Με χθεσινή τους ανακοίνωση, τρεις από τις τέσσερις συντεχνίες εργαζομένων στην ΑΗΚ (ΣΗΔΗΚΕΚ, ΣΕΠΑΗΚ, ΣΥΒΑΗΚ) προβαίνουν για πρώτη φορά από τη σύσταση της ΡΑΕΚ, το 2003, σε σκληρή και μετωπική επίθεση προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, αποδίδοντάς της σκοπιμότητες εναντίον της ΑΗΚ και υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων.

Αιτία της έντονα επικριτικής ανακοίνωσης είναι οι δύο πρόσφατες προκαταρκτικές ρυθμιστικές αποφάσεις της ΡΑΕΚ (η μία εκ των οποίων προβλέπει τη μη παραχώρηση άλλων αδειών κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων στην ΑΗΚ) και η επιστολή του Γενικού Ελεγκτή προς τη ΡΑΕΚ, που δημοσίευσε την Τρίτη ο «Φιλελεύθερος», με την οποία ζητά εξηγήσεις για την απροθυμία-άρνηση της Ρυθμιστικής Αρχής να επιτρέψει στην ΑΗΚ να εντάξει φθηνά φωτοβολταϊκά στο παραγωγικό της μείγμα, προς όφελος των καταναλωτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η τέταρτη συντεχνία στην ΑΗΚ, η ΕΠΟΠΑΗ, πληροφορούμαστε ότι έστειλε χθες εξίσου επικριτική επιστολή στον πρόεδρο της ΡΑΕΚ (βλέπε στήλη κατωτέρω), με την οποία χαρακτηρίζει την απόφαση να μην εγκριθούν άλλα ΑΠΕ στην ΑΗΚ «εχθρική, επικίνδυνη και καταστροφική για την ΑΗΚ»!

 – Η ΡΑΕΚ δεν τοποθετήθηκε δημόσια για όσα επικρίνεται, αλλά πληροφορούμαστε ότι αποδίδει την επίμαχη προκαταρκτική της απόφαση (η οποία τέθηκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση) στην ανάγκη να διασφαλιστεί η λειτουργία ιδιωτικών, ανταγωνιστικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, από ΑΠΕ, στο πλαίσιο της λειτουργίας ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Η ΡΑΕΚ υποστηρίζει σε γενικές γραμμές ότι η ΑΗΚ κατέχει δεσπόζουσα θέση στην παραγωγή ηλεκτρισμού και θα συνιστούσε υπονόμευση του ανταγωνισμού αν η δεσπόζουσα θέση της επεκτεινόταν και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Στόχος η κατάρρευση της ΑΗΚ»!

Ενδεικτική της σκληρής γλώσσας που χρησιμοποιούν οι τρεις συντεχνίες στην ανακοίνωσή τους είναι η αναφορά τους ότι με τα δύο προσχέδια αποφάσεων που έθεσε σε διαβούλευση η ΡΑΕΚ «καταδεικνύεται ξεκάθαρα πλέον η στρατηγική της ΡΑΕΚ να μην επιτρέψει στην ΑΗΚ να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις αλλά να την φορτώσει με ασήκωτα βαρίδια, με απώτερο στόχο την κατάρρευσή της». Και προσθέτουν: «Σε αυτό τον κυκεώνα που έχουν δημιουργήσει με λανθασμένες αποφάσεις, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες της μικρής και ηλεκτρικά απομονωμένης χώρας μας, οδηγούν σε ζημιά όλους τους καταναλωτές, στο βωμό της δημιουργίας μιας Αγοράς Ηλεκτρισμού που, αντί να μειώσει, θα αυξήσει το κόστος του ηλεκτρισμού, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τον Κύπριο καταναλωτή».

