπορούν να εκμεταλλευθούν οικονομίες κλίμακας και θα γίνουν πιο παραγωγικές και ανταγωνιστικές.
4 Ενδυνάμωση συνταξιοδοτικού εισοδήματος
Το Συμβούλιο συστήνει όπως η Κυβέρνηση λάβει τα απαραίτητα μέτρα και ενέργειες για την ενδυνάμωση του δεύτερου (Επαγγελματικά Ταμεία Σύνταξης) και τρίτου πυλώνα (Ιδιωτικά Σχήματα Συνταξιοδότησης) του συνταξιοδοτικού συστήματος, οι οποίοι συνδυαστικά με τον πρώτο πυλώνα (Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων) θα μπορέσουν να προσφέρουν υψηλότερες συντάξεις και κατ’ επέκταση μια αξιοπρεπή διαβίωση κατά τη συντάξιμη περίοδο σε όλους τους πολίτες.
Μεταξύ άλλων, εισηγείται αυτόματη εγγραφή όλων των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε πολύ-επιχειρησιακό Επαγγελματικό Ταμείο Σύνταξης ή σε Επαγγελματικό Ταμείο Σύνταξης που προσφέρει ο εργοδότης.
5 Αντιμετώπιση υπογεννητικότητας
Θέση του Συμβουλίου είναι ότι η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό που να αφορά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των οικογενειών με παιδιά, υιοθετώντας μέτρα με επίκεντρο την «Οικογενειακή Πολιτική». Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι οι γονείς πρέπει να έχουν την δυνατότητα να λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα ανά παιδί για δαπάνες εκπαίδευσης, ενώ οι οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα να έχουν την δυνατότητα να λαμβάνουν επιπρόσθετες επιδοτήσεις.
6 Εξεύρεση προσιτής στέγης
Το ΣΟΑΚ θεωρεί ότι απαιτείται η υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων για στήριξη των πολιτών και κυρίως των νέων και των νεαρών ζευγαριών: Δημιουργία Ενιαίου Φορέα Στεγαστικής Πολιτικής. Αξιοποίηση Κρατικής γης για προσφορά προσιτής στέγης. Ενίσχυση του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης. Αντισταθμιστικά μέτρα από μεγάλες αναπτύξεις. Φορολογικές ελαφρύνσεις και επιδότηση επιτοκίων.
7 Πιθανοί κίνδυνοι για την οικονομία
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε το 2023, υψηλότερο δείκτη κινδύνου παρουσιάζει ο κίνδυνος για «κυβερνοεπιθέσεις με προβλήματα στη λειτουργία υποδομών ζωτικής σημασίας», με τον δείκτη να φτάνει στο 85%. Ακολουθεί η «μαζική εισροή μεταναστών», με δείκτη κινδύνου 82% και ο κίνδυνος «επιδείνωσης των κλιματικών συνθηκών», με επίσης δείκτη κινδύνου 82%.