Ούτε καν συζητούν οι επηρεαζόμενοι επιχειρηματικοί φορείς την επιβολή πλαφόν στην τιμή πώλησης εμφιαλωμένου νερού σε κάποια σημεία πώλησης.
Τη διαφωνία τους τη μετάφεραν στη χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, η οποία άρχισε τη συζήτηση σχετικού κυβερνητικού νομοσχεδίου.
Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο προτείνεται ο καθορισμός ανώτατων τιμών πώλησης στο εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασίες των 500 ml και 750 ml, καθώς και στο πόσιμο νερό που πωλείται σε ποτήρι. Το μέτρο θα εφαρμόζεται σε συγκεκριμένα σημεία πώλησης, όπως είναι τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, οι αθλητικοί χώροι (γήπεδα και στάδια), κλειστές παραλίες (απομακρυσμένες), θέατρα, κινηματογράφοι, αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία.
Οι επηρεαζόμενοι υποστηρίζουν πως το κυβερνητικό μέτρο αποτελεί πισωγύρισμα και πλήγμα στον ανταγωνισμό. Παράλληλα, ισχυρίζονται πως το πλαφόν θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Σημείο τριβής είναι ο καθορισμός οροφής στις τιμές πώλησης του νερού στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.
Φωνές για αθέμιτο ανταγωνισμό
Εκπρόσωπος του συνδέσμου προμηθευτών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης εξέφρασε τις επιφυλάξεις του, τονίζοντας πως το νομοσχέδιο είναι άδικο και θα δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ του ντόπιου και του εισαγόμενου νερού. Όπως είπε, το πλαφόν θα καταστήσει μη εμπορεύσιμο το μη εισαγόμενο νερό.
Παράλληλα, υποστήριξε πως έχουν ήδη υπογραφεί συμφωνίες μεταξύ των εταιρειών και των αεροδρομίων για την περίοδο 2023-2026 για την πώληση νερού.
Την ίδια ώρα, εκπρόσωποι του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ ανέφεραν πως δεν συντρέχουν λόγοι για ψήφιση του νομοσχεδίου, την στιγμή που στα αεροδρόμια υπάρχει η δωρεάν επιλογή πόσιμου νερού. Έκαναν λόγο για πισωγύρισμα, υποστηρίζοντας πως στα κυπριακά αεροδρόμια πωλούν το νερό στη δεύτερη πιο χαμηλή τιμή στην Ευρώπη.
Σημείωσαν, επίσης, πως το 30% των εσόδων στα αεροδρόμια τα εισπράττει το κράτος, επισημαίνοντας πως θα αναγκαστούν οι εταιρείες να πληρώνουν από την τσέπη τους για να πωλούν φθηνό νερό στα αεροδρόμια. Σοβαρές επιφυλάξεις και από την ΠΟΒΕΚ για την a priori δυνατότητα του υπουργού Ενέργειας να καθορίζει με διάταγμα πλαφόν.
Φωνές για τα αεροδρόμια
Στον χορό των αντιδράσεων μπήκαν και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφους. Εκ μέρους της εταιρείας CTC – Airports αναφέρθηκε πως η Hermes ως η διαχειρίστρια εταιρεία των αερολιμένων προσφέρει δωρεάν νερό στους ταξιδιώτες, εκφράζοντας την πρόθεσή της για αύξηση των χώρων δωρεάν παροχής νερού.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, κάθε για προϊόν που πωλείται στα αεροδρόμια το κράτος λαμβάνει το 21,5%. Είπε, επίσης, πως στην Κύπρο είναι πιο φθηνό το νερό από άλλες χώρες της ΕΕ, με εξαίρεση την Ελλάδα, όπου το νερό 500 ml πωλείται 60 σεντ. Σημείωσε ταυτόχρονα πως η Κομισιόν σε τοποθέτηση της σημειώνει πως στο κοινοτικό δίκαιο δεν υπάρχει ρύθμιση στις τιμές των αεροδρομίων της ΕΕ, ζητώντας τη μη εφαρμογή του μέτρου στα αεροδρόμια, καθώς το κράτος θα απωλέσει χρήματα.
Στο ίδιο μήκος κύματος οι τοποθετήσεις του εκπρόσωπου της Cyprus Airports, ο οποίος υποστήριξε πως υπάρχει πλήρης επιλογή στον επιβάτη να επιλέξει από δωρεάν νερό μέχρι νερό στην τιμή των €4.75.
Καταναλωτές: Ψηφίστε το μέχρι τον Ιούλιο
Στην αντίπερα όχθη, καταναλωτές και συνδικαλιστικές οργανώσεις τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου, τονίζοντας την ανάγκη επιβολής πλαφόν και σε άλλα προϊόντα αλλά και επέκτασή του σε άλλες επιχειρήσεις.
Την ίδια ώρα, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Καταναλωτή Κωνσταντίνος Καραγιώργης κάλεσε τη Βουλή να εγκρίνει το νομοσχέδιο πριν από το κλείσιμο του Κοινοβουλίου για τις θερινές διακοπές. Ξεκαθάρισε πως το μέτρο θα εφαρμόζεται στις περιπτώσεις όπου ο καταναλωτής δεν έχει εναλλακτικές επιλογές στις αγορές και όπου υπάρχουν προβλήματα στην τιμολόγηση των προϊόντων. Εκπρόσωπος της ΕΠΑ τόνισε πως με το νομοσχέδιο δεν πλήττεται ο ανταγωνισμός.