Σοβαρές, αρνητικές, συσσωρευτικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις για τους στόχους διατήρησης της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) Χερσόνησος Ακάμα, εντοπίζει και επισημαίνει στην τοποθέτηση της η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, στα πλαίσια της διαδικασίας ειδικής οικολογικής αξιολόγησης (δέουσας εκτίμησης) για το αναθεωρημένο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα. Η Υπηρεσία Θήρας σε σχετική επιστολή της, ημερομηνίας 17.05.2022, προς την Περιβαλλοντική Αρχή, στο πλαίσιο της λειτουργίας της Ad-Hoc Επιτροπής για την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση, παρέχει απαντήσεις στα ερωτήματα που εγέρθηκαν από τα μέλη της εν λόγω επιτροπής και καταλήγει παραθέτοντας τις θέσεις της. Τα στοιχεία και οι θέσεις της Υπηρεσίας Θήρας, μεταξύ άλλων, υποδεικνύουν ότι δεν υιοθετήθηκαν οι νομικά δεσμευτικοί και ουσιώδεις όροι της αρχικής Γνωμάτευσης της Περιβαλλοντικής Αρχής, ημερομηνίας 07.10.2021, από το Πολεοδομικό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία Θήρας υπογραμμίζει ότι αναμένεται να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις αλλά και συσσωρευτικές επιπτώσεις από αρκετές προτεινόμενες πολεοδομικές ζώνες ή/και πολιτικές και αυτές θα μπορούσαν να εξαλειφθούν ή/και να περιοριστούν σημαντικά εφόσον υπάρξουν συγκεκριμένες αλλαγές/τροποποιήσεις σε ότι αφορά τις πρόνοιες του υπό εξέταση Αναθεωρημένου Τοπικού Σχεδίου. Αυτές είναι: 

 1) Να μην ισχύσει η πολιτική της Μεμονωμένης Κατοικίας στην περιοχή της Χερσονήσου του Ακάμα, αφού επηρεάζει πολλαπλά και συσσωρευτικά διάφορα αντικείμενα προστασίας.

2) Να διασφαλιστεί ότι κατά μήκος του οδικού δικτύου που οδηγεί από τις κοινότητες προς το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα (Δευτερεύον Οδικό Δίκτυο), δεν θα επιτρέπονται αναπτύξεις. Υπήρχε σχετικός όρος στην προηγούμενη γνωμοδότηση ο οποίος δεν αντιμετωπίζεται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

3) Το θέμα του επισκέψιμου αγροκτήματος δεν ρυθμίζεται ικανοποιητικά και θα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις. Εάν θα ισχύσει αυτή η πολιτική θα πρέπει να ρυθμιστεί και να περιοριστεί κοντά στους πυρήνες των κοινοτήτων (π.χ. το μέγιστο μέχρι 300 μ. από τα όρια ανάπτυξης).

4) Η περιοχή της προτεινόμενης ζώνης εξειδικευμένων αναπτύξεων στην Ίνεια, αυτή στην Δρούσεια και το δυτικό μισό μέρος στον Κάθηκα-Αρόδες θα επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις.

5) Η επέκταση της τουριστικής ζώνης Τ3α2α στο Νέο Χωριό να μην ισχύσει εντός των περιοχών που υπάρχουν αργάκια/φαράγγια (Αργάκια του Πλατανιού, των Αλμυρών, του Βάτου, της Πευκούς και του Χάλαβρου, καθώς και Ποταμοί Σίννορος, Πετράτης και Μαγκουλίνα).

6) Η τουριστική Ζώνη στην Ίνεια Τ3δ2 θα πρέπει να περιοριστεί και να μετακινηθεί προς την προτεινόμενη Τ3δ5, έτσι ώστε να μην δημιουργείται δεύτερος πυρήνας μακριά από την κοινότητα.

7) Ο καθορισμός περιοχής Κα10γ* στην περιοχή Νέου Χωριού θα πρέπει να αφήσει μία απόσταση ασφαλείας (buffer zone) τουλάχιστον 200 μ. από το αργάκι του Πετράτη και την περιοχή του δικτύου Natura 2000.

8) Η περιοχή της νέας προτεινόμενης Λατομικής Ζώνης στην Ανδρολύκου θα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις. Συνολικά εκτιμάται ότι η νέα προτεινόμενη Λατομική Ζώνη της Ανδρολύκου θα επηρεάσει μία χωροκράτεια (επίπτωση περιοχής φωλεοποίησης, τροφοληψίας και διασποράς) του σπιζαετού (Aquila fasciata), μία χωροκράτεια (επίπτωση περιοχής τροφοληψίας και διασποράς) του διπλογέρακου (Buteo rufinus), και μία χωροκράτεια (επίπτωση περιοχής τροφοληψίας και διασποράς) του Ζάνου (Falco peregrinus). Θα υπάρξει επίσης επηρεασμός της Κράγκας (Coracias garrulus) σε περιοχές φωλεοποίησης και τροφοληψίας.

