Το δημόσιο χρέος της Κύπρου κρίνεται βιώσιμο με όλα τα σενάρια στα οποία υιοθετούνται δυσμενέστερες προβλέψεις από το Υπουργείο Οικονομικών, στο Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής για την τριετία 2023-2025. Σύμφωνα με την ανάλυση ευαισθησίας (sensitivity analysis) που έχει διεξαχθεί από το υπουργείο, τα αποτελέσματα έχουν ως ακολούθως:

◗ Στο εναλλακτικό σενάριο 1 (αύξηση των πραγματικών επιτοκίων κατά το μισό της τυπικής απόκλισης του 10-ετούς ιστορικού μέσου όρου, ετησίως) αν και παρουσιάζει απόκλιση από το βασικό σενάριο, το δημόσιο χρέος παρουσιάζει πτωτική τάση, πλησιάζοντας το 78,5% του ΑΕΠ το 2025, αποκλίνοντας κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες από το βασικό σενάριο και ως εκ τούτου κρίνεται βιώσιμο.

◗ Το εναλλακτικό σενάριο 2 (μείωση πραγματικού ΑΕΠ κατά το μισό της τυπικής απόκλισης του 10-ετούς ιστορικού μέσου όρου, ετησίως), παρουσιάζει απόκλιση από το βασικό σενάριο κατά περίπου 18,8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, εφόσον λαμβάνονται υπόψη οι ιστορικοί αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2012-14 και 2020, φθάνοντας στο 95,6% το 2025, οριακά αυξημένο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, από 93,8% δηλαδή το 2024. Σημειώνεται ότι, εξαιρουμένων των προαναφερθέντων αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης του ΑΕΠ, το δημόσιο χρέος κάτω από το εναλλακτικό σενάριο 2 ακολουθεί σταθερά πτωτική πορεία και περιορίζεται στο 80,3% τέλος του 2025.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κρίσιμο το 2028 για κρατικό χρέος

◗ Το εναλλακτικό σενάριο 3 (μείωση του πρωτογενούς ισοζυγίου κατά το μισό της τυπικής απόκλισης του 10-ετούς ιστορικού μέσου όρου, ετησίως) παράγει ψηλότερα ποσοστά του χρέους ως προς το ΑΕΠ, σε σύγκριση με το βασικό σενάριο. Παρόλα αυτά, η τάση που παρουσιάζει είναι πτωτική και ως εκ τούτου το δημόσιο χρέος κρίνεται βιώσιμο, πλησιάζοντας το 82,8% του ΑΕΠ το 2025, το οποίο αποκλίνει κατά 6,1 ποσοστιαίες μονάδες από το βασικό σενάριο.

◗ Το εναλλακτικό σενάριο 4, με συνδυασμό των τριών σεναρίων πιο πάνω (κατά το 1/4 της τυπικής απόκλισης των 10-ετούς ιστορικών μέσων όρων, ετησίως) αν και παράγει ψηλότερο ποσοστό του χρέους ως προς το ΑΕΠ σε σχέση με το βασικό σενάριο, το δημόσιο χρέος εξακολουθεί να διατηρεί πτωτική τάση και μειώνεται κάτω του 90% του ΑΕΠ το 2025. Το δημόσιο χρέος ως εκ τούτου κρίνεται βιώσιμο από το ΥΠΟΙΚ.

Σύμφωνα με το Στρατηγικό Πλαίσιο, κατά το 2021 το δημόσιο χρέος ανήλθε στο 103,9% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με 115% του ΑΕΠ τον προηγούμενο χρόνο. Σε απόλυτους όρους το δημόσιο χρέος τέλος του 2021 μειώθηκε κατά €581 εκατ. περίπου και περιορίστηκε στα €24,3 δισ. σε σύγκριση με €24,9 δισ. τέλος του 2020.

Κάλυψη αναγκών από τα ρευστά

Το ετήσιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα 2022 προβλέπει χρηματοδοτικές ανάγκες της τάξεως των €2,4 δισ., εκ των οποίων ποσό ύψους €2,2 δισ. αφορά λήξη χρέους και το €0,2 δισ. δημοσιονομικές ανάγκες (σε ταμειακούς όρους). Η κύρια πηγή χρηματοδότησης κατά το 2022, με βάση το ΕΧΠ, προέρχεται από τη διεθνή αγορά, μέσω της έκδοσης Ευρωπαϊκών Μεσοπρόθεσμων Ομολόγων και η υπόλοιπη χρηματοδότηση μέσω διμερών δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Τράπεζα Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης, ομόλογα προς φυσικά πρόσωπα και έκδοση γραμματίων δημοσίου. Επιπρόσθετα, προς το δεύτερο εξάμηνο του 2022, αν και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν και επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για θετικό πρόσημο του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας, μέρος των αποθεμάτων ρευστών διαθεσίμων θα χρησιμοποιηθεί για κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του έτους.