Μηνύματα προς τις τράπεζες μετέφερε με έντονο τρόπο ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός στη βιντεοσκοπημένη ομιλία του στη σημερινή ετήσια συνέλευση του Συνδέσμου Τραπεζών, ζητώντας δυο πράγματα: Πρώτον, μείωση του ανοίγματος μεταξύ καταθετικών και δανειστικών επιτοκίων και δεύτερο, αποφυγή επανάληψης αύξησης επιτοκίων αλλά μια ουσιαστική πορεία αποκλιμάκωσης των δανειστικών επιτοκίων, ιδιαίτερα μετά και την οριακή μείωση των επιτοκίων κατά 0,25 μονάδες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο υπουργός τόνισε στους εκπροσώπους των τραπεζών: «Θέλω να μεταφέρω προς τις τράπεζες μας με τον πιο έντονο τρόπο τις κραυγές αγωνίας των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων μας και την κοινή συνισταμένη της πολιτικής αντίληψης για το ύψος των δανειστικών επιτοκίων, το οποίο αποτελεί ένα από τους πιο σοβαρούς ανασταλτικούς παράγοντες στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων όπως το στεγαστικό».

Και πρόσθεσε τα εξής: «Καλώ τις τράπεζες μας, τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και τις διαχειρίστριες εταιρείες πιστώσεων να συνεχίσουν τις προσπάθειες και τις θετικές προσεγγίσεις για να υπάρξει κάθετη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην πραγματική οικονομία, γεγονός που θα αποβεί προς αμοιβαίο όφελος όλων, αφού έτσι θα δοθεί σημαντική ώθηση της οικονομικής ανάπτυξης».

Ο Διοικητής της Κεντρικής

Η οικονομία και το τραπεζικό σύστημα θα εξακολουθήσουν να επιδεικνύουν ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα στις μεταβαλλόμενες διεθνείς οικονομικές και γεωπολιτικές αναταράξεις, ήταν το συμπέρασμα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Πατσαλίδη, κατά την ομιλία του στη σημερινή ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Τραπεζών. Επισήμανε, όμως, και ορισμένους προβληματισμούς.

Ο Διοικητής ανέφερε ότι «παρά την αύξηση των επιτοκίων από τα μέσα του 2022 και τη συνεπαγόμενη αυξημένη δυσκολία των δανειοληπτών για αποπληρωμές, η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού του τραπεζικού τομέα δεν έχει επιδεινωθεί. Χρειάζεται όμως επαγρύπνηση, δεδομένου ότι οι αρνητικές επιπτώσεις από την άνοδο των επιτοκίων μπορεί να λάβουν χώρα με χρονική υστέρηση.

Συνυπολογίζοντας, είπε, τις μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις που διαχειρίζονται οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, ο όγκος των ΜΕΧ που παραμένει στην πραγματική οικονομία εξακολουθεί να είναι μεγάλος, ενώ σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προβλέψεις αναμένεται χειροτέρευση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού κατά το 2024. Επομένως, οι πρόσφατες τροποποιήσεις που έχουν γίνει στο νομοθετικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις αλλά και για το Χρηματοοικονομικό Επίτροπο πρέπει να τύχουν αξιοποίησης από όλους τους εμπλεκόμενους».

Από πλευράς τραπεζών, σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, «είναι υψίστης σημασίας να επιτυγχάνεται εγκαίρως ο εντοπισμός των πελατών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, με στόχο την εξεύρεση ενός βιώσιμου πλάνου αποπληρωμής των δανείων. Κάτι τέτοιο περιορίζει το κόστος τόσο για τις τράπεζες όσο και για τους δανειολήπτες, ενώ αποφεύγεται η εφαρμογή δραστικότερων μέτρων».

Πανίκος Νικολάου και Μιχάλης Καμμάς

Πανίκος Νικολάου

Ο Πανίκος Νικολάου, με την ιδιότητά του του (απερχόμενου) προέδρου του Συνδέσμου Τραπεζών, ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του «οι κυπριακές τράπεζες έχουν διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στην στήριξη των συνεπών δανειοληπτών, που ήρθαν αντιμέτωποι με τις πιέσεις του πληθωρισμού και τις αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι αναδιαρθρώσεις και η επαναδιαπραγμάτευση όρων μεγάλου αριθμού δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, έφτασαν στο €4,5 δισ., μεταξύ 2022 – 2023 και συνεχίζεται».

Ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών Μιχάλης Καμμάς στην ομιλία του ανέφερε: «Παρόλο που η αβεβαιότητα πάντα ελλοχεύει, με τις εκτιμήσεις να μην είναι και τόσο ευοίωνες για το εγγύς μέλλον, οφείλουμε να επικεντρωθούμε με πραγματισμό στα θετικά και να κτίσουμε καλύτερες συνθήκες για τις επόμενες γενιές.  Τα θετικά στοιχεία που έχουμε σήμερα ενώπιόν μας σε σχέση με τις τράπεζες αφορούν την ισχυρή κεφαλαιακή τους βάση, υψηλή ρευστότητα, καθώς και τον σαφώς μειωμένο όγκο ΜΕΔ που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους σε σύγκριση με μόλις μερικά χρόνια προηγουμένως».

Η Πρόεδρος της Βουλής

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου στη δική της ομιλία σημείωσε ότι «το περιβάλλον που διαμορφώνεται με την παραμονή σε υψηλά βασικά επιτόκια και το συνακόλουθο αυξημένο κόστος χρηματοδότησης, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής και το συμπιεσμένο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, αποτελεί επιπρόσθετη κρίσιμη παράμετρο για την τρέχουσα χρηματοοικονομική κατάσταση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Υπό το πρίσμα αυτό, είναι εξαιρετικά σημαντικό να εξεταστούν επιπρόσθετες λύσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά το ζήτημα των υψηλών επιτοκίων, για την υποστήριξη συγκεκριμένων ομάδων φερέγγυων δανειοληπτών και για την αποφυγή, αφενός, της δημιουργίας νέας αλυσίδας μη εξυπηρετούμενων δανείων και για την ανακούφιση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, μέσα στο παρόν πλαίσιο γενικευμένης ακρίβειας αφετέρου».