Σημειώνεται από την Υπηρεσία Θήρας ότι το ποσοστό (%) κορεσμού των υφιστάμενων ζωνών κατοικίας στην περιοχή του υπό εκπόνηση Τοπικού Σχεδίου είναι μόλις 17%, ενώ το ποσοστό (%) κορεσμού των υφιστάμενων τουριστικών ζωνών είναι μόλις 19%. Με αυτά τα δεδομένα οι επεκτάσεις και ιδιαίτερα ο καθορισμός νέων ζωνών ανάπτυξης μακριά από τον πυρήνα των κοινοτήτων θα πρέπει να προβληματίσει, από την στιγμή που υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις.

Επιπτώσεις για σημαντικά είδη πτηνοπανίδας

Περαιτέρω, σύμφωνα με την Υπηρεσία Θήρας, οι συνολικές επιπτώσεις για σημαντικά είδη πτηνοπανίδας είναι:

Τρυπομάζης (Sylvia melanothorax), και Σκαλιφούρτα (Oenanthe cypriaca): Αναμένεται σε κάποιο βαθμό επηρεασμός για ένα μέρος του πληθυσμού των ειδών εκτός της περιοχής ΖΕΠ, ο βαθμός όμως επηρεασμού είναι δύσκολο να εκτιμηθεί.

Σπιζαετός (Aquila fasciata): Θα υπάρξει συνολικός επηρεασμός μίας χωροκράτειας του είδους σε κοντινή περιοχή φωλεοποίησης, καθώς και σε ένα μέρος της περιοχής τροφοληψίας και διασποράς του είδους.

Διπλογέρακο (Buteo rufinus): Θα υπάρξει συνολικός επηρεασμός τεσσάρων χωροκρατειών του είδους σε περιοχές φωλεοποίησης, καθώς και σε τέσσερις αντίστοιχες περιοχές τροφοληψίας και διασποράς.

Ζάνος (Falco peregrinus): Θα υπάρξει συνολικός επηρεασμός δύο χωροκρατειών του είδους σε κοντινές περιοχές φωλεοποίησης, καθώς και σε δύο αντίστοιχες περιοχές τροφοληψίας και διασποράς του είδους.

Κράγκα (Coracias garrulus): Αναμένεται σημαντικός επηρεασμός σε περιοχές φωλεοποίησης και σε περιοχές διασποράς και τροφοληψίας του είδους.

Δεν υιοθετήθηκαν νομικά δεσμευτικοί και ουσιώδεις όροι της Περιβαλλοντικής Αρχής

Στις 07.10.2021, η Περιβαλλοντική Αρχή εξέδωσε την Έκθεση για την Μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (Δέουσας Εκτίμησης) και την Γνωμάτευση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα.

Σύμφωνα με το συμπέρασμα της Έκθεσης για την Μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης: «Η Περιβαλλοντική Αρχή, στην αρχική αυτή αξιολόγηση, έχει εντοπίσει ότι ο πολεοδομικός σχεδιασμός, όπως προτείνεται, δύναται να δημιουργήσει αρνητικές επιπτώσεις στις περιοχές του Δικτύου Νatura 2000 […] και για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η κατάργηση ή αλλαγή των ζωνών ή/και η τροποποίηση των προνοιών τους, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν θα δημιουργηθούν επιπτώσεις στα είδη και τους οικοτόπους καθορισμού στις περιοχές του Δικτύου Natura 2000».

Σύμφωνα επίσης με το συμπέρσμα της Γνωμάτευσης για την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων: «Η θέση της Περιβαλλοντικής Αρχής είναι ότι, παρόλο που το υπό εξέταση Τοπικό Σχέδιο στοχεύει να βελτιώσει την προβληματική κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με την ανάπτυξη εκτός ορίου ανάπτυξης, βάσει της ισχύουσας Δήλωσης Πολιτικής, διαφαίνεται ότι χρήζει σημαντικής βελτίωσης, συνεπώς εισηγείται την αναθεώρηση προνοιών του».

Παρόλα αυτά, με βάση τις πιο πρόσφατες αποφάσεις του Πολεοδομικού Συμβουλίου, οι οποίες λήφθηκαν σε συνεδρία του στις 11.01.2022, ουσιαστικά δεν υιοθετείται σχεδόν κανένας από τους νομικά δεσμευτικούς και ουσιώδεις όρους της Έκθεσης για την Μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης και της Γνωμάτευσης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα.

Δεν διαφοροποιούνται ουσιωδώς τα συμπεράσματα της αρχικής αξιολόγησης

Σύμφωνα επίσης με το ίδιο το Τμήμα Περιβάλλοντος, τα συμπεράσματα της αρχικής αξιολόγησης δεν διαφοροποιούνται ουσιωδώς σε σχέση με την επικαιροποιημένη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης του Αναθεωρημένου Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, καθώς οι αλλαγές που έχουν επέλθει στις πρόνοιες που βρέθηκαν να ενδέχεται να προκαλέσουν επιπτώσεις στους στόχους διατήρησης των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 στην Χερσόνησο Ακάμα, δηλαδή της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης (για τους φυσικούς οικοτόπους καθώς και την άγρια χλωρίδα και πανίδα) και της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (για την πτηνοπανίδα), δεν μπορούν να αλλάξουν τα αποτελέσματα της αρχικής αξιολόγησης που έχει διενεργηθεί.