Η ΑΗΚ οδηγείται σε φθίνουσα πορεία και τείνει να καταστεί αναποτελεσματική και ανήμπορη να ανταποκριθεί στις ανάγκες της και στον ρόλο της. Την οδυνηρή αυτή διαπίστωση διατυπώνουν οι τέσσερις συντεχνίες που δραστηριοποιούνται στην Αρχή, στο πλαίσιο επιστολής τους προς τον υπουργό Οικονομικών, ημερομηνίας 7 Ιουνίου. Οι συντεχνίες αποδίδουν την ανησυχητική κατάσταση στην οποία περιήλθε η ΑΗΚ στον μεγάλο αριθμό εργαζομένων που αποχώρησε τα τελευταία χρόνια και στη η έγκαιρη αναπλήρωσή του, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρά κενά στις δομές του οργανισμού και στη μεταβίβαση της τεχνογνωσίας.

Με άλλη επιστολή τους, την ίδια μέρα, προς την υπουργό Ενέργειας, οι συντεχνίες ασκούν κριτική στη Νατάσα Πηλείδου για αδράνεια και ολιγωρία στην αντιμετώπιση προβλημάτων στην ΑΗΚ, που της είχαν επισημάνει με προηγούμενες επιστολές τους και της προτείνουν να αναλάβει πρωτοβουλία προς την ΕΕ για να απαλλαγεί προσωρινά η Κύπρος από το κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, ώστε να μειωθεί το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξεσηκωμός στην ΑΗΚ κατά ΡΑΕΚ για τα φωτοβολταϊκά

Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός

Η επιστολή προς τον Κωνσταντίνο Πετρίδη αποσκοπεί κατά κύριο λόγο να ασκήσει πίεση ώστε να εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών και να προωθηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και τη Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός που προβλέπει τη δημιουργία σημαντικού αριθμού νέων θέσεων. Σύμφωνα με τις συντεχνίες, ο προϋπολογισμός «εκκρεμεί αδικαιολόγητα στο Υπουργείο Οικονομικών εδώ και αρκετούς μήνες».

Οι οργανώσεις υποστηρίζουν ότι η ΑΗΚ πάσχει από σοβαρή έλλειψη προσωπικού σε όλες της τις δραστηριότητες (σταθμούς παραγωγής, δίκτυα, υποστηρικτικές υπηρεσίες), με συνέπεια το προσωπικό να καταπονείται και να εργάζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Μέσα από την επιστολή, ζητείται επίσης από τον υπουργό Οικονομικών να εξαιρεθούν η ΑΗΚ και το προσωπικό της από το νέο Επαγγελματικό Σχέδιο Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων, καθώς το θέμα των συντάξεων «έχει οριστικά συμφωνηθεί με τον εργοδότη μας στην προηγούμενη σύμβαση».

Λύπη για ολιγωρία

Η επιστολή προς τη Νατάσα Πηλείδου ξεκινά με έκφραση της λύπης των συντεχνιών επειδή όπως υποστηρίζουν η υπουργός δεν επέδειξε το ανάλογο ενδιαφέρον για επιστολές που της κοινοποίησαν παλαιότερα για τα προβλήματα στην ΑΗΚ. «Τουναντίον παρατηρούμε αδράνεια και ολιγωρία στα σοβαρά θέματα που είχαμε επισημάνει», προστίθεται. Οι συντεχνίες επαναφέρουν την ανάγκη να διασφαλιστεί η επάρκεια και η διασπορά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με νέες επενδύσεις στον σταθμό Δεκέλειας, την ανάγκη να δημιουργηθεί φθηνότερο μείγμα παραγωγής με τη χρήση ΑΠΕ από την ΑΗΚ και την ανάγκη να εγκριθεί ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός για την πλήρωση κενών θέσεων εργασίας.

Σε άλλο σημείο της επιστολής επισημαίνεται στην κ. Πηλείδου ότι αναμένονται οι αντιδράσεις της για το προσχέδιο απόφασης της ΡΑΕΚ να μην εγκριθούν άλλες άδειες στην ΑΗΚ για παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, ενώ ασκείται κριτική στην απόφαση του υπουργείου να ζητήσει γνωμάτευση από την Κομισιόν κατά πόσο η ΑΗΚ, ως Διαχειριστής Συστήματος Διανομής, δικαιούται να εμπλακεί στην εγκατάσταση και διαχείριση συστημάτων αποθήκευσης πράσινης ενέργειας.

Ενημερώνουν δε, ότι θα επανέλθουν με νέα επιστολή για ευθύνες, ενέργειες ή και παραλείψεις του υπουργείου και της ΡΑΕΚ που δεν συμβάλλουν στη μείωση του κόστους του ηλεκτρισμού.