Οδηγίες για να αποφεύγουν οι επιχειρήσεις τις αθέμιτες παραπλανητικές πρακτικές, να αναγράφουν τις τιμές των προϊόντων που προσφέρουν στους καταναλωτές και να ενισχύσουν τη διαφάνεια, ώστε οι καταναλωτές να πληρώνουν πράγματι λιγότερα όταν κάποια προϊόντα τίθενται σε προσφορές και σε εκπτώσεις, δίνει η Υπηρεσία Προστασία Καταναλωτή του υπουργείου Ενέργειας, η οποία εξέδωσε οδηγό προσφορών και εκπτώσεων για τις επιχειρήσεις.
Σκοπός του οδηγού είναι να καθοδηγεί τις επιχειρήσεις σε σχέση με συγκεκριμένες πολιτικές που εφαρμόζουν για προώθηση των προϊόντων τους.
Η ανάγκη για υιοθέτηση της νέας πολιτικής προέκυψε, κυρίως, από τις δράσεις της Υπηρεσίας Καταναλωτών (έλεγχοι, εκπαιδεύσεις, νέες νομοθεσίες), καθώς διαπιστώθηκε ότι απαιτείται γενικότερη καθοδήγηση των επιχειρήσεων, ώστε να τεθούν συγκεκριμένες αρχές, τις οποίες όλοι οι εμπορευόμενοι να τηρούν για σκοπούς ομοιομορφίας και ομαλής λειτουργίας της αγοράς.
Το υπουργείο εκτιμά πως η πιστή εφαρμογή του συγκεκριμένου εργαλείου θα συμβάλει στην ενημέρωση των επιχειρήσεων σε σχέση με την πολιτική των εκπτώσεων ή προσφορών. Παράλληλα, θα συμβάλει στην ενημέρωση των καταναλωτών, ώστε να γνωρίζουν και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Επιπρόσθετα, θα ενισχύσει τη διαφάνεια, την προστασία των δικαιωμάτων του καταναλωτή και τη διατήρηση του υγιούς ανταγωνισμού. Επίσης θα χρησιμεύσει ως εργαλείο ενημέρωσης των καταναλωτών για τα δικαιώματά τους, ώστε να μπορούν να τα διεκδικούν αποτελεσματικά.
Σε ποιους απευθύνεται
Ο νέος οδηγός απευθύνεται σε εμπόρους λιανικής, οι οποίοι είναι άμεσα συμβαλλόμενοι με τον καταναλωτή, δηλαδή διαθέτουν προς πώληση προϊόντα σε καταναλωτές, είτε απευθείας, είτε μέσω ενδιάμεσων εμπόρων, όπως ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Επίσης, απευθύνεται σε εμπόρους, οι οποίοι ενεργούν ως παραγωγοί ή/και εισαγωγείς προϊόντων και οι οποίοι, αφού έχουν τοποθετήσει σημάνσεις στα προϊόντα τους που περιέχουν ισχυρισμούς που αποτελούν ανακοίνωση μείωσης τιμής, συνοδευόμενη με δώρο προσφορά ή συνδυασμένη προσφορά, προμηθεύουν τους εμπόρους λιανικής.
Χθες ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, παρουσιάζοντας τη νέα πολιτική για τις πρακτικές προσφορών και εκπτώσεων των επιχειρήσεων, σημείωσε πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα της αγοράς, αλλά είναι μια ακόμα σημαντική ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση κι έρχεται σε μια περίοδο πραγματικά δύσκολη, τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις. Ο υπουργός κάλεσε τις επιχειρήσεις να εφαρμόσουν τον οδηγό και τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί για την προστασία των δικαιωμάτων τους.
Θα πρέπει να δηλώνεται το ύψος της έκπτωσης
Σύμφωνα με τον σχετικό οδηγό, οι ανακοινώσεις για μείωση τιμών μπορεί να είναι αριθμητικές, δηλαδή να δηλώνουν το ύψος του ποσού που εξοικονομείται ή το ποσοστό έκπτωσης. Επίσης, η μείωση της τιμής ενδέχεται επίσης να μην είναι αριθμητική. Δηλαδή, να είναι εκφράσεις οι οποίες υποδηλώνουν ότι η τιμή ενός προϊόντος ή μιας κατηγορίας προϊόντων έχει μειωθεί, χωρίς να αναφέρουν το ύψος του ποσού ή ποσοστού της έκπτωσης.
Και οι δύο περιπτώσεις υπόκεινται στους ίδιους κανονισμούς. Συγκεκριμένα, όταν μειώνεται η τιμή ενός προϊόντος θα πρέπει να υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή, η τρέχουσα τιμή πώλησης, καθώς και το ποσοστό της μείωσης.
Όταν οι εμπορευόμενοι ανακοινώνουν μείωση τιμής και καλούνται να υποδείξουν την προγενέστερη τιμή πώλησης του προϊόντος, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να βεβαιώνονται ότι η προγενέστερη τιμή που θα υποδείξουν είναι η ορθή. Η προγενέστερη τιμή θεωρείται όχι απαραίτητα η αμέσως προηγούμενη τιμή πώλησής του, αλλά η χαμηλότερη τιμή πώλησης στην οποία πωλείτο το ίδιο κατά ποιότητα ή ποσότητα προϊόν εντός περιόδου τριάντα ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής.