Η σχετικά πρόσφατη συμφωνία για αναβαθμίσεις και αυξήσεις στο Δημόσιο δεν προκάλεσε ούτε μεγάλες ανησυχίες από πλευρές κομμάτων -αντίθετα καλούσαν το Υπουργείο Οικονομικών να την επισπεύσει- αλλά ούτε και αντιδράσεις, όπως είθισται από τις εργοδοτικές οργανώσεις του τόπου.

Ο λόγος ήταν κυρίως γιατί αυτή αφορούσε τους χαμηλόμισθους του δημοσίου, αν και τελικά όπως αυτή προωθήθηκε και πάλι αδίκησε κάποιους.

Οι πλέον αδικημένοι αλλά και χαμηλόμισθοι στο Δημόσιο είναι το ωρομίσθιο κυβερνητικό προσωπικό, όπως υποστήριξε μιλώντας στον «Φ» ο Γενικός Γραμματέας της Κλαδικής Ωρομίσθιου Κυβερνητικού Προσωπικού της ΔΕΟΚ, Ανδρέας Αντωνίου.

Αυτός ήταν ένας και από τους λόγους, όπως εξήγησε ο ίδιος, που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Οικονομικών την περασμένη Πέμπτη. Διαμαρτυρία που διοργανώθηκε από τη ΔΕΟΚ, χωρίς τη συμμετοχή των άλλων συντεχνιών που εκπροσωπούν ωρομίσθιο κυβερνητικό προσωπικό.

Η «μοναχική» αντίδραση της ΔΕΟΚ αποτελεί επίσης έναν από τους λόγους τη ς διαμαρτυρίας, καθώς, όπως καταγγέλλει η συντεχνία, δεν συμμετέχει όπως η ΣΕΚ και η ΠΕΟ και όπως θα έπρεπε, βάσει παλαιότερης απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά και των αριθμών μελών της, στη Μικτή Εργατική Επιτροπή (ΜΕΕ), ενώπιον της οποίας φαίνεται να συζητείται αυτή την ώρα ανανέωση της σύμβασης για το ωρομίσθιο προσωπικό για τη διετία 2022-2024.

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, στο πλαίσιο ανανέωσης της σύμβασης η ΔΕΟΚ απέστειλε συγκριμένα αιτήματα στο Υπουργείο Οικονομικών από τον Νοέμβριο του 2023, χωρίς να λάβει συγκεκριμένη απάντηση ή και πρόσκληση για διάλογο.

Τα αιτήματα αυτά, ανέφερε ο γ.γ. της συντεχνίας του Ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού της ΔΕΟΚ (ΔΕΕ ΚΔΟΚΩ ΔΕΟΚ), αφορούν κυρίως το  εργατοτεχνικό προσωπικό και δικαιολογούνται λόγω της διευρυμένης ακρίβειας των τελευταίων χρόνων αλλά και του γεγονότος ότι της παντελούς έλλειψης ανέλιξης για ωρομίσθιους των «κλιμάκων» Ε1 έως Ε4 που δεν είναι συνδυασμένες.

Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ των αιτημάτων που κατέθεσε η ΔΕΟΚ είναι και ο συνδυασμός όλων των κλιμάκων για το ωρομίσθιο προσωπικό.

Αναπάντητα αιτήματα

Ενόψει των πιο πάνω και λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, η συντεχνία ζήτησε στο πλαίσιο ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης του ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού, που αγγίζει στο σύνολο του τις 7 χιλιάδες σχεδόν αυξήσεις μισθών, ευκαιρίες μισθολογικής ανέλιξης και βελτίωση ωφελημάτων.

