Η Κύπρος δεν είναι ούτε η ακριβότερη ούτε βέβαια η φθηνότερη χώρα στην Ε.Ε., αν και σε ορισμένα προϊόντα τα επίπεδα τιμών είναι πολύ υψηλότερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Τουλάχιστον αυτό φαίνεται από τα συγκριτικά στοιχεία της Eurostat και μπορεί να βγει ένα γενικό συμπέρασμα πόσο αγοράζει ο Κύπριος καταναλωτής τα ίδια προϊόντα σε σχέση με τις τιμές που υπάρχουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το πρόβλημα της ακρίβειας που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι αλλά και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι καταναλωτές είναι ένα από τα μεγάλα ευρωπαϊκά πολιτικά θέματα και για αυτό οι κυβερνήσεις, μεταξύ αυτών και η κυπριακή, εφαρμόζουν ή παρατείνουν μέτρα κατά της ακρίβειας.

Το 2023, τα επίπεδα τιμών για τις δαπάνες κατανάλωσης των νοικοκυριών διέφεραν πολύ στην ΕΕ. Αν και τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Eurostat είναι του προηγούμενου χρόνου, εντούτοις δείχνουν τις τάσεις που επικρατούν και πώς διαχωρίζονται τα κράτη σε ακριβά, φθηνά αλλά και μεσαίας κατηγορίας.

Ακριβότερες και φθηνότερες

Τα υψηλότερα επίπεδα τιμών καταγράφηκαν μέσα στο 2023 στη Δανία (143% του μέσου όρου της ΕΕ), στην Ιρλανδία (142%) και στο Λουξεμβούργο (135%).

Τα χαμηλότερα επίπεδα καταγράφηκαν στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία (60%) και την Πολωνία (66%), ενώ η Κύπρος είναι κάπου στη μέση, στο 91% του μέσου όρου της ΕΕ.

Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 87% του μέσου όρου στην Ευρωζώνη.

Οι δείκτες επιπέδου τιμών παρέχουν μια σύγκριση των χωρών σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης: εάν ο δείκτης επιπέδου τιμών είναι υψηλότερος από 100, η ​​χώρα είναι σχετικά ακριβή σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ εάν ο δείκτης επιπέδου τιμών είναι χαμηλότερος από 100, τότε η χώρα είναι σχετικά φθηνή σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ.

Οι τιμές βασικών προϊόντων

Η σφαιρική εικόνα δείχνει ότι τα επίπεδα τιμών των τροφίμων, των ποτών και του καπνού ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Σύμφωνα με τη γενική εκτίμηση που δίνει η Eurostat, το 2023 οι τιμές για τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά ήταν 19% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ενώ στη Ρουμανία ήταν 26% κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Τα μη αλκοολούχα ποτά ήταν πιο ακριβά στη Λετονία, 42% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ και φθηνότερα στην Ιταλία κατά 18%. Η τιμή του αλκοόλ στη Φινλανδία ήταν 102% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ στην Αυστρία ήταν 17% χαμηλότερη. Για τον καπνό, οι υψηλότερες τιμές παρατηρήθηκαν στην Ιρλανδία (158 % πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ), ενώ οι χαμηλότερες στη Βουλγαρία (51%).

Πιο αναλυτικά, για να γίνουν κατανοητές και οι συγκρίσεις, μεταξύ 36 χωρών του ευρύτερου ευρωπαϊκού χώρου, η Ελβετία παρουσίασε το υψηλότερο επίπεδο τιμών στα τρόφιμα, 160,4 μονάδες (βάση μέτρησης 100 μονάδες), 161 μονάδες  για το ψωμί και τα δημητριακά, 223 μονάδες για το κρέας, 179,7 μονάδες για το ψάρι, ενώ για τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί και αυγά) παρουσίασε 141,8 μονάδες.

