Μετά από καθυστέρηση τριών και πλέον μηνών τίθεται την Τρίτη ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου το νομοσχέδιο με το οποίο θα επιβάλλεται, αν συμφωνήσει η Βουλή, πλαφόν στις τιμές πώλησης εμφιαλωμένου νερού σε αεροδρόμια, λιμάνια, γήπεδα, απομακρυσμένες παραλίες, θέατρα, κινηματογράφους, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

Μόνο σε σημεία πώλησης στα οποία οι καταναλωτές δεν έχουν εναλλακτικές επιλογές, δηλαδή σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν άλλα καταστήματα πώλησης νερού.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπήρξαν αντιδράσεις για καθυστέρηση στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή, με συνέπεια να χαθεί ήδη ένας μήνας από το καλοκαίρι, περίοδος με μεγάλη κατανάλωση νερού στις παραλίες, τα αεροδρόμια, τα γήπεδα, κλπ.

Το νομοσχέδιο για καθορισμό ανώτατης τιμής πώλησης του νερού σε σημεία όπου δεν μπορεί να αναπτυχθεί επαρκής ανταγωνισμός εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 6 Μαρτίου, ωστόσο κατατέθηκε στη Βουλή στις 27 Μαρτίου.

Όπως μας λέχθηκε, λόγω του φόρτου εργασίας της κοινοβουλευτική επιτροπής αλλά και λόγω της διακοπής των εργασιών του Κοινοβουλίου για τις εκλογές δεν κατέστη δυνατό να συζητηθεί ενώριτερα το νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο υπουργός Εμπορίου θα μπορεί να εκδίδει διάταγμα με το οποίο θα καθορίζονται τα προϊόντα στα οποία θα επιβάλλεται πλαφόν. Το μέτρο θα ισχύσει μόνο για το εμφιαλωμένο νερό, σε συσκευασία των 500 ml και 750 ml. Οι ανώτατες τιμές πώλησης θα καθορίζονται μετά από έρευνα της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, του υπουργείου Εμπορίου, η οποία θα λαμβάνει υπόψη το κόστος παραγωγής και εισαγωγής, εύλογο ποσοστό για λειτουργικά έξοδα και ποσοστό κέρδους.

Συγκεκριμένα, το  πλαφόν θα επιβάλλεται στις τιμές του νερού και στις περιπτώσεις που οι καταναλωτές αυτοεξυπηρετούνται, δηλαδή περνούν από κάποιο κατάστημα και αγοράζουν το νερό χωρίς να κάθονται στον χώρο εστίασης για να τους προσφερθούν υπηρεσίες σερβιρίσματος. Τόσο οι ανώτατες τιμές όσο και τα σημεία πώλησης μπορεί να αναθεωρούνται μέσω διατάγματος.

Παράλληλα, η Υπηρεσία Καταναλωτή θα διεξάγει αυτεπάγγελτα ή μετά από καταγγελία ελέγχους και όταν διαπιστωθεί ότι η επιχείρηση εκ προθέσεως ή εξ αμελείας δεν τηρεί τιμοκατάλογο και επιβάλλει ψηλότερες τιμές από τις ανώτατες τιμές πώλησης που καθορίζονται στο διάταγμα ή παρέχει παραπλανητικά στοιχεία, τότε η αρμόδια αρχή θα προχωρεί αρχικά σύσταση για να τερματιστεί η παράβαση.

Βάσει του νομοσχεδίου, εάν δεν συμμορφωθεί η επιχείρηση, τότε θα της επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο μέχρι €10 χιλ., ενώ σε περίπτωση συνέχισης της παράβασης επιβάλλεται πρόστιμο €1.000 για κάθε ημέρα της παράβασης.

ΟΕΒ και ΚΕΒΕ θεωρούν ότι η επιβολή πλαφόν σε διάφορα προϊόντα αποτελεί στρέβλωση στη λειτουργία της αγοράς, με επιπτώσεις εις βάρος των καταναλωτών.