Πιο αναλυτικά, η ΔΕΟΚ με επιστολή που απέστειλε από πέρσι ζητά για τη νέα σύμβαση 2022-2024 τα εξής:

⦁              Παραχώρηση γενικών αυξήσεων ύψους 3% για κάθε έτος

⦁              Αναβάθμιση όλων των κλιμάκων μισθοδοσίας

⦁              Συνδυασμός όλων των κλιμάκων μισθοδοσίας αποκατάσταση της υπερωριακής απασχόλησης και επιδομάτων στα επίπεδα του 2011

⦁              Για το έκτακτο ΩΚΠ που έγινε τακτικό (εγκύκλιος της ΜΕΕ αρ 4/2019) το οποίο μέχρι το 2019 είχε συνολική υπηρεσία 15 ετών ανεξαρτήτως των μηνών που εργάστηκε κάθε χρόνο να λαμβάνει προσαυξήσεις στην βάση της τελευταίας συμφωνίας που έγινε για τις  κλίμακες Α2 – 5 – 7

⦁              Αύξηση ταμείου ευημερίας κατά 0,05

⦁              Όσοι ωρομίσθιοι βρίσκονται για 10 έτη καθηλωμένοι στην κορυφή της κλίμακας που κατέχουν κατόπιν έγκρισης της μικτής επιτροπής να λαμβάνουν δύο επιπλέον προσαυξήσεις.

Τι ειπώθηκε στη συνέλευση

Όπως υποστηρίζει η ΔΕΟΚ, δεν πήρε καμία απάντηση στην προώθηση των αιτημάτων της, με αποτέλεσμα να επανέλθει στο θέμα μέσω νέας επιστολής που απέστειλε προς τον γ.δ. του Υπουργείο Οικονομικών και πάλι χωρίς απάντηση, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η γνωστοποίηση στην κυβέρνησης της απόφασης της συνέλευσης της συντεχνίας για την κινητοποίηση που έγινε την Πέμπτη.

Τα όσα συζητήθηκαν στη γενική συνέλευση της ΔΕΕ ΚΔΟΚΩ ΔΕΟΚ στις 14 Μαΐου 2024 δόθηκαν και στη δημοσιότητα, με τη συντεχνία να αναφέρει ότι στη διάρκειά της εξετάστηκε το θέμα της καθυστέρησης που παρατηρείται αναφορικά με τα αιτήματα που έθεσε η συντεχνία. Ειδικά σε ό,τι αφορά το θέμα των χαμηλόμισθων κλιμάκων του ωρομίσθιου εργατικού δυναμικού στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα η συντεχνία με επιστολή της από το 2022 έχει εγείρει το πρόβλημα στο Υπουργείο Οικονομικών, διεκδικώντας την αναβάθμιση όλων χαμηλόμισθων εργαζόμενων που βρίσκονται καθηλωμένοι για χρόνια σε χαμηλές κλίμακες χωρίς να τους δίδεται η ευκαιρία μισθολογικής βελτίωσης και επαγγελματικής ανέλιξης.

Ειδικότερα για το προσωπικό που εργαζόταν ως έκτακτο – εποχικό είναι κοινωνικά άδικο να έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του για χρόνια, με συνέπεια και υπευθυνότητα προς το κράτος, και να αφυπηρετεί με μισθούς που δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στα χρόνια για τα οποία εργάστηκε.

Για το τελευταίο σημείο ήταν χαρακτηριστική η αναφορά που έκανε την Πέμπτη ο Αντρέας Αντωνίου στη διάρκεια της δίωρης διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Οικονομικών. 

Καταγράφοντας το γεγονός ότι τα αιτήματα αφορούν κυρίως τους χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους της Κυβέρνησης, το ωρομίσθιο κυβερνητικό προσωπικό, το οποίο είναι εργατοτεχνικό προσωπικό, εξήγησε ότι μια καθαρίστρια που έχει σήμερα 30 με 40 χρόνια υπηρεσία αφυπηρετεί με γύρω στα 1.350 μισθό.

«Όπως αντιλαμβάνεστε, οι μισθοί αυτοί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της ζωής και την ακρίβεια που βιώνουμε όλοι τα τελευταία 2-3 χρόνια, πόσο μάλλον οι εργαζόμενοι οι οποίοι είναι χαμηλά αμειβόμενοι που βιώνουν στο πετσί τους πολλαπλάσια την φτώχεια και την ακρίβεια», πρόσθεσε.

