Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) κατάφερε και εξασφάλισε από την ελληνική ρυθμιστική αρχή ενέργειας (ΡΑΑΕΥ) απόφαση που ικανοποιεί το αίτημά του για έναρξη, από 1/1/2025, της χρέωσης των καταναλωτών ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, ώστε να ανακτά ο ίδιος, ως φορέας υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης, μέρος των εξόδων του. Αν και ο ΑΔΜΗΕ ενέτεινε το τελευταίο διάστημα τις πιέσεις για να αποσπάσει ανάλογη απόφαση από την κυπριακή ρυθμιστική αρχή (ΡΑΕΚ) για την σταδιακή ανάκτηση του 63% του κόστους, δεν βλέπει για την ώρα τις προσπάθειές του να επιτυγχάνουν.
Σιγή ιχθύος
Αντίθετα, οι πληροφορίες του Φιλελευθέρου αναφέρουν πως παραμένει απομακρυσμένο το ενδεχόμενο η ΡΑΕΚ να αποφασίσει έναρξη της επιβολής τέλους στους Κύπριους καταναλωτές ρεύματος από 1/1/2025.
Θέση της ΡΑΕΚ, από την περίοδο ακόμα που φορέας υλοποίησης ήταν η EuroAsia Interconnector, είναι πως οι καταναλωτές θα πρέπει να αρχίσουν να επιβαρύνονται οικονομικά μόνο όταν το έργο προχωρήσει σε ουσιαστικό στάδιο υλοποίησης και οπωσδήποτε μετά την έναρξη των εργασιών πόντισης του καλωδίου. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ένδειξη ή πολύ περισσότερο δήλωση από μέρους της ΡΑΕΚ ότι έχει διαφοροποιηθεί αυτή της η θέση.
Επιπλέον, στο τραπέζι εδώ και μερικούς μήνες είναι και η δήλωση που έκανε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, ο οποίος υπέδειξε πως οι καταναλωτές δεν πρέπει να επιβαρύνονται οικονομικά πριν αρχίσουν να βιώνουν τα οφέλη από τη διασύνδεση.
Ο πρώτος λογαριασμός
Όπως έγραψε χθες το philenews, ο ΑΔΜΗΕ απέστειλε χθες στη ΡΑΕΚ το αίτημά του για τα χρήματα που ζητεί να ανακτήσει μέσα στο 2025 από τους καταναλωτές ρεύματος, έναντι των ποσών που θα δαπανηθούν την επόμενη χρονιά για την προώθηση του έργου.
Το ίδιο αίτημα υποβλήθηκε από τον ΑΔΜΗΕ και στη Ρυθμιστκή Αρχή Ενέργειας της Ελλάδας.
Προηγήθηκε πριν από μερικές μέρες η αποστολή στη ΡΑΕΚ άλλων στοιχείων που ζητήθηκαν από τον ΑΔΜΗΕ, ώστε να εξεταστεί από τον ρυθμιστή το ευρύτερο θέμα της ανάκτησης των δαπανών του φορέα υλοποίησης του Great Sea Interconnector, υπό διάφορα σενάρια, τα οποία συνδέονται και με τις τεχνικές ή γεωπολιτικές προκλήσεις που διαπιστώνονται από διάφορους παράγοντες της ενέργειας.
To deadline της 30ής Ιουλίου
Ο Φιλελεύθερος έγραψε την περασμένη εβδομάδα ότι ο ΑΔΜΗΕ, με επιστολή του στις 20/6, ζητούσε από ΡΑΕΚ και ΡΑΑΕΥ να τροποποιήσουν το CBCA (διασυνοριακός επιμερισμός ανάκτησης κόστους) το αργότερο μέχρι τέλος Ιουλίου 2024, διαφορετικά δεν θα είναι σε θέση να οριστικοποιήσει τέλη Αυγούστου τη συμφωνία με τη γαλλική Nexans για την κατασκευή του καλωδίου για τη διασύνδεση.
Προειδοποίησε, συγκεκριμένα, πως δεν θα μπορέσει να αποστείλει μέσα στον Αύγουστο -όπως προβλέπει το συμβόλαιο με η Nexans- το full notice to proceed, με το οποίο θα κλειδώσουν οριστικά η συμφωνία για την κατασκευή του καλωδίου και η δέσμευση του ΑΔΜΗΕ, έναντι ποσού 1.4 δισ. ευρώ.
Είχε αναφέρει το εξής ο ΑΔΜΗΕ: «Παρακαλούμε για την άμεση και το αργότερο έως την 30.07.2024 αναθεώρηση της CBCA, προκειμένου αφενός να αναπροσαρμοστεί το ποσό των επιχορηγήσεων σε 657 εκ. ευρώ, αντί των 750 εκ. ευρώ που θεωρείται σήμερα, αφετέρου να καλυφθεί το εναπομένον ποσό των 100 εκ. ευρώ μέσω των εθνικών χρεώσεων χρήσης συστήματος της Ελλάδας και της Κύπρου (σ.Φιλ. από τους καταναλωτές ρεύματος) κατά την ήδη συμφωνηθείσα κλείδα επιμερισμού (σ.Φιλ. 63% από τους καταναλωτές Κύπρου και 37% από τους καταναλωτές Ελλάδας)».
Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, «η άμεση αντιμετώπιση του ως άνω ζητήματος είναι καθοριστική, καθότι, όπως ήδη γνωρίζετε, ο ΑΔΜΗΕ υποχρεούται να χορηγήσει στη Nexans, ως προμηθευτή του υποβρυχίου καλωδίου, το full notice to proceed τον Αύγουστο. Προϋπόθεση για τη χορήγησή του είναι αφενός να έχει καταβληθεί στον ανάδοχο το σύνολο της προκαταβολής και αφετέρου να επιβεβαιωθεί στον ανάδοχο η πλήρης εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου για την πρόοδο και επέκταση του προγράμματος των εργασιών μέσω της έγκρισης όλων των απαραίτητων Ρυθμιστικών Αποφάσεων. Ενόψει των ανωτέρω εξελίξεων, ο ΑΔΜΗΕ δεν μπορεί να χορηγήσει το ανωτέρω full notice, χωρίς να έχει προηγουμένως επιλυθεί και το ζήτημα της χρηματοδότησης των 100 εκ. ευρώ, καθότι αυτό εισάγει για εμάς σοβαρότατο επενδυτικό κίνδυνο».
Και αν του απαντήσει «όχι»;
Τι ακριβώς θα κάνει ο ΑΔΜΗΕ αν η ΡΑΕΚ δεν τροποποιήσει το CBCA μέχρι τις 30 Ιουλίου ή -πολύ περισσότερο- αν αρνηθεί να εγκρίνει έναρξη της ανάκτησης κόστους μέσω ειδικού τέλους στους καταναλωτές από 1/1/2025; Αν και το θέμα συζητείται ευρέως αλλά παρασκηνιακά, ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια την επόμενη τακτική ή ουσιαστική κίνηση του ελληνικού οργανισμού.