Ελπίδες δημιουργούνται ότι θα μπει τέλος στην ταλαιπωρία και στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο Τμήμα Εφόρου Εταιρειών, καθώς αλλάζει το νομικό πλαίσιο και ανοίγει ο δρόμος για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του Τμήματος. Μέχρι το τέλος του 2025 αναμένεται να εφαρμοστεί το νέο ηλεκτρονικό σύστημα του Εφόρου Εταιρειών.
Συγκεκριμένα, θα γίνει εξορθρολογισμός της βάσης δεδομένων και της πληροφόρησης που υπάρχει στα μητρώα του κλάδου εταιρειών, αφού προηγουμένως εγκριθούν τρία νομοσχέδια που αφορούν τις εταιρείες. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις προωθούνται στο πλαίσιο του σχεδιασμού και ανάπτυξης του νέου πληροφορικού συστήματος στο Τμήματος Εταιρειών, η υλοποίηση του οποίου βρίσκεται κάτω από το Σχέδιο Ανάκαμψης.
Παράλληλα, εντάσσεται στο ευρύτερο Σχέδιο Δράσης για τον εκσυγχρονισμό και αναδιοργάνωση του Τμήματος. Χθες, τα νομοσχέδια συζητήθηκαν στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, με την εκπρόσωπο του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών να σημειώνει πως, με αυτά, παρέχεται η δυνατότητα στον εκάστοτε Έφορο Εταιρειών να προβαίνει από καιρού εις καιρό, μέσω της έκδοσης σχετικών οδηγιών, σε ελεγχόμενη από τον ίδιο κανονικοποίηση της πληροφόρησης που υπάρχει στη βάση δεδομένων του, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση του καθορισμένου για την εκάστοτε αλλαγή εντύπου και χωρίς την καταβολή του ανάλογου τέλους.
Είπε, επίσης, πως με τα νομοσχέδια εισάγεται πρόνοια με την οποία δίνεται η εξουσία στον υπουργό Εμπορίου να καθορίζει, να ρυθμίζει και να τροποποιεί τους τύπους των πιστοποιητικών και πιστοποιήσεων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οποιοδήποτε θέμα με βάση τις διατάξεις των συγκεκριμένων νομοθεσιών.
Διασύνδεση με άλλα αρχεία
Όπως εξήγησε η εκπρόσωπος του Τμήματος, οι εταιρείες θα μπαίνουν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα για να καταχωρούν τα νέα στοιχεία, προσθέτοντας πως, μέσω του νέου συστήματος, θα γίνεται διασύνδεση με τα αρχεία άλλων κρατικών υπηρεσιών. Δηλαδή, ο Έφορος θα μπορεί να διορθώνει τα στοιχεία που είναι καταχωρημένα, να προβαίνει σε συμπλήρωση οποιουδήποτε στοιχείου, στη βάση αντίστοιχων καταχωρίσεων που τηρούνται σε μητρώα άλλων αρμόδιων υπηρεσιών της Δημοκρατίας όπως είναι το Αρχείο Πληθυσμού και Μετανάστευσης, Ταχυδρομικές Υπηρεσίες κλπ.
Παράλληλα, μπορεί προβαίνει σε διόρθωση του μητρώου σε περίπτωση λάθους ή παράλειψης από αβλεψία αρμόδιου λειτουργού και να ζητά από νομικό πρόσωπο ή οργανισμό να επικαιροποιήσει, να επιβεβαιώσει και συμπληρώσει τα στοιχεία του στο μητρώο, στα πλαίσια της διαδικασίας εξορθολογισμού της βάσης δεδομένων.
Αχταρμάς στο σημερινό σύστημα
Από την πλευρά της, εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου ανάφερε πως τα τελευταία 20 χρόνια εφαρμόζεται το ίδιο σύστημα, στο οποίο έχουν καταχωρηθεί πολλά δεδομένα. Όπως είπε, κάποια από τα δεδομένα που περιλαμβάνονται στο σύστημα είναι αχρείαστα, ενώ περιλαμβάνονται και πολλαπλές ταυτότητες για τα ίδια άτομα.
Ανέφερε, επίσης, πως κάποια από τα ονόματα που είναι καταχωρημένα στο σύστημα είναι γραμμένα στα ελληνικά και κάποια με λατινικούς χαρακτήρες, προσθέτοντας πως η βάση δεδομένων έχει ξεπεράσει τα όρια της.
Τώρα καθαρίζουμε τα δεδομένα για να γίνει μετάβαση στο νέο μηχανογραφικό σύστημα» προσθέτοντας πως «για να μπει το νέο σύστημα στη νέα του μορφή πρέπει να περάσει η νομοθεσία».
Υπέρ των νομοθετημάτων τάχθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου αναμένεται να ολοκληρώσουν τη συζήτηση των νομοθετημάτων την ερχόμενη εβδομάδα, με στόχο να τα θέσουν στην Ολομέλεια πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές.