Ρόλο στις διαδικασίες για υιοθέτηση Εθνικού Κατώτατου Μισθού φαίνεται να διεκδικεί η Βουλή, όπως προκύπτει από πρόταση νόμου που κατέθεσαν χθες στην Ολομέλεια του Σώματος οι Οικολόγοι. Η πρόταση, που κατατέθηκε από τους Χαράλαμπο Θεοπέμπτου και Σταύρο Παπαδούρη, τροποποιεί την υφιστάμενη νομοθεσία για τον κατώτατο μισθό, με στόχο ο καθορισμός μίνιμουμ μισθών να καθορίζεται πλέον με κανονισμούς και όχι μέσω της έκδοσης διαταγμάτων.

Μάλιστα, η πρόταση προβλέπει και για την έκδοση κανονισμών που να καθορίζουν και Εθνικό Κατώτατο Μισθό. Σε αντίθεση με τα διατάγματα που αποφασίζονται με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και τίθενται σε ισχύ με τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, οι κανονισμοί πρέπει να εγκρίνονται από την Ολομέλεια της Βουλής πριν τη δημοσίευση και έναρξη ισχύος τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στην ΕΕ τα βρήκαν για τον κατώτατο μισθό

Ο χρόνος που επιλέγηκε για κατάθεση της πρότασης νόμου προκάλεσε, πάντως, εντύπωση, καθώς η εισαγωγή Εθνικού Κατώτατου Μισθού αποτελούσε εδώ και καιρό ζήτημα που απασχολούσε τον κοινωνικό διάλογο, υπό την αιγίδα της Ζέτας Αιμιλιανίδιου, η οποία κηδεύεται σήμερα, ενώ μόλις προ ημερών υπήρξαν διαβεβαιώσεις πως οι διαβουλεύσεις για το θέμα θα συνεχιστούν με προσωπική εμπλοκή και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται να υπάρξουν αντιδράσεις από την πρόταση, όταν και εφόσον αυτή τεθεί για συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής.

Σημειώνεται ότι στόχος ήταν, εφόσον επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση για το θέμα στο πλαίσιο του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, να προχωρούσε η έκδοση διατάγματος για την καθιέρωση Εθνικού Κατώτατου Μισθού.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την πρόταση νόμου, σκοπός της είναι η  τροποποίηση του περί Κατώτατου Ορίου Μισθών Νόμου, ώστε το εθνικό κατώτατο όριο μισθού να καθορίζεται με κανονισμούς  που εκδίδονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, αντί με διάταγμα του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Περαιτέρω, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις «επιδιώκεται όπως οι Συμβουλευτικές Επιτροπές που διορίζονται από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να διαβουλεύονται με τους κοινωνικούς εταίρους και τους εμπλεκόμενους φορείς και να υποβάλλουν εισηγήσεις στον υπουργό για ζητήματα που αφορούν στον καθορισμό του εθνικού κατώτατου ορίου μισθού και στα κατώτατα όρια  μισθών για οποιαδήποτε εργασία στη Δημοκρατία, είτε γενικά είτε σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη περιοχή, τόπο ή επαρχία, σε οποιαδήποτε περίπτωση κατά την οποία διαπιστώνεται ότι οι μισθοί που καταβάλλονται είναι αδικαιολόγητα χαμηλοί».