Σε λιγότερο από ένα μήνα από σήμερα αναμένεται να τεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση το νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση και προβλέπει αύξηση του επιδόματος τέκνου κατά 5%, με αναδρομική ισχύ από την αρχή του 2024, καθώς και συνέχιση καταβολής του επιδόματος σε πολύτεκνες οικογένειες και μετά το 18ο έτος κατά το ήμισυ, εφόσον τα παιδιά της οικογένειας είναι φοιτητές.

Το σχετικό νομοσχέδιο που, όπως γράψαμε, αποτελούσε εξαγγελία της Κυβέρνησης από πέρσι στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για αντιμετώπιση της ακρίβειας, συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, με τον πρόεδρό της, Άντρο Καυκαλιά, να επιβεβαιώνει πως στόχος είναι το συγκεκριμένο νομοθέτημα να βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής στις 11 Ιουλίου.

Αντιδράσεις τρίτεκνων

Όπως αναμενόταν, στη χθεσινή συνεδρίαση υπήρξαν αντιδράσεις από πλευράς κυρίως της οργάνωσης πενταμελούς οικογένειας, για το γεγονός ότι το επίδομα τέκνου, έστω και στο 50%, δεν θα αφορά και τρίτεκνες οικογένειες, θέση και αίτημα που έτυχε στήριξης και από βουλευτές, οι οποίοι όμως διευκρίνισαν πως δεν θα προβούν σε τροποποιήσεις για το θέμα, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες, με αποτέλεσμα η ρύθμιση να κριθεί αντισυνταγματική και να θέσει σε κίνδυνο και τα θετικά που προωθούνται με το νομοσχέδιο.

Θετικά που κρίθηκαν, πάντως, ανεπαρκή βάσει των παρεμβάσεων βουλευτών αλλά και κοινωνικών συνόλων, με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας να καταγράφει, όπως ανέφερε ο γ.δ. του Υφυπουργείου Γιάννης Νικολαΐδης, όλους τους προβληματισμούς που θα τεθούν υπόψη στη μεταρρύθμιση που επιχειρείται για το σύνολο της επιδοματικής πολιτικής του κράτους.

Μάλιστα, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε πως για την επικαιροποίηση της επιδοματικής πολιτικής, που γίνεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, έχει ήδη συσταθεί τεχνοκρατική ομάδα, με στόχο μεταξύ άλλων το σύνολο των επιδομάτων να συνάδουν με τα οικονομικά του κράτους, λαμβάνοντας υπόψη και άλλους παράγοντες και πως θα συνδέεται και με την αγορά εργασίας και τα υπάρχοντα στοιχεία όσον αφορά εγγεγραμμένους ανέργους και λήπτες βοηθηματών που δεν είναι εγγεγραμμένοι στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.

Κατά προτεραιότητα

Γενικότερα, πάντως, η αντιμετώπιση της επιχειρούμενης αύξησης του επιδόματος τέκνου και των αλλαγών που προωθούνται για αλλαγές όσον αφορά τη συνέχιση της καταβολής τους σε πολύτεκντες οικογένειες αντιμετωπίστηκε θετικά, παρά τις επισημάνσεις ότι η αύξηση δεν είναι αρκετή.
Σχετική ήταν και η αναφορά του Άντρου Καυκαλιά, βουλευτή του ΑΚΕΛ, καθώς ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας κάλεσε την Κυβέρνηση να καταθέσει μια συνολική πρόταση πολιτικών αλλά και εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας για το επίδομα τέκνου.

Ο ίδιος σε δηλώσεις του μετά την εξέταση του σχετικού νομοσχεδίου ανέφερε πως αυτό εξετάστηκε κατά προτεραιότητα, καθώς κατατέθηκε μόλις την περασμένη Πέμπτη, αναφέροντας πως το νομοθέτημα αφορά σε αύξηση 5% του επιδόματος τέκνου, καθώς επίσης και η συμπερίληψη των φοιτητών και φοιτητριών των πολύτεκνων οικογενειών στο Επίδομα Τέκνου -μέχρι τα 23 έτη για κορίτσια και 24 έτη για αγόρια- στους οποίους θα καταβάλλεται το 50% του επιδόματος.

Σοβαρότατη παράλειψη οι πενταμελείς

Ο κ. Καυκαλιάς σημείωσε μετά τη συνεδρία ότι τα όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο για αύξηση του επιδόματος τέκνου αποτελούν θετικό βήμα, ωστόσο δεν δίνουν την απάντηση για μια ολοκληρωμένη πολιτική στήριξης της οικογένειας.

«Την ίδια ώρα, να σημειώσουμε ότι η μη συμπερίληψη των φοιτητών των πενταμελών οικογενειών στο επίδομα τέκνου αποτελεί σοβαρότατη παράλειψη. Δυστυχώς και παρά τις έντονες απόψεις που κατατέθηκαν από το ΑΚΕΛ και από τα άλλα κόμματα, αλλά και από την Παγκύπρια Οργάνωση Πενταμελούς Οικογένειας, η Κυβέρνηση έχει απορρίψει το αίτημα για συμπερίληψη των φοιτητών των πενταμελών οικογενειών στο επίδομα τέκνου. Επιβάλλεται, κατά τη δική μας άποψη, η Κυβέρνηση να καταθέσει μια συνολική πρόταση πολιτικών, αλλά και εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας για το επίδομα τέκνου, που αφορά τόσο στο ύψος του επιδόματος, όσο και στα κριτήρια παραχώρησης του, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες αλλά και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυπριακή κοινωνία», είπε, προκειμένου να αποδείξουμε στην πράξη ότι οι οικογένειες και τα παιδιά, αποτελούν προτεραιότητα του κράτους. Ανέφερε, όμως, πως στόχος της Επιτροπής είναι όπως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής στις 11 Ιουλίου.