Δύσκολα θα βγάλει άκρη η Βουλή για το ζήτημα των αξιολογήσεων δημοσίων υπαλλήλων. Και αυτό γιατί είτε αλλάξει είτε όχι προσωρινά το σύστημα αξιολόγησης, είναι δεδομένο πως κάποιοι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Εκτός από τους δημοσίους υπαλλήλους που διαμαρτύρονται πως έλαβαν χαμηλές βαθμολογίες από τους αξιολογητές μέσω του νέου τρόπου βαθμολόγησης, υπάρχουν και κάποιοι που είναι ικανοποιημένοι με τις βαθμολογίες που έλαβαν.

Σήμερα θα τεθεί ξανά ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών η πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ για να αναθεωρηθεί η βαρύτητα που θα έχει το κριτήριο της αξιολόγησης. Ομάδα δημοσίων υπαλλήλων που τάσσονται υπέρ του νέου συστήματος, με επιστολή που έστειλαν στα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους για την προσπάθεια τροποποίησης του νόμου, ζητώντας να μην αλλάξει η νομοθεσία.

Μάλιστα, προειδοποιούν ότι σε περίπτωση αλλαγής του νόμου θα επιχειρήσουν να διασφαλίσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους μέσω προσφυγής τους στο Διοικητικό Δικαστήριο. Η συγκεκριμένη ομάδα εργαζομένων αναφέρει πως οι βουλευτές δεν έχουν λάβει υπόψη τους ότι μεγάλος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων είναι ικανοποιημένοι με τις αξιολογήσεις τους για το 2023.

Τονίζουν πως αυτό αποδεικνύεται από τον περιορισμένο αριθμό ενστάσεων που υποβλήθηκαν. Παράλληλα, σημειώνουν πως η πρόταση νόμου θα έπρεπε να λάβει υπόψη την άποψη της πλειονότητας και όχι μεμονωμένες περιπτώσεις. Αντιθέτως, τονίζουν, δίνεται βαρύτητα στην άποψη της μειονότητας, χωρίς ταυτόχρονα να εξετάζονται οι λόγοι για τους οποίους υποβάλλουν ένσταση, που πολύ πιθανόν να είναι μόνο για επερχόμενες προαγωγές για το έτος 2024.

«Οι τροποποιήσεις οι οποίες έχουν τεθεί ενώπιον σας θα διαφοροποιήσουν τη φιλοσοφία του νέου συστήματος αξιολόγησης, το οποίο αναμέναμε ότι θα ήταν δικαιότερο από τον ισοπεδωτικό χαρακτήρα του προηγούμενου. Στόχος του νέου συστήματος αξιολόγησης είναι οι προαγωγές των δημοσίων υπαλλήλων να στηρίζονταν σε κριτήρια απόδοσης, παραγωγηκότητας και αξίας και να προάγονται πλέον τα άτομα που πραγματικά εργάζονται για το δημόσιο συμφέρον και όχι οι προαγωγές να στηρίζονται μόνο στην αρχαιότητα, επειδή η αξία ήταν η ίδια για όλους», προσθέτουν.

Μάλιστα, προειδοποιούν πως οι αλλαγές στη νομοθεσία, ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα μεμονωμένων περιπτώσεων χωρίς την ολιστική διερεύνηση των αντικτύπων τους, ελλοχεύει κινδύνους. «Οι προτεινόμενες αλλαγές δεν περιλαμβάνουν τη Διατμητική Προαγωγή. Γιατί δεν χρειάζεται η συγκεκριμένη μερίδα υπαλλήλων μεταβατική περίοδο για «ομαλή/σταδιακή» μετάβαση στο νέο σύστημα αξιολόγησης; Δεν θεωρείται ότι δημιουργείται ανισορροπία μέσα στις πρόνοιες της νομοθεσίας; Επίσης, θα θέλαμε να σας τονίσουμε το γεγονός ότι η αξιολόγηση που λάβαμε για το έτος 2023 ήταν καθόλα νόμιμη, με βάση σχετική νομοθεσία». Επιπρόσθετα, υποδεικνύουν πως με τις αλλαγές ο νόμος ακυρώνεται αναδρομικά, πράξη που αντιτίθεται στις αρχές του Συντάγματος.