Κατά τις τρεις συντεχνίες, «είναι ξεκάθαρο πλέον ότι, στόχος της ΡΑΕΚ είναι η δημιουργία μιας “ανταγωνιστικής” Αγοράς Ηλεκτρισμού προς όφελος ορισμένων, σε βάρος της ΑΗΚ και κατ’ επέκταση του Κύπριου καταναλωτή. (…) Η ΡΑΕΚ αποκλείει την ΑΗΚ από οποιαδήποτε προσπάθειά της να προσαρμοστεί στην αγορά με στόχο να μειώσει το κόστος της, είτε αναπτύσσοντας δικές της ΑΠΕ, είτε αγοράζοντας φθηνή ενέργεια από τρίτους Παραγωγούς ΑΠΕ. Δημιουργείται, δηλαδή, μια κατάσταση όπου, κάποιοι προμηθευτές θα μπορούν να αγοράζουν φθηνή ενέργεια, ενώ αυτή η δυνατότητα αποκλείεται για την ΑΗΚ, αφού στερείται το δικαίωμα στους ανεξάρτητους παραγωγούς να συμβάλλονται με την ΑΗΚ. Αυτός είναι ο ανταγωνισμός που επικαλείται η ΡΑΕΚ; Δηλαδή, το όφελος από τη φθηνότερη παραγωγή να μην καταλήγει στον καταναλωτή αλλά στις τσέπες συγκεκριμένων συμμετεχόντων στην Αγορά;».

Σε άλλο σημείο, οι τρεις συντεχνίες τονίζουν πως «δεν είναι αποδεκτή η οποιαδήποτε παρέμβαση στον Στρατηγικό Σχεδιασμό της ΑΗΚ προς υλοποίηση των στόχων και της αποστολής της» και ότι «δεν είναι αποδεκτή η οποιαδήποτε παρέμβαση προς την ΑΗΚ και των προσπαθειών της για δημιουργία μείγματος παραγωγής προς όφελος του καταναλωτή». Και προειδοποιούν: «Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τα πιο πάνω, που δημιουργούν κινδύνους για τη βιωσιμότητα της ΑΗΚ και κατ’ επέκταση για τα συμφέροντα των καταναλωτών και ευρύτερα της κοινωνίας, είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τον ρόλο της ΑΗΚ και να σταθούμε ανάχωμα σε αυτούς τους σχεδιασμούς».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκκλήσεις των συντεχνιών προς το διοικητικό συμβούλιο και τη διεύθυνση για ανάληψη δράσης για την υπεράσπιση του δημόσιου οργανισμού: «Αναμένουμε από τη Διοίκηση και τη Διεύθυνση του Οργανισμού όπως με δυναμισμό, αποφασιστικότητα και διεκδικητικότητα προβούν σε όλες εκείνες τις ενέργειες που προστατεύουν τον ρόλο της ΑΗΚ και το συμφέρον των καταναλωτών, υλοποιώντας τις αναγκαίες στρατηγικές αποφάσεις για τη σωστή και υγιή ανάπτυξη της ΑΗΚ, την υλοποίηση των έργων ΑΠΕ και την απαραίτητη στελέχωση του Οργανισμού, αντιμετωπίζοντας με αυτό τον τρόπο το εχθρικό περιβάλλον που έχουν δημιουργήσει τρίτοι, οι οποίοι φέρουν ακεραία την ευθύνη. Στην προσπάθεια τους αυτή θα μας έχουν συμπαραστάτες και συνοδοιπόρους».

Οι εργαζόμενοι καλούν τέλος «την  Πολιτεία και τα αρμόδια υπουργεία σε άμεση άρση των οποιωνδήποτε εμποδίων και προσκομμάτων προβάλλονται στην προσπάθεια του οργανισμού για σωστή στελέχωση, για ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα».

Η επιστολή ΕΠΟΑΗ (ΣΕΚ) στον πρόεδρο της ΡΑΕΚ

Όπως προαναφέραμε, η ΕΠΟΠΑΗ, που δεν συνυπόγραψε την ανακοίνωση των άλλων τριών συντεχνιών, απέστειλε χθες επιστολή στον πρόεδρο της ΡΑΕΚ, την οποία υπογράφει ο πρόεδρός της, Κυριάκος Ταφούνας. Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΡΑΕΚ, ο κ. Ταφούνας αναφέρει πως «δεν βρίσκουμε καμιά λογική εξήγηση στην άνευ αποχρώντος λόγου και σοβαρής αιτίας απόφασή σας, η οποία εγκλωβίζει την ΑΗΚ σε παραγωγή με μόνο ακριβά και ρυπογόνα συμβατικά καύσιμα και δεν συμβάλλει στον στόχο της μείωσης της τιμής του ρεύματος». Αμέσως μετά, αναφέρει πως «η οργάνωσήμας θεωρεί τη συγκεκριμένη απόφασή σας εχθρική, επικίνδυνη και καταστροφική για την ΑΗΚ και σας καλούμε όπως, με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των καταναλωτών, επανορθώσετε το λάθος σας αποσύροντάς την άμεσα».