Λιγότερα έως καθόλου αναμένεται να είναι τα κενά σε προσωπικό στην ξενοδοχειακή βιομηχανία φέτος, καθώς μια σειρά ενεργειών από το Υπουργείο Εργασίας έφεραν αποτέλεσμα και, όπως είπε χθες, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου, μετά από συνάντηση που είχε με τον ΠΑΣΥΞΕ και τον ΣΤΕΚ, η στελέχωση στον κλάδο είναι διασφαλισμένη.

Ως εκ τούτου, δεν αναμένεται φέτος η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού να αποτελέσει τροχοπέδη στην εξυπηρέτηση επισκεπτών ή στη λειτουργία υπηρεσιών που διαθέτουν ξενοδοχειακές μονάδες. Κατ’ επέκταση, οι επιχειρηματίες του κλάδου θα μπορούν να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τις άλλες προκλήσεις του τουριστικού τομέα γενικότερα.

Σε μεγάλο βαθμό η επαρκής στελέχωση των τουριστικών επιχειρήσεων και ξενοδοχείων οφείλεται στην επίσπευση της εξέτασης των αιτήσεων για εργοδότηση ξένου προσωπικού. Αυτό με τη σειρά του οφείλεται στο γεγονός ότι οι αιτήσεις, σε αντίθεση με άλλες χρονιές, άρχισαν να γίνονται δεκτές από πέρσι αλλά και από την αναδιοργάνωση και ενίσχυση της Υπηρεσίας Απασχόλησης Αλλοδαπών του Τμήματος Εργασίας και του νέου επικεφαλής της.

Κενά όσον αφορά ανάγκες σε προσωπικό έκλεισαν και με προσπάθειες για αξιοποίηση ντόπιου δυναμικού, όπως υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας, επικαλούμενος και στοιχεία που δείχνουν μείωση της ανεργίας.

Η ταχύτητα με αριθμούς

«Το εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό εκ των πραγμάτων δεν είναι αρκετό για να καλύψει το σύνολο των επιπρόσθετων εργασιακών αναγκών, έτσι είναι απαραίτητη και η αξιοποίηση εργαζομένων από το εξωτερικό, σύμφωνα με όλες τις νόμιμες και προβλεπόμενες διαδικασίες», επανέλαβε ο Γιάννης Παναγιώτου, εξαίροντας τη δουλειά που έγινε για επίσπευση των όλων διαδικασιών. Με αποτέλεσμα, όπως είπε, η εξέταση των αιτημάτων για άδειες εργασίας υπηκόων τρίτων χωρών να έχει περιοριστεί σε διάρκεια μικρότερη των δύο μηνών, ενώ στο παρελθόν είχε διάρκεια μεγαλύτερη των πέντε μηνών. Επίσης, ο χρόνος που χρειάζεται πλέον για την ενεργοποίηση της κάθε άδειας εργασίας κυμαίνεται περίπου στον ένα μήνα, ενώ προηγουμένως χρειαζόταν ο διπλάσιος χρόνος.

«Η επιτάχυνση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την ολοκλήρωση της εξέτασης των συνολικών αιτημάτων που είχαν υποβληθεί μέχρι το τέλος Μαΐου 2024 σε ποσοστό μεγαλύτερο του 85%. Μέχρι το τέλος Μαΐου, συνολικά έχουν εκδοθεί 4,146 νέες άδειες, που επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Εργασίας για επιπρόσθετες νέες ανάγκες σε άδειες εργασίας, μεταξύ 4,000 – 6,000 εργαζόμενων από το εξωτερικό. Ειδικότερα, για την τουριστική βιομηχανία, το ποσοστό ολοκλήρωσης της εξέτασης μέχρι το τέλος Μαϊου υπερβαίνει το 95%, που σημαίνει ότι η δυνατότητα της πλήρους στελέχωσης ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου έχει διασφαλιστεί», πρόσθεσε.

Υποστήριξε ακόμα πως η συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για την καλύτερη μεταξύ τους συνεργασία αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα που διευκόλυνε τη συλλογική προσπάθεια.
Την πρόοδο που υπήρξε στην εξέταση των διαφόρων αιτημάτων αναγνώρισε και ο υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής, που παρευρέθηκε στη χθεσινή συνάντηση, σημειώνοντας πως τα εργασιακά ζητήματα απασχολούν την τουριστική βιομηχανία όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε άλλες οικονομίες. Για τη χώρα μας, ειδικότερα, ο κ. Κουμής επεσήμανε επίσης ότι οι τεράστιες ανάγκες για εργοδότηση προσωπικού από τρίτες ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες οφείλονται σε μεγάλο βαθμό και στην τεράστια άνοδο του τουρισμού την τελευταία δεκαετία και επανέλαβε την εκτίμηση ότι φέτος αναμένεται μια επίδοση ανάλογη με την περσινή, όταν καταγράφηκε ρεκόρ εσόδων και 20% άνοδος στις αφίξεις.

Χαιρέτισαν τη βελτίωση

Την επίσπευση στην εξέταση αιτήσεων χαιρέτισαν σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση οι επικεφαλής του ΠΑΣΥΞΕ και του ΣΤΕΚ, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει συνέχεια. Ο πρόεδρος ΠΑΣΥΞΕ Θάνος Μιχαηλίδης ενέταξε τη βελτίωση στο αποτέλεσμα της μακράς διαβούλευσης με το ΥΠΕΡΓ και με το Υφυπουργείο Τουρισμού. Εξέφρασε την ελπίδα η εν λόγω βελτίωση να συνεχιστεί.

Ο πρόεδρος του ΣΤΕΚ Άκης Βαβλίτης αναγνώρισε επίσης βελτίωση στην εξέταση αιτήσεων εργαζομένων από τρίτες χώρες και εξέφρασε την ελπίδα οι διαδικασίες να γίνουν ακόμη πιο γρήγορες. Θέλησε να διευκρινίσει ότι ως εργοδοτική πλευρά «δεν είχαμε το στόχο να φύγουν οι Κύπριοι εργαζόμενοι από τα ξενοδοχεία και να αντικατασταθούν από εργαζομένους από τρίτες χώρες».

Το δεύτερο μεγάλο εργατικό ζήτημα που αφορά τον κλάδο, η εκκρεμότητα για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, δεν συζητήθηκε σχεδόν καθόλου χθες.