Η Ισλανδία ήταν η πιο ακριβή χώρα στα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί και αυγά) με 155,5 μονάδες. Εντός της ΕΕ, η Δανία ήταν η πιο ακριβή χώρα για το ψωμί και τα δημητριακά με 141 μονάδες, η Γερμανία για τα ψάρια 125,1 μονάδες, το Λουξεμβούργο για το κρέας 134,4 μονάδες ενώ η Ελλάδα ήταν η ακριβότερη για τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί και αυγά), 138 μονάδες.

Μεταξύ και των 36 χωρών, η Τουρκία ήταν η φθηνότερη χώρα για ψωμί και δημητριακά, για κρέας και για ψάρι. Το χαμηλότερο επίπεδο τιμών για τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί και αυγά) παρατηρήθηκε στην Πολωνία. Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, τα χαμηλότερα επίπεδα τιμών για το ψωμί και τα δημητριακά και για το κρέας παρατηρήθηκαν στη Ρουμανία. Τα ψάρια είχαν το χαμηλότερο επίπεδο τιμών στη Βουλγαρία.

Συγκρίσεις τιμών για φρούτα, λαχανικά και λάδι

Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, η Μάλτα είναι η πιο ακριβή χώρα για έλαια και λίπη, το Λουξεμβούργο για τα φρούτα, τα λαχανικά και τις πατάτες και η Δανία για άλλα τρόφιμα. Η Πολωνία ήταν η φθηνότερη χώρα για λάδια και λίπη, η Ρουμανία για φρούτα, λαχανικά και πατάτες και για άλλα τρόφιμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Eurostat, ο δείκτης τιμών για το ελαιόλαδο στην Κύπρο είναι 117,5 μονάδες και ο μέσος όρος στην ΕΕ των «20» είναι στις 99,8 μονάδες. Στα φρούτα, λαχανικά, πατάτες ο δείκτης είναι 94,3 μονάδες και ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 105,2 μονάδες.

Στην Ελλάδα ο δείκτης για την τιμή ελαιόλαδου είναι 126,3 μονάδες πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο, για τα φρούτα, λαχανικά και πατάτες στις 85,9 μονάδες και για τα άλλα τρόφιμα στις 124,5 μονάδες. Στην Γαλλία ο δείκτης για το λάδι είναι 106 μονάδες, στην Γερμανία 94,3 μονάδες, στην Ιταλία 86,7 μονάδες, στην Σλοβακία 131,2 μονάδες.

Τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία κατέλαβαν τη δεύτερη θέση ως προς τη διαφορά επιπέδου τιμών, με τα χαμηλότερα επίπεδα τιμών να καταγράφονται στη Βουλγαρία (52% του μέσου όρου της ΕΕ), τη Ρουμανία (65%) και την Ουγγαρία (72%) και τα υψηλότερα στη Δανία (152%). Φινλανδία (129%) και Ιρλανδία (128%). Τα ρούχα κατέλαβαν τρίτη θέση ως προς τη διακύμανση του επιπέδου τιμών, με την Ισπανία (81%), τη Βουλγαρία (82%) και την Ουγγαρία (88%) να καταγράφουν τις φθηνότερες τιμές ένδυσης, ενώ τα πιο ακριβά ήταν στη Δανία (131%), στην Τσεχία (126%). ) και την Εσθονία (118%).

Η κατάσταση στην Κύπρο

Πού βρίσκεται όμως η Κύπρος με βάση τις μετρήσεις της Eurostat. Στα τρόφιμα ο δείκτης μέτρησης είναι 103,4 μονάδες, οριακά πιο πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης των «20», που είναι 104,5 μονάδες.

Για το ψωμί και τα δημητριακά ο δείκτης μέτρησης για την Κύπρο είναι 109,1 μονάδες και ο μέσος της ΕΕ των «20» στις 105,3 μονάδες, στο κρέας η τιμή μέτρησης είναι 87,9 μονάδες και μέσος όρος της ΕΕ των «20» στις 108,9 μονάδες.

Για τα ψάρια, ο δείκτης μέτρησης είναι 101,7 μονάδες, στα  για τα γαλακτοκομικά προϊόντα στις 124 μονάδες και ο μέσος όρος της ΕΕ των «20» είναι 99,9 μονάδες και 101,2 μονάδες αντίστοιχα.