Αλλάζει το μοντέλο διοίκησης του Συνδέσμου Τραπεζών και αναμένονται καταστατικές αλλαγές ενόψει της ετήσιας γενικής συνέλευσης στις 18 Ιουνίου.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου θα έχει διετή θητεία, σε σχέση με τη μονοετή που ισχύει σήμερα. Παράλληλα, η μορφή της Εκτελεστικής Επιτροπής, με το μοντέλο των τριών αντιπροέδρων, αλλάζει και πλέον μια πιο συμπαγής ομάδα, αποτελούμενη από τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και τον γενικό διευθυντή θα χειρίζεται ζητήματα προς άμεση διευθέτηση, θα εκπροσωπεί τον οργανισμό και θα λειτουργεί εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου για χειρισμό σημαντικών θεμάτων.
Εξαιρετική ανθεκτικότητα
Στην ετήσια έκθεση 2023-2024, που είναι δημοσιευμένη στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου, ο Πανίκος Νικολάου, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του Συνδέσμου, αναφέρει, ότι τον τελευταίο χρόνο το κυπριακό τραπεζικό σύστημα έχει δείξει εξαιρετική ανθεκτικότητα, σε ένα τοπίο γεμάτο προκλήσεις λόγω γεωπολιτικών αναταραχών και οικονομικής αβεβαιότητας.
Σε οικονομικό επίπεδο, σημειώνει, οι τράπεζες στην Κύπρο κλήθηκαν για άλλη μια φορά να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στην υποστήριξη των πελατών που δυσκολεύονται, λόγω της απότομης αύξησης του πληθωρισμού, που οδήγησε και στην άνοδο των επιτοκίων. Σε απάντηση, οι κυπριακές τράπεζες, αναφέρει ο κ. Νικολάου, προχώρησαν σε προληπτικά μέτρα, όπως αναδιαρθρώσεις και επαναδιαπραγματεύσεις δανείων.
Οι αναδιαρθρώσεις τα έτη 2022-2023 πλησίασαν συνολικά το 1 δισ. ευρώ και η πιστωτική επέκταση ήταν έντονη, με τον συνολικό νέο δανεισμό το 2023 να αγγίζει τα 3,3 δισ. ευρώ. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Κύπρο διαμορφώθηκε στο 7,9%, πλησιάζοντας σταθερά τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και επιπλέον σημειώνει, στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών δείχνουν ότι μέχρι το τέλος του 2023, ο δείκτης κεφαλαίων Tier 1 των κυπριακών τραπεζών ήταν στο 22%, η τέταρτη υψηλότερη απόδοση στην Ευρωζώνη.
Αυτή η ισχυρή κεφαλαιακή θέση, εξηγεί, αποτελεί απόδειξη της ενισχυμένης χρηματοοικονομικής υγείας του τραπεζικού μας συστήματος, η οποία αντανακλάται και στους δείκτες ενισχυμένης κερδοφορίας. Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων για το 2023 ξεπέρασε το 25%, ενώ ο λόγος κόστους προς εισόδημα ήταν ένας από τους χαμηλότερους Ευρωζώνη, γύρω στο 35%.
Στην παρέμβασή του που δημοσιεύεται στην ετήσια έκθεση, ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών Μιχάλης Καμμάς αναφέρει ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια σημαδεύτηκαν από μια σειρά κρίσεων και εξελίξεων που έχουν διαταράξει την παγκόσμια αγορά ενέργειας, το εμπόριο και τις γεωπολιτικές ισορροπίες. Η μεγάλη και επίμονη αύξηση του πληθωρισμού μέχρι πρόσφατα, επισημαίνει, οδήγησε σημειώνει σε αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής με διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Κατά συνέπεια, εξηγεί ο κ. Καμμάς, επηρεάστηκε σημαντικός αριθμός δανείων και οι κυπριακές τράπεζες προχώρησαν σε πολυάριθμες αναδιαρθρώσεις και επαναδιαπραγματεύσεις δανείων. Αυτή η σημαντική προσπάθεια, σημειώνει, είχε σημαντικά και ουσιαστικά αποτελέσματα καθώς δεν καταγράφηκε σημαντική αύξηση των ΜΕΔ. Διεξήχθησαν, αναφέρει, εκτεταμένες συζητήσεις για πολλούς μήνες στην Βουλή αλλά και ευρύτερα στον πολιτικό χώρο, στην κοινωνία και τα μέσα ενημέρωσης, τι έκαναν οι τράπεζες για να στηρίξουν νοικοκυριά και εταιρείες κατά την περίοδο της σημαντικής αύξησης των επιτοκίων.
Ωστόσο, διευκρινίζει, ξεχωρίζει ο εποικοδομητικός ρόλος του τραπεζικού συστήματος σε όλες τις κρίσεις, καθώς οι τράπεζες ήταν αποδεδειγμένα μέρος της λύσης, βοηθώντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας και της γεωπολιτικής αστάθειας. Την ίδια στιγμή, αναφέρει ο κ. Καμμάς, σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του 2023, συζητήθηκε εντατικά το θέμα του νομικού πλαισίου για τις διαδικασίες κατασχέσεων και κορυφώθηκε με την ψήφιση τροποποιητικής νομοθεσίας.
Οι τράπεζες καταλήγει, μπήκαν στον διάλογο με εποικοδομητική προσέγγιση και σε ένδειξη καλής θέλησης, ανέστειλαν οικειοθελώς τις κατασχέσεις ορισμένων τύπων δανείων, παρέχοντας έτσι τον απαιτούμενο χρόνο για την επίτευξη συναίνεσης που τελικά εγκρίθηκε από τη Βουλή μέχρι το τέλος του 2023.