Τα νέα αιτήματα

Η προχθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Οικονομικών συνοδεύτηκε και με την επίδοση νέας επιστολής προς τους αξιωματούχους του Υπουργείου Οικονομικών και συγκεκριμένα ψηφίσματος που εγκρίθηκε από τους διαμαρτυρόμενους.

Στο ψήφισμα αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

Οι εργαζόμενοι του ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που πραγματοποιούν σήμερα Πέμπτη 27 Ιουνίου διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Οικονομικών,

⦁              Εκφράζουν: Την αγανάκτηση και πικρία τους ως προς την καθυστέρηση που παρατηρείται στην απάντηση των αιτημάτων που η ΔΕΕ ΚΔΟΚΩ έχει αποστείλει από τον Νοέμβριο του 2023.

⦁              Τονίζουν: Την απογοήτευση τους για την άρνηση του Υπουργείου Οικονομικών να συναντήσει και να συζητήσει με την συντεχνία τους τα θέματα που τους αφορούν στα πλαίσια ενός υγιή εργασιακού διαλόγου.

⦁              Διεκδικούν: Δικαιότερη προσέγγιση και βελτίωση των εισοδημάτων τους αφού είναι η χαμηλότερη εισοδηματικά ομάδα προσωπικού που εργάζεται στην κυβέρνηση χωρίς να ανελίσσεται όπως γίνεται και με τα υπόλοιπα επαγγέλματα του δημόσιου τομέα.

⦁              Καλούν: ΤηνΚκυβέρνηση να συμβάλει ουσιαστικά στα δικαιολογημένα αιτήματα των εργαζομένων και να εξεύρει λύση που θα άρει την αδικία που υφίστανται σήμερα.

Με τον επικεφαλής της επηρεαζόμενης συντεχνίας να τονίζει πως το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να είναι παράδειγμα του συστήματος εργασιακών σχέσεων που υπάρχει στην Κύπρο και του εργασιακού διαλόγου για να μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία σωστά χωρίς να έχουμε θέματα και να προβαίνουμε σε τέτοιες ενέργειες για να ακουστούμε.

Πόσοι είναι και σε ποιες κατηγορίες

Σημειώνουμε ότι, βάσει των τελευταίων στοιχείων της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο συνολικός αριθμός ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικό πλησιάζει τις 7 χιλιάδες.

Σύμφωνα με το γενικό λογιστήριο του κράτους το ΩΚΠ (Ωρομίσθιο Κυβερνητικό Προσωπικό) απαρτίζουν οι ωρομίσθιοι οι οποίοι προσλαμβάνονται και απασχολούνται στην κυβερνητική υπηρεσία, πληρώνονται στη βάση των δεδουλευμένων ωρών εργασίας και εκτελούν χειρονακτική εργασία. Περαιτέρω το ΩΚΠ χωρίζεται στις πιο κάτω κατηγορίες:


⦁ Τακτικό ΩΚΠ: είναι το προσωπικό που προσλαμβάνεται για να πληρώσει νέες θέσεις που δημιουργήθηκαν στον προϋπολογισμό ή έναντι υφιστάμενων κενών θέσεων του προϋπολογισμού και έχει συμπληρώσει 52 εβδομάδες συνεχούς υπηρεσίας ως έκτακτο ΩΚΠ
⦁ Έκτακτο ΩΚΠ: είναι το προσωπικό που προσλαμβάνεται για να πληρώσει νέες θέσεις που δημιουργήθηκαν στον προϋπολογισμό ή έναντι υφιστάμενων κενών θέσεων του προϋπολογισμού και δεν έχει ακόμη συμπληρώσει 52 εβδομάδες συνεχούς υπηρεσίας
⦁ Εποχικό ΩΚΠ: είναι το προσωπικό που προσλαμβάνεται για προκαθορισμένη περίοδο, για την εκτέλεση συγκεκριμένης εργασίας.

Το ΩΚΠ πληρώνεται σε μηνιαία βάση. Οι ωρομίσθιοι εργάζονται συνήθως 38 ώρες την εβδομάδα, το οποίο αντιστοιχεί σε 165,12 ώρες ανά μήνα.