Την ώρα που οι δημόσιοι υπάλληλοι κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα αναφορικά με τις προθέσεις της Κυβέρνησης για επαναφορά ή όχι των πρόσθετων παροχών υγείας που λαμβάνουν, πέραν αυτών που προσφέρει το ΓεΣΥ, μετά την αποκοπή τους τον περασμένο Μάρτιο από την Ολομέλεια της Βουλής, το Υπουργείο Υγείας με δεύτερη εγκύκλιό του παρέχει διευκρινίσεις για το τι θα ισχύει μετά την 1η Ιουλίου.

Την περασμένη εβδομάδα, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη, με εγκύκλιο της ενημέρωσε τους δικαιούχους πως από την 1η Ιουλίου τερματίζονται οι επιπρόσθετες παροχές υγείας που λάμβαναν και αφορούσαν οδοντιατρικές υπηρεσίες που παρέχουν τα κρατικά νοσηλευτήρια, συμπληρώματα διατροφής για τους ηλικιωμένους αλλά και κάποιες εξιδεικευμένες εργαστηριακές εξετάσεις. 

Από την απόφαση του Κοινοβουλίου για αποκοπή των πιο πάνω υπηρεσιών επηρεάζονται μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι (οι εν ενεργεία και οι αφυπηρετήσαντες), καθώς και εξαρτώμενα πρόσωπα τους. Συνεχίζουν να απολαμβάνουν τις extra παροχές υγείας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Πρόεδρος της Βουλής, υπουργοί και βουλευτές, ο πρόεδρος και τα μέλη της ΕΔΥ, η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, εν ενεργεία και αφυπηρέτησαντες αστυνομικοί και μέλη της Εθνικής Φρουράς, εκπαιδευτικοί, καθώς και ειδικευόμενοι γιατροί σε κυβερνητικό ίδρυμα. Οι εξαιρέσεις αυτές εξακολουθούν να προκαλούν αντιδράσεις ανάμεσα στον δημοσιοϋπαλληλικό κόσμο. Οι περιορισμοί που έθεσε η Βουλή, αφορούν τους κανονισμούς περί Δημόσιας Υπηρεσίας (ιατρικές εξετάσεις και ιατρική περίθαλψη κανονισμοί του 2000 για τις οδοντιατρικές υπηρεσίες).

Με τη δεύτερη εγκύκλιο της, η Χριστίνα Γιαννάκη παρέχει διευκρινίσεις σε σχέση με την τροποποίηση των κανονισμών. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, μετά την 1η Ιουλίου 2024, οι υπάλληλοι και συνταξιούχοι της Δημόσιας Υπηρεσίας, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους, δεν θα δικαιούνται να λαμβάνουν υπηρεσίες ως δικαιούχοι από τις κρατικές Οδοντιατρικές Υπηρεσίες. Ωστόσο, σημειώνει, θα μπορούν να εξυπηρετούνται καταβάλλοντας τα τέλη που αντιστοιχούν σε μη δικαιούχους ασθενείς.
«Νοείται ότι οι πιο πάνω αλλαγές δεν επηρεάζουν τις υπηρεσίες προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας υγείας που παρέχονται από το ΓεΣΥ» προστίθεται.

Επιπρόσθετα, υπογραμμίζεται πως μέχρι σήμερα όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι λαμβάνουν μισθό που δεν υπερβαίνει ποσό το οποίο καθορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό, καθώς και οι αφυπηρετήσαντες μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι και οι εξαρτώμενοι τους, δικαιούνταν οδοντοστοιχίες, καταβάλλοντας τα τέλη που καθορίζονται στους γενικούς κανονισμούς περί Κυβερνητικών Ιατρικών Ιδρυμάτων και Υπηρεσιών. Όπως διευκρινίζεται, η εν λόγω υπηρεσία δεν θα παρέχεται σε μη δικαιούχους ασθενείς.

«Με σκοπό την ολοκλήρωση όσων θεραπειών έχουν ξεκινήσει πριν την τροποποίηση της νομοθεσίας, αποφασίστηκε όπως οποιεσδήποτε θεραπείες, περιλαμβανομένης της κατασκευής οδοντοστοιχίας, θα ξεκινήσουν πριν την 1η Ιουλίου 2024 να παρέχονται σε υπάλληλους και συνταξιούχους της δημόσιας υπηρεσίας καθώς και στα μέλη των οικογενειών τους, και δεν έχουν ολοκληρωθεί, θα ολοκληρώνονται, καταβάλλοντας τα αντίστοιχα τέλη δικαιούχου», προστίθεται. Παράλληλα, επισημαίνεται πως για την κατασκευή οδοντοστοιχίας, ημερομηνία έναρξης θα θεωρείται η ημερομηνία κατά την οποία έχει εξασφαλιστεί ραντεβού για τον σκοπό αυτό… «Νοείται περαιτέρω ότι η πιο πάνω διευθέτηση δεν καλύπτει μακροχρόνιες θεραπείες, ως εκ τούτου τερματίζεται την 1η Αυγούστου, 2024» καταλήγει η κ. Γιαννάκη.

Η διαβεβαίωση από τον Κεραυνό

Αρχές Ιουνίου, ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, όταν συναντήθηκε με την ΠΑΣΥΔΥ, τη διαβεβαίωσε ότι το όλο θέμα θα τύχει πολιτικού χειρισμού και θα αχθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, με στόχο την υποβολή διαφοροποιημένου νομοσχεδίου προς τη Βουλή, που θα επαναφέρει τα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων που αφαιρέθηκαν αιφνιδιαστικά με απόφαση της Βουλής, με στόχο την ίση μεταχείριση μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων και των άλλων εργαζομένων στον κρατικό αλλά και τον ιδιωτικό τομέα.
Είχε λεχθεί μάλιστα πως είναι πολλές οι πιθανότητες να αναθεωρήσει την απόφασή της η Βουλή, καθώς η αποκοπή των δικαιωμάτων περίθαλψης από δημόσιους υπάλληλους είχε εγκριθεί, σύμφωνα με την ΠΑΣΥΔΥ, με μόνο μία ψήφο διαφορά.
Μέχρι στιγμής δεν έχει εγκριθεί κάποια πρόταση από το Υπουργικό Συμβούλιο.