Δεν πέρασε μήνας που ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου, σχολιάζοντας τη μείωση του ποσοστού ανεργίας το πρώτο τρίμηνο του 2024, που περιορίστηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 χρόνων, χαρακτήρισε ρεαλιστικό τον στόχο της Κυβέρνησης για διαμόρφωση συνθηκών πλήρους απασχόλησης εντός της πενταετίας.

Ενδείξεις ότι ο στόχος αυτός είναι εφικτός δεν δίνουν όμως μόνο τα στοιχεία για την ανεργία, αλλά και ο αριθμός των κενών θέσεων στην αγορά εργασίας, που συνεχώς αυξάνεται, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 14 χρόνων.

Οι κενές θέσεις εργασίας που αυξάνονται επιβεβαιώνουν στην ουσία την αυξημένη ζήτηση για εργατικό δυναμικό, αφού, ως κενή θέση εργασίας ορίζεται από την Στατιστική Υπηρεσία η αμειβόμενη θέση που είτε δημιουργήθηκε πρόσφατα, είτε δεν έχει καταληφθεί ή πρόκειται να κενωθεί, και για την οποία ο εργοδότης αναλαμβάνει ενεργό δράση για να βρει υποψήφιο εκτός της οικείας επιχείρησης και προτίθεται να την πληρώσει είτε άμεσα είτε εντός καθορισμένου χρόνου.

Ταυτόχρονα δικαιολογούν σε κάποιο βαθμό και τη θέση των εργοδοτικών οργανώσεων για επίσπευση διαδικασιών όσον αφορά προσλήψεις ξένου προσωπικού αλλά και την ιεράρχηση από τις ίδιες της αδυναμίας εξεύρεσης προσωπικού ως ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα του επιχειρείν.

Πρόβλημα που, βάσει των στοιχείων που δημοσιεύει η Στατιστική Υπηρεσία κάθε τρεις μήνες, αλλά και ετησίως, για τις κενές θέσεις εργασίας, φαίνεται μάλιστα να μεγεθύνεται χρόνο με τον χρόνο, ως αποτέλεσμα και της παρατηρούμενης ανάπτυξης της οικονομίας γενικότερα.

Όπως μάλιστα αναφέρθηκε, ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας ανήλθε πέρσι στο υψηλότερο σημείο από το 2009, τουλάχιστον, ενώ ανοδική τάση καταγράφεται και φέτος.

Συνεχής αυξητική τάση

Πιο αναλυτικά, από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας προκύπτει ότι το σύνολο του αριθμού των κενών θέσεων εργασίας σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας βρισκόταν το 2013 μόλις στις 1.030, ως αποτέλεσμα της ύφεσης, τότε, και της εκτόξευσης της ανεργίας στον τόπο, συνεπεία της οικονομικής κρίσης.

Έκτοτε, τα ετήσια στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν μια συνεχή αύξηση των κενών θέσεων εργασίας με αποτέλεσμα ο αριθμός τους να ανέλθει το 2019 στις 6.170 και το 2022 να ξεπεράσουν για πρώτη φορά τις 10 χιλιάδες καθώς αυξήθηκε σε 10.246 συγκριτικά με 7.740 το 2021.

Ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας αυξήθηκε περαιτέρω την περσινή χρονιά, καθώς το 2023 ανήλθε σε 12.417 και στο υψηλότερο σημείο από το 2009 όπου υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία από την Στατιστική Υπηρεσία.

Σημειώνεται ότι συλλογή στοιχείων από την Στατιστική Υπηρεσία γίνεται με τηλεφωνική έρευνα στις επιχειρήσεις, που διεξάγεται σε τριμηνιαία βάση. Ανά τρίμηνο και ανά έτος, μαζί με τα στοιχεία για τον αριθμό κενών θέσεων εργασίας, η Στατιστική Υπηρεσία δημοσιεύει και το ποσοστό κενών θέσεων που είναι το ποσοστό των κενών θέσεων ως προς το σύνολο των υπαλλήλων και των κενών θέσεων.

Το συγκεκριμένο ποσοστό το 2013 βρισκόταν στο 0,4% και πέρσι αυξήθηκε στο 2,9% με την αύξηση να συγκρατείται αναλόγως λόγω της σημαντικής αύξησης και του αριθμού των απασχολουμένων την τελευταία δεκαετία.

Αριθμός που τα τελευταία χρόνια βάσει επίσημων στοιχείων αυξήθηκε περίπου κατά 100 χιλιάδες άτομα, καθώς οι απασχολούμενοι το πρώτο τρίμηνο φέτος ανήλθαν σε 460.893 άτομα βάσει της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού, ενώ βάσει παλαιότερων ερευνών το πρώτο τρίμηνο του 2014 ανερχόταν στις 358,3 χιλιάδες άτομα.

Σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και εμπόριο τα περισσότερα κενά

Όπως αναφέρθηκε, η ανοδική τάση του αριθμού των κενών θέσεων εργασίας, για την ώρα τουλάχιστον, φαίνεται να συνεχίζεται και φέτος.

Συγκεκριμένα, βάσει των τελευταίων στοιχείων της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας το πρώτο τρίμηνο του 2024 ανήλθε στις 13.229, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 901 θέσεις (7,3%) σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους που ήταν 12.328.

Σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2023, παρατηρείται επίσης αύξηση 1.191 θέσεων (9,9%).

Η Στατιστική Υπηρεσία δημοσιεύει στοιχεία για τον αριθμό των κενών θέσεων και ανά οικονομική δραστηριότητα, με την τάση επίσης των τελευταίων χρόνων να είναι η ίδια και να θέλει τις περισσότερες κενές θέσεις να καταγράφονται στο τομέα των ξενοδοχείων και εστιατορίων, του εμπόριο και των κατασκευών.

Συγκεκριμένα, το 2023 από το σύνολο των κενών θέσεων εργασίας, που έφτασε τις 12.417, οι 2.757 θέσεις αφορούσαν τις Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης, οι 2.290 το Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσικλετών, οι 804 τον τομέα των κατασκευών και οι 899 τις Επαγγελματικές, Επιστημονικές και Τεχνικές Δραστηριότητες.

Το ίδιο σκηνικό παρατηρείται και φέτος, καθώς το πρώτο τρίμηνο του 2024 ο μεγαλύτερος αριθμός κενών θέσεων εργασίας καταγράφεται στις Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης (3.869 κενές θέσεις εργασίας) και στο Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσικλετών (2.322 κενές θέσεις εργασίας).

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο αριθμός των ανέργων το πρώτο τρίμηνο του ’24, βάσει της τελευταίας έρευνας εργατικού δυναμικού, υπολογίζεται σε  29.339 άτομα, αριθμός δηλαδή μεγαλύτερος του συνόλου των κενών θέσεων εργασίας την ίδια περίοδο.

Εντούτοις, τα τελευταία στοιχεία για την εγγεγραμμένη ανεργία δείχνουν πως ο αριθμός των ανέργων τον Μάιο φέτος περιορίστηκε σε μόλις 8.159 άτομα, που υπολείπεται του αριθμού των κενών θέσεων που καταγράφηκαν το πρώτο τρίμηνο (13.229).